Heunicke afviser fuld finansiering af psykiatriplan nu - resten af pengene skal kommende regeringer finde

En aftale om en tiårsplan for psykiatrien vil ikke blive finansieret fuldt ud af den nuværende regering. I stedet går regeringen efter en aftale, der forpligter kommende regeringer til løbende at finde de penge, der skal til for at indfri målsætningerne fra planen, forklarer sundhedsministeren i et stort interview med Altinget.

Der bliver ikke afsat penge til, at alle dele af den kommende og længe ventede tiårsplan for psykiatrien kan løftes fra dag ét.

Planen bliver nemlig ikke fuldt finansieret fra start, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et interview med Altinget.

I første omgang er det regeringens forslag, at pengene, der sættes af til at starte med, skal bruges på at prioritere nye indsatser i børne- og ungdomspsykiatrien, som Sundhedsstyrelsen også har anbefalet i sit faglige oplæg til tiårsplanen.

Samtidig er det hensigten fra regeringens side i forhandlingerne at indgå en aftale om en række mål for psykiatrien, der forpligter skiftende regeringen og støttepartier på at finde de penge, der skal til på de kommende finanslove for at indfri målene.

“Derfor skal der være nogle klare mål, som dem, der nu får ansvaret, er bundet op på at skulle løse i vores økonomiske politik i årene frem,” siger sundhedsministeren.

Uafhængige eksperter skal måle fremdrift

Regeringen har ifølge sundhedsministeren lagt op til at finansiere de første dele af tiårsplanen via finanslovsforslaget for 2023.

Derefter er det tanken, at det er op til en ny regering at finde penge til at indfri de øvrige mål i tiårsplanen i de efterfølgende år.

“Alt tyder på, at Sundhedsstyrelsens egne anbefalinger om, at børne- og ungepsykiatrien og lavtærskeltilbud er noget af det, vi skal have gang i først. Det skal man så gå i gang med at finansiere. Så er det op til partierne herefter at finde tilstrækkelige midler på deres finanslove til at leve op til de konkrete mål, som der står i aftalen, hvis det lykkes at lave en,” forklarer sundhedsministeren.

Hvor langt tror du, man kan komme med pengene, I sætter af til de første to år?

“Der vil vi kunne nå et substantielt skridt af det, man skal sætte i gang først. Og det er jo primært børne- og ungepsykiatrien. Der lyder anbefalingen, at man virkelig skal sætte gang i noget her og nu. Så vil man løbende kunne se på, hvad næste skridt så skal være.”

Undervejs skal uafhængige eksperter løbende vurdere, hvor langt partierne er med at indfri målene og give deres bud på, hvad der skal til for, at målene nås, foreslår Magnus Heunicke.

“Jeg går efter, at de mål, vi bliver enige om i en tiårsplan, er så præcise, og at der er et setup med ekstern løbende opfølgning, der kontinuerligt siger, hvor langt vi er nået, og hvor det ikke er godt nok på forskellige parametre,” siger Magnus Heunicke og fortsætter:

“Jeg forestiller mig, at de siger: ‘her er I nået i mål, og her er I ikke’. Så må man som ansvarligt parti, der er med i en aftale, også finde den nødvendige finansiering i de løbende finanslove, uanset hvad man har af økonomisk politik.”

Heunicke om blå kritik: Dem med magten skal finde pengene

Udmeldingerne fra sundhedsministeren kommer efter, at Venstre og Konservative i Altingets spalter torsdag sår tvivl om muligheden for, at de kan indgå i en aftale om tiårsplan for psykiatrien inden valget, på grund af usikkerhed om økonomien i den plan, regeringen har lagt frem.

{{toplink}}

Partierne kritiserer sundhedsministeren for at levere et alt for uklart bud på, hvad det vil koste at indfri de respektive 16 punkter, som regeringen har lagt op til, skal indgå i en tiårsplan for psykiatrien.

Det har fået Venstre til at kalde forhandlingerne for useriøse, og K til at efterlyse præcise beregninger af prisen for de forskellige initiativer fra regeringen.

Sundhedsministeren henviser blandt andet til regeringens finanslovsforslag som svar på kritikken. Her har regeringen afsat 550 millioner i 2023 og 1,1 milliarder kroner i 2024 og frem, som skal gå til psykiatrien samt sundheds- og ældreområdet.

“Det er klart, at psykiatrien skal finansieres. Dette er første skridt, vi kommer med her og ikke sidste gang. Men modsat kan jeg også spørge: Hvis der kommer en blå regering med deres økonomiske politik, hvordan vil deres finanslov se ud i 2028? Det kan de heller ikke svare på i dag,” siger Magnus Heunicke og fortsætter:

“Jeg kan sikre mig, at de partier, som er med mig og tager ansvar for det her, har bundet sig så meget til masten, at der er nogle klare mål, og der er nogle uafhængige af os, der vurderer, om man når målene, og hvad der skal til for at nå de mål.”

Vil bruge “betragtelig del” af reserve på psykiatri

Hvad er dit bud på fordelingsnøglen, når forhandlingsreserven er på 550 millioner stigende til 1,1 milliarder kroner, og det skal fordeles på de tre områder? Kan du sætte procenter på?

”Nej. Men det har vi sagt er, at en betragtelig del skal gå til psykiatrien. Men det er med respekt for, at først er der en tiårsplan, og derefter skal vi forhandle finanslov med partierne. Jeg har hørt, hvad partilederne har sagt om det her emne. Og det er en ret forsigtig melding at sige, at der er en stor interesse for at styrke psykiatrien i den her finanslov.”

Magnus Heunicke betegner finanslovforslaget som et første skridt på vejen mod at finansiere psykiatriplanen. Målene i planen skal gøre det muligt for partierne i aftalen at holde dem med regeringsmagten op på at levere den fornødne økonomi til at indfri målsætningerne undervejs.

“Hvis vi laver en aftale nu her, og derefter laver en finanslov med de røde partier, hvor vi ikke prioriterer psykiatrien, så vil man fra dag ét jo kunne sige, at vi ikke har levet op til de løfter, som står i tiårsplanen,” siger sundhedsministeren og uddyber:

”Det forpligter at være med i sådan en aftale. Det vil også forpligte en kommende, mulig blå regering på et tidspunkt i løbet af de ti år, som også vil skulle finansiere det.”

Et andet argument, der ifølge ministeren taler for at finansieringen skal findes løbende, er, at det er svært at forudsige udviklingen for psykiatrien i fremtiden - både fagligt og økonomisk.

“Mon ikke psykiatrien ændrer sig, ligesom den har gjort de sidste 10 år i forhold, at man tror man kan løse nogle problemstillinger på én måde i dag, og når man så når længere frem, så kan man løse det på en anden og bedre måde. Sådan plejer det at være,” siger han.

Èn plan med to hovedelementer

Hvis det lykkes regeringen at lande en aftale inden valget, så går Magnus Heunicke efter at tiårsplanen skal bestå af to hovedelementer.

Det ene element er at opnå enighed om en række målsætninger.

Regeringen har lagt i alt 16 konkrete mål på bordet i forhandlingslokalet, som de vil forsøge at opnå enighed om sammen med de øvrige partier.

Målene er blandt andet at nedbringe antallet af selvmord, få flere til at gennemføre en ungdomsuddannelse og at lykkes med at få flere unge mennesker til at have det bedre med deres eget liv, forklarer sundhedsministeren.

“Det er nogle af de problemer, vi har i skrevet ind, som man skal kunne måle os på,” siger han.

Det andet bærende element i tiårsplanen er, at uafhængige eksperter løbende skal vurdere, om den siddende regering er på ret kurs med hensyn til at indfri målsætningerne.

“Det er så op til dem med regeringsansvaret til at sætte nok penge og sætte nok initiativer i gang, således at man når de her mål,” siger Magnus Heunicke.

Forhandlingerne om psykiatriplanen fortsætter fredag i denne uge, skriver sundhedsministeren på Twitter.

,

Forrige artikel Corydon: Regeringen begår en stor fejl ved at skrotte headhuntere til at hyre departementschefer Corydon: Regeringen begår en stor fejl ved at skrotte headhuntere til at hyre departementschefer Næste artikel Dagens overblik: Mai Villadsen går til angreb på Radikale Dagens overblik: Mai Villadsen går til angreb på Radikale