Her er de nye politiske forslag på grundlovsdag

GRUNDLOVSDAG: En vidnepakke, en ungdomkriminialitetsreform, et agentur mod fake news, og så skal 40 procent af Folketinget kunne igangsætte undersøgelser af regeringen. Mange nye forslag er blevet lanceret på grundlovsdag i år.

Grundlovsdag byder i år på en række nye politiske forslag fra de politiske ledere, der landet over holder tale.

Både Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og Konservatives formand, justitsminister Søren Pape Poulsen, har fokus på kriminalitet i deres tale. Socialdemokratiet lancerer en vidnepakke, mens justitsministeren løftede sløret for en indbrudspakke på vej.

S-formand lancerer vidnepakke
Vi skal passe langt bedre på de personer, der tør vidne mod bander og andre kriminelle i Danmark, mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen. Hun lancerede i sin grundlovstale i Dianalund en ny vidnepakke, der skal bygge oven på den bandepakke, som regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti blev enige om i marts i år.

"Jeg vil gerne bruge grundlovsdag i år på at tale vidnernes sag. Når der er organiserede kriminelle i Danmark, så skal vi slå hårdt ned på dem," sagde Mette Frederiksen.

Vidnepakken skal blandt andet indeholde bedre vidnebeskyttelse og psykologhjælp.

"Så jeg håber på jeres opbakning og på politisk opbakning til at kunne sige til dem, der tør tage kampen op mod bander og rockere, at vi passer på jer," sagde Mette Frederiksen i Dianalund.

Pape: Indsats mod ungdomskriminelle på vej
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) løftede i sin tale lidt af sløret for den kommende ungdomskriminalitetsreform, som han og regeringen har på vej. Den skal målrettes de 12-17 årige, der begår kriminalitet.

"Jeg synes, at det er vigtigt, at der er en mærkbar konsekvens, når unge begår noget kriminelt, så de forstår, at man må stå til ansvar for sine handlinger," sagde Søren Pape Poulsen.

Reformen skal blandt andet sikre, at myndigheder på tværs arbejder bedre sammen om at række ud til unge, der er på vej ind i en kriminel løbebane, lød det fra justitsministeren.

"Jeg vil gerne understrege, at det også er vigtigt – og en af mine hovedprioriteter – at vi rækker en hånd ud til de her unge mennesker. Hjælper dem tilbage til fællesskabet. Det er denne kærlige, men konsekvente tilgang, der skal bære den ungdomskriminalitetsreform, jeg snart lægger frem."

Radikale til kamp mod fake news
I forbindelse med at der den kommende tid skal forhandles både forsvarsforlig og medieforlig, har Radikale valgt at bruge grundlovsdag på at foreslå et nyt videnscenter, der skal bekæmpe de såkaldte "fake news".

Det nye agentur skal koste 10 millioner kroner om året, mener partiet. Formand Morten Østergaard lagde afgørende vægt på kampen mod de falske nyheder i sin grundlovstale.

"Når det er vores hjerter og tanker, der er under angreb, er det også her forsvaret skal sættes ind. Lad os få et agentur, der kan styrke mediernes selvforsvar over for falske nyheder og spredningen af dem," sagde Morten Østergaard.

Partier: 40 procent skal kunne undersøge regeringen
De to partier Alternativet og Enhedslisten bruger grundlovsdag til at lancere et forslag om, at et mindretal i Folketinget på 40 procent af mandaterne skal kunne igangsætte en undersøgelse af den siddende regering. I dag kan der kun nedsættes en undersøgelseskommission, hvis et flertal i Folketinget ønsker det.

"Det undergraver vores demokratiske kultur, hvis en minister kan se højt og flot på dansk ret og menneskerettigheder, fordi et flertal er enigt politisk. Og det undergraver den demokratiske kultur endnu mere, når en mistanke om, at magten er blevet misbrugt, ikke kan blive undersøgt," sagde politisk leder for Enhedslisten Pernille Skipper i sin grundlovstale.

Undersøgelserne skal kunne gennemføres som parlamentariske undersøgelser, der er mindre omfattende og tunge end de undersøgelseskommissioner, vi kender fra i dag.

"Uanset, hvilken regering vi har, og uanset, hvor stort et flerta den har bag sig – hvis der bliver fusket med magten, så skal det altid frem i lyset," sagde Pernille Skipper.

Forrige artikel Løkke kritiserer Trump: Den frie verden risikerer at stå uden leder Løkke kritiserer Trump: Den frie verden risikerer at stå uden leder Næste artikel Det sker i dansk politik: Støjberg fejrer flygtninge og Løkke skal på fint visit Det sker i dansk politik: Støjberg fejrer flygtninge og Løkke skal på fint visit