Helle Thorning under hårdt angreb fra nobelprismodtager: Du sælger din troværdighed til Facebook

Norges kulturminister og den seneste vinder af Nobels fredspris rettede begge hårde angreb på Helle Thorning-Schmidt under en konference i Lillehammer. ”Du hvidvasker Facebook,” lød det blandt andet.

LILLEHAMMER – Facebook er en maskine, der ændrer folks adfærd, og hvis vi ikke får gjort noget ved det inden for meget få år, så er demokratiet i alvorlig fare.

Sådan lød advarslen fra den filippinske redaktør og modtager af Nobels fredspris Maria Ressa, som tirsdag deltog i en skarp og til tider uforsonlig debat om sociale medier med den forhenværende danske statsminister Helle Thorning-Schmidt. {{toplink}}

Sammen med den norske kulturminister Anette Trettebergstuen rettede nobelprisvinderen hård kritik mod Facebook – og mod den danske eks-politiker for at bidrage til at ”sminke Facebooks image”.

Helle Thorning-Schmidt forsvarede både sin egen rolle og de sociale medier.

”I gamle dage sad der bare nogle redaktører i et lukket rum og besluttede, hvem der skulle have en stemme. Nu kan langt flere få deres stemme hørt,” sagde hun.

 

Debatten fandt sted på sidstedagen af World Expression Forum – Wexfo – en nystartet konference med fokus på ytringsfrihed.

Konferencen tegnede generelt et dystert billede af vilkårene for det frie ord. Stadig flere lande indfører stadig flere restriktioner mod forfattere, journalister og menige borgere, der ytrer sig i det offentlige rum.

Helt galt står det til i Rusland, hvor mere end 300 medier er blevet lukket siden invasionen af Ukraine i februar.

”Ødelæggelsen af russiske medier er nu komplet,” sagde den russiske redaktør Dmitri Muratov, som i december modtog Nobels fredspris sammen med Maria Ressa. I dag er der reelt ingen uafhængige medier tilbage i Rusland.

Hans egen avis, Novaya Gazeta, måtte lukke i marts, efter den havde modtaget sin anden advarsel fra de russiske myndigheder. En måned senere blev Muratov selv udsat for et voldeligt angreb, da en ukendt gerningsmand hældte rød maling ud over ham i en togkupé.

”Men det handler ikke om mig. Det handler om de hundredvis af journalister, der enten er flygtet ud af Rusland, eller som ikke kan passe deres arbejde,” sagde han i et telefoninterview under konferencen.

Ytringsfriheden misbruges

Hans filippinske kollega Maria Ressa har også været udsat for massive mængder af trusler og hadbeskeder for den journalistik, hun bedriver på sit netmedie Rappler. Meget af det er sat i værk af den daværende præsident Duertes regering, som aktivt benyttede det sociale medie til at sprede had og løgne rettet mod pressen og politiske modstandere.

”Jeg har aldrig været så pessimistisk som nu,” sagde Maria Ressa.

”Problemet er, at ytringsfrihed bliver brugt til at undertrykke andres ytringsfrihed. Og der er desperat behov for lovgivning, der kan sætte grænser for de algoritmer og den kode, som bruges til at bestemme, hvilket indhold, der møder brugerne af Facebook. Problemet er, at lovgivning tager tid. Vi har højst to år, ellers taber vi kampen,” sagde Maria Ressa med henvisning til at stadig flere ikke-demokratiske ledere kommer til magten i hele verden.

Tilsyn er Facebooks højesteret

Helle Thorning-Schmidt erklærede sig enig i, at både demokratiet og ytringsfriheden er truet. Men hun forsøgte at forklare, hvordan hun selv benytter sin plads i Facebooks såkaldte Uafhængige Tilsynsråd til at trække det store sociale medie i en bedre retning.

Tilsynsrådet blev nedsat i 2020 og består af 20 medlemmer, der tager stilling til særligt vanskelige sager om kontroversielt indhold på Facebook. Rådet kan forpligte Facebook til at fjerne – eller undlade at fjerne – konkret indhold, og det kan udstikke ikke-bindende anbefalinger om, hvordan Facebook bør arbejde.

”Vi er en slags højesteret for indhold på Facebook,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men det udløste en meget skarp meningsudveksling mellem den danske eks-politiker og nobelprisvinderen Maria Ressa, som kaldte tilsynsrådet for ”en afledningsmanøvre”.

”Der er ikke brug for en højesteret for indhold. Der er brug for et fix af den algoritme, der ligger i bunden af maskinen,” sagde hun.

”Jo, men der er ikke noget quick fix,” svarede Thorning-Schmidt.

”Jeg påstår ikke, vi løser alle Metas (Facebooks moderselskab, red.) problemer. Jeg spiller bare en lille rolle i det problem, der hedder moderation af indhold.

"Men hvad med din personlige troværdighed", lød det næste angreb fra Maria Ressa.

”Techselskaberne og de antidemokratiske politikere har en fælles interesse, fordi der er så mange penge i at polarisere befolkningen. Du er med til at hvidvaske dem,” sagde Maria Ressa.

Den norske kulturminister, socialdemokraten Anette Trettebergstuen, deltog også i debatten og erklærede sig helt enig med nobelprisvinderen.

”For mig er det klart, at tilsynsrådet er opfundet for at sminke Facebooks image,” sagde hun.

 

Hun kritiserede Facebooks ekstreme lukkethed.

”En ting er, at almindelige brugere ikke kan komme i kontakt med Facebook eller Twitter. Noget andet er, at selv ikke de norske medier kan komme i kontakt med dem, når de fjerner publicistisk indhold. Det er en stor trussel mod både ytringsfriheden og demokratiet,” sagde hun.

En temmelig presset Helle Thorning-Schmidt måtte erkende, at Facebook er for lukket.

”Problemet er, at Meta ikke behandler sine brugere som almindelige kunder. De bør være mere åbne om, hvordan de bruger vores indhold og vores data. Jeg vil skubbe på for mere gennemsigtighed,” sagde Thorning-Schmidt.

Kulturminister: Vores syn på Facebook var naivt

Herfra spidsede den i forvejen skarpe debat blot mere til.

”Da Facebook kom til, troede vi, det ville styrke demokratiet. Det var naivt. De har nu haft flere år til at demonstrere, at de tager problemerne alvorligt. Men de gør jo intet. Kan tilsynsrådet give en forklaring på det,” spurgte hun direkte henvendt til den tidligere statsminister.

Men inden Thorning-Schmidt kunne nå at svare, tog Maria Ressa over:

”Vi står helt forsvarsløse overfor de ting. Facebook spreder. Ingen kan straffes for det. Hvem har ansvaret? Og se på, hvad der sker ved valgene. Autoritære ledere er populære. Hvor går grænsen mellem manipulation og den frie vilje? Er de her sociale medier i virkeligheden maskiner, som fjerner vores evne til at træffe personlige beslutninger? Mit svar er ja. Så gør noget ved det!”.

Helle Thorning-Schmidt kastede sig ud i et forsvar for sociale medier og mindede om, at både nazister og diktatorer fandtes, længe inden Facebook blev opfundet.

”Ja, men Facebook fungerer som en forstærker for dem, og det er problemet,” afbrød Maria Ressa.

De tre debattører nåede ikke i nærheden af nogen enighed. Den filippinske redaktør sluttede af med at gentage, at Facebook i praksis er en maskine, der ændrer menneskers adfærd.

”Derfor er mit bedste råd: hvis du er vred, så tag en slapper og lad være med at dele!”.

 

Forrige artikel Rusland lukker for gassen til Ørsted: ”Det er ren afpresning” Rusland lukker for gassen til Ørsted: ”Det er ren afpresning” Næste artikel Ingen vil have en EU-hær, siger Mette Frederiksen. Hvorfor taler de så hele tiden om den? Ingen vil have en EU-hær, siger Mette Frederiksen. Hvorfor taler de så hele tiden om den?