Grosbøll: Vi skal turde forny Folkemødet

DEBAT: Det har aldrig været tanken, at Folkemødet skulle være et kommunalt projekt, og nu er tiden inde til fornyelse, skriver borgmester i Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll (S).

Af Winni Grosbøll
Borgmester, Bornholms Regionskommune

Djøfstortion, Roskilde Festival for politiske nørder, elitært fadølshav, demokratisk folkefest. Kært barn har mange navne. Og vi er mange, der har Folkemødet meget kært, og derfor også mange, der er optagede af, hvordan vi skaber det bedste Folkemøde nu og i fremtiden.

For mig er det helt centralt, at vi formår at holde balancen mellem det nære og det store. Vi skal værne om åbenheden, det uprætentiøse og den levende og fri debat, der er noget af det særlige ved Folkemødet. Samtidig skal vi give plads og platform til, at Folkemødet kan vokse og udvikle sig år for år og imødekomme deltagernes forandrede behov.

Det har aldrig været tanken, at Folkemødet skulle være et kommunalt projekt, og det er nu så stort, at der er behov for en anden form for organisering og mere fleksible rammer, der opfylder de krav, som stilles til Folkemødet i dag. Derfor er tiden inde til, at Folkemødet flytter ud.

En mere bæredygtig økonomi
Med oprettelsen af Foreningen Folkemødet giver vi festivalen mulighed for både at udvikle den forretningsmæssige del af Folkemødet og i højere grad at inddrage frivillige i festivalens arbejde. Med en bredt sammensat og fagligt stærk bestyrelse kan vi tilføre Folkemødet kompetencer på frivilligområdet, det juridiske, økonomiske, politiske og organisatoriske område, som nødvendigvis skal til for at sikre udviklingen af Folkemødet på en række felter, herunder økonomisk.

Ved at flytte Folkemødet over i en forening giver vi mulighed for at skabe en langt mere bæredygtig økonomi. Som det er i dag, hvor Folkemødet er en del af Bornholms Regionskommune, må organisationen ikke generere indtægter til at dække de stigende udgifter, der er forbundet med driften og udviklingen af Folkemødet. Det vil der være mulighed for i en foreningsstruktur, hvor Folkemødet for eksempel vil kunne tjene penge på mad- og drikkevarer, som blandt andet Roskilde Festival gør det.

Et løft af lokalområdet
Pengene skal bruges på at videreudvikle festivalen og løfte kvaliteten yderligere år for år, men det er samtidig tanken, at et eventuelt overskud vil kunne bruges til at styrke det lokale foreningsliv på Bornholm.

Med oprettelsen af en forening kan lokale organisationer og frivillige nemlig i højere grad inddrages, så de får en større rolle at spille i udviklingen af Folkemødet. Og på sigt er ønsket, at Folkemødet lægges ind i en fond, hvis overskud går til børn, unge og kultur i lokalområdet. Dermed kan Folkemødet være medvirkende til at løfte forenings- og kulturlivet i det område, der danner rammen om festivalen.

Folkemødet har siden sin start i 2011 været et demokratisk åndehul, hvor tusindvis af mennesker mødes, taler sammen og lytter til hinanden. Folkemødet har måske endda været med til at ændre og forbedre dansk politik i de sidste fem år. Det skal vi værne om, men vi skal også have modet til at forandre og forny.

Forrige artikel Bendtsen: Nye EU-våbenregler kan ramme jægere og sportsskytter Bendtsen: Nye EU-våbenregler kan ramme jægere og sportsskytter Næste artikel Dansklærere: Én censor må ikke afgøre en elevs fremtid Dansklærere: Én censor må ikke afgøre en elevs fremtid