Græsk gældsaftale på trapperne

REDNINGSPAKKE: Et gennembrud i forhandlingerne med Grækenlands internationale långivere om en tredje redningspakke til det gældsplagede land betyder, at den græske statsminister indkalder sit parlament til at stemme om de lovede reformer torsdag. Men aftalen mangler stadig eurolandenes accept.

BRUXELLES: Hovedtrækkene i en anslået over 640 milliarder kr. stor redningspakke til Grækenland er nu på plads, efter grækerne natten til tirsdag fandt en aftale med sine kreditorer blandt EU-institutionerne og den Internationale Valutafond.

Aftalen udmønter det kompromis i praksis, som eurolandenes stats- og regeringschefer kom frem til under et 17 timer langt krisetopmøde midt i juli.

Ifølge et lækket udkast indeholder aftalen som forventet privatiseringen af statsejede midler for i omegnen af 375 milliarder kr. og fuld liberalisering af energimarkedet samt yderligere 33 punkter, grækerne skal omsætte til lov med det samme.

Afstemning torsdag
Den græske statsminister, Alexis Tsipras, har indkaldt sit parlament til at stemme om aftalen torsdag efter at have behandlet den onsdag.

”Situationens vigtige natur kræver, at parlamentet træder sammen for at gå videre med aftalens godkendelse, så udbetalingen af den første rate kan finde sted,” lød det tirsdag i et brev fra Tsipras til de folkevalgte.

Tsipras kan forvente at møde strid modstand i sin egen venstreorienterede SYRIZA-koalition, men kan regne med støtte over midten fra de mere pro-europæiske partier.

Over til eurozonen
Den tre-årige redningspakke forventes derefter at blive diskuteret på et møde blandt eurozonens finansministre fredag, hvorefter en række eurolande vil skulle have aftalen godkendt af deres parlamentariske forsamlinger, heriblandt de hidtil meget kritiske tyskere og finner.

Den finske finansminister, Alexander Stubb, kalder det ”store ord” at tale om en egentlig aftale.

”Der er stadig arbejde med detaljerne, som udestår,” sagde Stubb ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den græske regering har brug for pengene til at betale knap 25 milliarder kr. tilbage til Den Europæiske Centralbank for et lån, der forfalder 20. august.

Forrige artikel Minister kræver redegørelse for persondata-rod i DSB Minister kræver redegørelse for persondata-rod i DSB Næste artikel Barfoed stopper i dansk politik Barfoed stopper i dansk politik