Kommuner skal betale millioner tilbage til ledige

SJUSK: Kommuner har fejlfortolket regler om gensidig forsørgerpligt. Ombudsmanden har nu bedt dem betale penge tilbage til borgere, der har fået frataget kontanthjælpen.

Hundredvis af kontanthjælpsmodtagere kan se frem til ekstra penge på kontoen. Det sker, efter at flere kommuner har fejlfortolket reglerne om gensidig forsørgerpligt, og nu skal efterbetale kontanthjælp til de forurettede.

Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen er gået ind i sagen, og vurderer, at der er tale om en så grundlæggende sagsbehandlingsfejl, at der ikke andet at gøre for kommunerne end at punge ud.

"Det er ærgerlige sager for disse kommuner, men der er begået så grundlæggende fejl, at den eneste vej er at genoptage sagerne og efterbetale pengene til kontanthjælpsmodtagerne," siger han.

Mange kommuner med samme fejl
Det er Brønderslev Kommune, Vesthimmerlands Kommune og Mariagerfjord Kommune, der står til at skulle betale et mindre millionbeløb tilbage til kontanthjælpsmodtagere.

Tidligere på året har Folketingets Ombudsmand bedt Randers Kommune om at efterbetale kontanthjælp, mens Aabenraa Kommune har skulle genoptage et større antal sager for at se, om der er sket fejl.

Fejlen hos kommunerne opstod tilbage i 2014, hvor alle Folketingets partier på nær Enhedslisten blev enige om at indføre gensidig forsørgerpligt mellem samlevende parter, hvor den ene var på kontanthjælp.

To år senere blev reglerne afskaffet, men i de år, loven eksisterede, overså kommunerne, at de var forpligtede til at meddele samlever om forsørgerpligt og ikke kun sende afgørelsen til kontanthjælpsmodtageren. Den fejl betyder nu, at samtlige afgørelser, hvor kun den ene part har fået besked, er ugyldige.

At så mange kommuner laver den samme fejl er meget atypisk, mener Folketingets Ombudsmand.

"Det er usædvanligt at så tilsyneladende mange kommuner laver den samme fejl ved implementering af ny lovgivning. Det er ikke noget, vi ser hver dag," siger han.

Kommune: Vi handlede i god tro
Det ærgrer arbejdsmarkedschef i Mariagerfjord Kommune Michael Tidemand, at kommunen skal efterbetale kontanthjælp. Han peger på, at de først fik at vide, at afgørelsen skulle sendes til begge parter, da Ankestyrelsen fastslog det, halvandet år efter at loven var trådt i kraft.

"Der var ikke nok vejledning til os kommuner, da loven blev implementeret i huj og hast. Halvandet år efter får vi så at vide af Ankestyrelsen, at vi administrerer loven forkert. Nu skal vi så betale penge tilbage, selvom vi handlede i god tro i det halvandet år," siger han.

Mariagerfjord Kommune ved endnu ikke, hvor mange penge de skal efterbetale, men der er tale om en gruppe på 155 kontanthjælpsmodtagere, og Michael Tidemand frygter et beløb i millionstørrelse, der skal tages et andet sted fra i kommunen.

"I yderste konsekvens kan vi blive nødt til at lukke en børnehave på grund af det her," siger han.

I Brønderslev kommune har 108 borgere fået efterbetalt 1,9 millioner kroner i kontanthjælp.

Penge, som Brønderslev kommune naturligvis betaler, selvom hele sagen ifølge borgmester Mikael Klitgaard (V) er noget træls.

"Vi tænkte, at bor man sammen, så snakker man sammen. Ting er normalt ikke så svære her i Nordjylland. Men vi har lavet en fejl, og derfor betaler vi nu," siger han.

Advokat: Forhastet lovgivning
Selvom flere hundrede borgere nu kan se frem til penge fra kommunen, mener talsmand for Gruppen mod Samleverforsørgelse Christian Danvill ikke, at man kan kalde det en sejr for kontanthjælpsmodtagerne.

"Lovgivningen er decideret lovsjusk, og kommunerne har sjusket med implementeringen. De her mennesker har været i en frygtelig tilstand på grund af kommunerne, og de penge, de nu får, har de hele tiden været berettiget til," siger han.

Han har sammen med resten af Gruppen mod Samleverforsørgelse, der består af i alt 176 samlevende par, lagt sag an mod Beskæftigelsesministeriet på grund af loven om gensidig forsørgerpligt. De mener, at der var tale om brud på Grundloven, da Folketinget indførte den gensidige forsørgerpligt mellem ugifte og samlevende.

Det er advokat Line Barfod fra Advokaterne Foldschack & Forchhammer, der skal føre sagen på vegne af Gruppen mod Samleverforsørgelse. Hun mener, at de mange sagsfejl hos kommunerne viser, at lovgivningen ikke var gennemtænkt.

"Fejlene hos kommunerne vidner om, at det her er forhastet lovgivning. Man har undervurderet, at juraen skal være i orden, når man laver noget, der er så indgribende i folks liv," siger hun.

Ifølge Folketingets ombudsmand kan det ikke udelukkes, at der ud over de fem nævnte kommuner, er flere, der har begået samme generelle meddelelsesfejl, og som endnu ikke har rettet op på det. Han har derfor orienteret Kommunernes Landsforening om sine udtalelser i de nye sager med henblik på, at foreningen kan underrette alle landets kommuner om ombudsmandens udtalelser.

Forrige artikel Læger får lov til at ordinere medicinsk cannabis Læger får lov til at ordinere medicinsk cannabis Næste artikel Demokraternes sidste opfordring: Lad os skrive historie Demokraternes sidste opfordring: Lad os skrive historie