Folketingets netværk for verdensmål holder første møde og vælger ny formand

Der vælges ny formand for Folketingets 2030-netværk onsdag 22. marts. Derved kan netværkets arbejde med verdensmålene gå i gang igen efter at have været på pause siden folketingsvalget.

Der bliver valgt et nyt formandskab for Folketingets 2030-netværk på onsdag 22. marts, men det står endnu uklart, hvem der vil være en del af det.

Det er endnu ikke muligt at få indsigt i en samlet oversigt over medlemmerne af 2030-netværket. Dog har Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og Socialistisk Folkeparti har bekræftet overfor Altinget, at de vil indstille medlemmer til netværket.

Det er endnu uklart, om de tre regeringspartier, Venstre, Socialdemokratiet og Moderaterne, har taget stilling til, hvem der skal indgå i netværket.

Det er frivilligt for folketingsmedlemmerne at være med i Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN’s Verdensmål i daglig tale 2030-netværket og det er heller ikke obligatorisk for partierne at indstille medlemmer. Derudover kan folketingsmedlemmerne også tilmelde sig efter mødet 22. marts.

Der skal konstitueres et nyt netværk ved begyndelsen af hver valgperiode, og op til valget i 2022 var der 66 medlemmer i 2030-netværket - altså over en tredjedel af folketingsmedlemmerne.

Muligt brud på formandstradition

Mødets dagsorden vil omhandle valg af formandskab og en diskussion blandt medlemmerne om netværkets kommende arbejde. Det oplyser 2030-netværkets sekretariat til Altinget.

Siden netværket blev stiftet i 2017, har der siddet en person fra oppositionen som formand. Det kan dog ændre sig nu, hvor der er en regering hen over midten, og det er svært at udpege en klart afgrænset opposition.

Der er altså mulighed for, at traditionerne brydes, og regeringen vil sætte sig på posten som formand for 2030-netværket. 

{{toplink}}

Rådgiver om verdensmålene 

Formålet med netværket er at hjælpe Folketinget med sit arbejde med FN’s verdensmål og bistå regeringen i at leve op til verdensmålene i Danmark.

Modsat et udvalg kan et netværk ikke stille spørgsmål til ministrene. Det er derfor udelukkende et rådgivende organ.

2030-netværket har nedsat 2030-panelet, hvis formål er at udarbejde konkrete tiltag for, hvordan Danmark kan leve op til verdensmålene.

2030-panelet består af repræsentanter fra forskningsverdenen, erhvervslivet og civilsamfundet, og i januar 2023 udgav de en række anbefalinger til Danmarks arbejde med verdensmålene.

Forrige artikel Vismænd advarer mod permanent FoU-fradrag: Kan medføre lønstigninger til forskere Vismænd advarer mod permanent FoU-fradrag: Kan medføre lønstigninger til forskere Næste artikel Rasmus Jarlov: Partier skal selv betale for ministres særlige rådgivere Rasmus Jarlov: Partier skal selv betale for ministres særlige rådgivere