Flertal bag minkundersøgelse er væk efter kovending, der bekymrer i Venstres bagland

Tirsdag skal en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen diskuteres i Folketinget. Men Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen vil ikke starte et regeringssamarbejde med sådan en sag hængende over hovedet af landets statsminister.

Der blev foretaget en politisk kovending til historiebøgerne, da først Lars Løkke Rasmussen (M) og siden Jakob Ellemann-Jensen (V) søndag aften gik frem foran kameraerne på gårdspladsen foran Marienborg.

Med sig havde de nemlig et budskab om, at deres valgløfte om at nedsætte en advokatundersøgelse af Mette Frederiksens rolle i minksagen nu var droppet.

Dermed blev der fjernet en alvorlig knast i de regeringsforhandlinger, der tilsyneladende nærmer sig et klimaks.

"Vi kan ikke starte et regeringssamarbejde med en advokatvurdering af landets statsminister. Det, som er magtpålæggende for mig, er at sikre, at vi får en ordentlig afslutning på den her sag. Det handler om dem, det først og fremmest er gået ud over – minkavlerne. At de kan få deres erstatning, at de kan få den hurtigere, end der er lagt op til," sagde Ellemann.

Han erkender, at han har begået et løftebrud.

"Ja, fordi det er klart, at jeg gik til valg på noget andet."

Et par timer tidligere droppede også Løkke kravet:

"Vi kan ikke føde en regering, der starter med at lave juridiske undersøgelser af statsministeren."

Med meldingerne fra de to partiledere, er der ikke længere er et flertal i Folketinget for at undersøge, om Mette Frederiksens rolle i forløbet frem mod regeringens ulovlige ordre om at aflive alle mink er så alvorlig, at det kan bære en rigsretssag.

Dermed kan den fungerende statsminister med ro i sindet se frem til tirsdag, hvor Folketinget skal førstebehandle et beslutningsforslag om, hvorvidt der skal igangsættes en "uvildig advokatvurdering."

Det er Nye Borgerliges Pernille Vermund, der har stillet beslutningsforslaget. Fredag sagde hun sådan her til Altinget:

"Hvis der kan rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen, så skal der rejses en rigsretssag."

"Professorerne er ikke uvildige"

Diskussionen om, hvorvidt der skal laves en advokatundersøgelse har stået på, siden Minkkommissionen kort ført sommerferien præsenterede sine konklusioner.

Her stod der blandt andet, at Mette Frederiksen havde handlet "groft vildledende," da hun – uden lovhjemmel, viste det sig - på et pressemøde 4. november 2020 sagde, at alle danske mink skulle aflives på grund af frygt for corona-smitte.

Et flertal i Folketinget gav hende en næse for hendes rolle i sagen. En kritik i den kaliber er dog langt fra nok, understregede Pernille Vermund fredag.

"Minkkommissionen tog ikke stilling til, om der kunne rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen eller andre ministre. Hvis der skal vurderes det og i givet fald også, hvad tiltalen skal være, er det en advokatvurdering, der skal til," siger Pernille Vermund.

Beslutningsforslaget fra Nye Borgerlige står i kontrast til den konklusion, som tre af landets fremmeste juraprofessorer fremlagde i begyndelsen af november i en kronik i Altinget.

Professorerne vurderede, at der "med høj grad af sikkerhed" ikke er tilstrækkelige holdepunkter til at udgøre et grundlag for at gøre retligt ansvar mod Mette Frederiksen.

Den vurdering er dog ikke nok for Pernille Vermund.

"Professorerne er ikke uvildige," siger hun og uddyber:

"De sagde, at der ikke var grundlag for at rejse en rigsret umiddelbart kort tid, efter kommissionsrapporten blev fremlagt og gik først efterfølgende mere i dybden med at bevise det. Derfor kan man have sin tvivl om, hvorvidt man er ude på at anskueliggøre det, som har været en mavefornemmelse i første omgang."

Det er et svigt

Ellemann og Løkkes kovending har derfor også skabt vrede hos Vermund.

Til TV2 NEWS siger hun, at "jeg har simpelthen ikke tillid til en mand, der behandler aftaler med partier så lemfældigt."

Lars Løkke Rasmussen får også hård kritik med på vejen.

"En magtpolitiker, der er klar til at vende på en tallerken og svigte sine løfter, hvis det kan sikre ham en ministerpost med en fed løn, en dyr bil og ministerchauffør på danskernes regning," skriver hun på Facebook.

Lignende toner kan man høre fra den konservative formand Søren Pape Poulsen. I et Facebook-opslag kalder han det for den "første sejr til Mette Frederiksen" og "et kæmpe tillidsbrud."

"Virkeligheden er jo, at der er flertal i Folketinget for en advokatundersøgelse. Altså lige indtil nu, hvor de to herrer løber fra det. Det er et svigt - ikke mindst over for de mennesker, der oplevede den kæmpe skandale, at et lovligt erhverv blev lukket," skriver han i opslaget.

Foruden Konservative og Nye Borgerlige bakker Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og Alternativet op om en advokatvurdering.

Løftebruddet er især markant for Ellemann, der ved flere lejligheder har slået hårdt på behovet for en advokatundersøgelse af statsministeren.

I valgkampen var han medunderskriver på en fælles udmelding med de andre borgerlige partier, der stod sammen om at kræve en advokatundersøgelse af minkforløbet.

I timerne efter Ellemanns melding har de sociale medier og avisernes hjemmesider været overfyldt med gamle citater fra Ellemann, der kræver en advokatundersøgelse.

Ved Folketingets åbningsdebat 6. oktober sagde han for eksempel sådan her:

"Der skal være en advokatvurdering, når vi kommer hen på den anden side af valget, og det er vi jo i de seks blå partier, der er repræsenteret i Folketinget, enige om, og jeg forstår også, at Moderaterne har et ønske om en sådan advokatvurdering. Det synes jeg er klogt, det synes jeg er ordentligt. Det er jo en praksis, vi i Venstre følger, når det gælder vores egne medlemmer, og vi mener også, at den gælder for andre."

Hovedbestyrelsesmøde i Venstre

De nye toner afspejler sig også i Venstres bagland.

"Jeg er meget bekymret over beslutningen. Det var et tæt på essentielt krav for Venstre i valgkampen; ja, egentlig siden minksagen begyndte, at vi skulle have undersøgt statsministerens rolle. Og det vil være forkert at sige, at Venstre har lagt fingrene imellem i den sag," siger eksempelvis hovedbestyrelsesmedlem Anders G. Christensen (V) til Ekstra Bladet.

Ifølge TV 2 var Venstres hovedbestyrelse slet ikke orienteret om partiformandens melding.

Derfor er der lagt op til drama, når Venstres hovedbestyrelse mandag aften klokken 20.00 mødes til et digitalt møde, hvor partiformanden - ifølge TV2 - vil følge op med en status på det sidste døgns begivenheder.

Forrige artikel Arbejdsgivere kort før OK23: ”Nu vender økonomien” Arbejdsgivere kort før OK23: ”Nu vender økonomien” Næste artikel EU-korruptionsskandale om Qatar forventes at vokse i omfang: ”Europa-Parlamentet er under angreb” EU-korruptionsskandale om Qatar forventes at vokse i omfang: ”Europa-Parlamentet er under angreb”