EU-ministre slås til det sidste om flygtningefordeling

FLYGTNINGEKRISE: EU-landene er dybt splittede om fordelingen af 120.000 flygtninge forud for et møde mellem landenes indenrigsministre.

BRUXELLES: Splittede EU-ministre gør tirsdag eftermiddag et desperat forsøg på at fordele 120.000 flygtninge ankommet til EU’s kyster.

En aftale om den kontroversielle fordeling skal bane vejen for, at EU’s ledere ved et topmøde i Bruxelles onsdag kan tage fat på den større diskussion om, hvad der kan gøres for at få kontrol med de flygtningestrømme, som lige nu bevæger sig igennem Europa.

Ifølge integrationsminister Inger Støjberg (V) er der dog stadig langtfra enighed blandt ministrene.

 “Jeg tør simpelthen ikke at gætte på, hvordan det her ender. Det ser rigtigt svært ud, men det er også klart, at der er mange øjne, der er rettet mod mødet her i dag,” sagde Inger Støjberg (V) ved ankomsten til mødet, hvor hun understreger, at det er vigtigt at få en aftale mellem landene.

 “På en eller anden måde er de 120.000 blevet omdrejningspunkt for overhovedet at kunne komme videre til det, der virkelig kommer til at tælle, nemlig hvordan vi håndterer situationen fremadrettet. De 120.000 ligger som en meget stor sten på vejen for at nå hen til det, det virkelig kommer til at handle om,” understregede ministeren.

Østlig skepsis
Det er anden gang på kun en uge, at EU-ministrene holder krisemøde om det emne.

Et flertal blandt landene støtter en fordeling. Men en række øst- og centraleuropæiske lande modsætter sig kraftigt EU-Kommissionens oprindelige ide om, at flygtninge skal fordeles efter en obligatorisk fordelingsnøgle baseret på en række kriterier som landenes befolkningsstørrelse, økonomi og antal asylansøgere.

Lande som Polen, Slovakiet og Tjekkiet og Ungarn mener, at det er et stort angreb på den nationale selvbestemmelsesret, hvis beslutninger om, hvor mange flygtninge et enkelt land skal tage imod, kan tages centralt i EU.

Den tjekkiske premierminister understregede inden mødet tirsdag over for Reuters, at han under ingen omstændigheder vil acceptere et kvotesystem.

De 120.000 flygtninge skulle oprindeligt fordeles fra Italien, Grækenland og Ungarn, som alle har oplevet et stort pres på deres grænser. Men den ungarske regering har meldt ud, at den ikke vil være en del af systemet, selv om det ville betyde, at 54.000 flygtninge skulle omfordeles fra landet.

Det betyder samtidig, at landene nu strides om, hvilke lande de 54.000 flygtninge så henholdsvis skal tages fra og fordeles til.

Nyt forslag på bordet
Det luxembourgske EU-formandskab har holdt møder med EU-landenes ambassadører til sidste minut for at finde en løsning.

Justitsminister Jean Asselborn, der skal lede forhandlingerne, var optimistisk på vej ind til sine ministerkolleger.

“Vi har arbejdet meget hårdt som formandskab og kan nu lægge en tekst på bordet, som der burde kunne findes konsensus om,” siger Asselborn og fortsatte:

“Vi skal kunne finde ud af at fordele de 120.000”.

Den luxembourgske EU-formand har tidligere truet med, at et flertal af landene kan presse beslutningen igennem, hvilket ville være en hidtil uset magtdemonstration på et særdeles følsomt område.

En anden mulighed er, at landene kasserer den obligatoriske fordelingsnøgle til fordel for en ordning, hvor medlemsstaterne frivilligt melder ind, hvor stor en del af flygtningene, som de vil tage imod. Det var det, der skete, da EU-Kommissionen før sommerferien forsøgte at få EU-landene til at blive enige om en fordeling af 40.000 flygtninge.

Alle må bidrage
Det er dog et krav fra mange ministre, at alle EU-landene stiller sig bag en sådan fordeling.

Den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, kræver en løsning, der gælder “den samlede Europæiske Union”, mens hans belgiske ministerkollega opfordrer de centraleuropæiske lande til at komme på banen.

“Nu har vi brug for, at der også er solidaritet fra øst mod vest og ikke kun den anden vej, som det plejer at være,” siger den belgiske asyl- og migrationsminister, Theo Francken.

Danmark står grundet retsforbeholdet uden for den foreslåede obligatoriske fordeling af flygtninge, men regeringen meldte torsdag i sidste uge ud, at Danmark er klar til at tage imod 1.000 af de 120.000 flygtninge, hvis resten af EU-landene bliver enige om en fordeling.

Ifølge FN’s Internationale Migrationsorganisation, IOM, var der pr. sidste fredag ankommet 473.887 migranter med båd til Europas kyster i 2015. Mindst 182.000 af dem er syrere.

,

Forrige artikel Pind: Danmark er ikke en migrant-magnet Pind: Danmark er ikke en migrant-magnet Næste artikel EU-lande er enige om at fordele 120.000 flygtninge EU-lande er enige om at fordele 120.000 flygtninge