Kommissionen vil skrue markant op for kontrollen med økologi

ØKOLOGI: EU-Kommissionen vil med et konkret forslag give forbrugerne større sikkerhed for, at økologiske varer i butikkerne også rent faktisk er økologiske. Den danske fødevarestyrelse kalder det uhensigtsmæssigt med mere kontrol. Antallet af butikker i Danmark, der skal kontrolleres, kan næsten blive tredoblet.

Danske økologer, butikker og importører skal måske vænne sig til tanken om flere myndighedsbesøg med økologikontrol.

EU-Kommissionen lægger nemlig op til minimumskrav, blandt andet at der årligt skal udtages analyser af eksempelvis pesticidindhold og GMO for fem procent af de erhvervsdrivende, der er økologicertificeret.

Fødevarestyrelsen vurderer, at det i Danmark vil medføre, at “antallet af pesticidanalyser vil vokse betragteligt”.

Derfor har de danske myndigheder også arbejdet for en lavere procentsats:

“Vi synes, det er uhensigtsmæssigt, at vi indirekte bliver tvunget til at hælde flere pesticidanalyser ud over systemet, fordi vi mener faktisk, at vi i dag tager et passende antal prøver,” siger Robert Langberg Lind, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Bliver forslaget vedtaget, vurderer Fødevarestyrelsen, at det vil betyde en årlig ekstra udgift på mellem cirka 2,2 og 3,3 millioner kroner.

EU-Kommissionen ønsker med forslaget at give forbrugerne større sikkerhed for, at de ikke får en konventionel agurk i indkøbskurven, der er solgt som økologisk. Minimumskravene er en udløber af implementeringen af den nye økologiforordning fra 2018. Kommissionen ventes at sætte forslaget til afstemning blandt de 27 medlemslande i løbet af januar. 

Kontrol af 4.000 nye butikker
Den markante vækst i danske pesticidanalyser skyldes, at økologiforordningen fra 2018 som noget nyt lader de detailvirksomheder omfatte af økologikontrollen, der sælger uindpakkede økologiske fødevarer over 5.000 kilo årligt.

I et notat vurderer Fødevarestyrelsen, at det i Danmark kommer til at betyde, at cirka 4.000 nye detailbutikker bliver omfattet af økologikontrol, hvor man i dag kontrollerer cirka 2.200 økologivirksomheder. Eller knap en tredobling. 

De nye regler, som udvider kontrollen til detailhandlen, træder i kraft i januar 2022, hvor det samlede nye regelkompleks skal anvendes i EU.

Økologisk Landsforening mener ikke, at den danske regering bør stemme for forslaget om minimumskrav. Læs, hvad det skyldes, i den fulde artikel på Altinget Fødevarer, hvor du også kan læse om, hvorvidt den danske regering vil stemme for eller ej.

Forrige artikel Miljøministeren udpeger ny formand for Den Danske Naturfond Miljøministeren udpeger ny formand for Den Danske Naturfond Næste artikel Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber Flertal vil øge krav til taxichaufførers danskkundskaber