Embedsmænd tygger på velkomstpakke til ny regering

VALG: Centrale embedsmænd er gået i tænkeboks for at finde ud af, hvordan de bedre kan modtage en ny regering, hvad angår hjælp til at kommunikere. Det skriver rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose.

Embedsværket skal være bedre i stand til at rådgive den nye regering, end tilfældet var i 2011. Ledende embedsmænd ser det som en af deres hovedopgaver at modernisere ministerbetjeningen, så det grundlæggende bliver lettere for en regering at tage et ansvar på sig – uden i urimelig grad at blive straffet af vælgerne. Det skriver rådgiver-og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose i en klumme på Altinget

Da Helle Thorning-Schmidt overtog nøglerne til Statsministeriet i 2011, lykkedes det nemlig ikke efter de lange og komplicerede regeringsforhandlinger i ”tårnet” at forklare befolkningen, at det var nødvendigt at gå reform-amok og hvorfor. Mange vil mene, at regeringen selv har ansvaret, men ifølge Hegelund og Mose påtager Slotsholmen sig i dag også sin del af skylden for, at Helle Thorning-Schmidt fik en usædvanligt elendig regeringsstart.

"Erkendelsen er, at man – trods oprustning af presseberedskabet – stadig ikke er dygtig nok til at servicere et ministerhold, når det gælder om at kommunikere resultater, så de når ud til den almindelige befolkning. Tilgangen er meget traditionel: Der jubles fortsat på gangene, hvis det lykkes at få ministeren i en landsavis," skriver Hegelund og Mose. 

Svær omstilling
Hvis et ministersekretariat er ude af stand til at hjælpe en ny regering med at løse den udfordrende kommunikationsopgave, vil vejen ifølge Hegelund og Mose være åbnet for, at ministrene tager endnu flere af deres egne folk med sig.

"Slotsholmen ved godt, at man er oppe til eksamen: Hvis regeringsapparatet ikke bevæger sig, er systemet for dysfunktionelt for den til enhver tid siddende regering – uanset farve," skriver rådgiver-og forfatterparret.

Netop derfor grubler embedsmændene over, hvordan de selv kan gøre det til en fast del af Slotsholmens velkomstpakke, at djøf’erne leverer moderne og hurtig kommunikation til glæde for ministeren.

Det er dog ikke en let øvelse, pointerer Susanne Hegelund og Peter Mose. Det ligger nemlig i embedsmandens opdragelse, at alt skal være grundigt og korrekt, og derfor er det tryggere at sidde og pusle med en publikation, der er færdig om et halvt år og ikke i morgen.

Læs hele Hegelund og Moses klumme 'Mandagstræneren' her 

Forrige artikel Det sker i EU: Trykker Vestager på Google-knappen? Det sker i EU: Trykker Vestager på Google-knappen? Næste artikel DF er skeptisk over for K-krav DF er skeptisk over for K-krav