Det sker i EU: Trykker Vestager på Google-knappen?

Mange venter spændt på, om det bliver i denne uge, at EU-Kommissionen foreslår nye GMO-regler, og om konkurrencekommissær Margrethe Vestager præsenterer et anklageskrift mod Google i en sag, der har været fem år undervejs.

Mandag 13. april
EU fejrer borgerinitiativsdag 
Det er officiel dag for det såkaldte borgerinitiativ, hvor en million EU-borgere kan gå sammen om at få taget et emne op til overvejelse af EU-Kommissionen. Dagen markeres af blandt andre EU-Kommissionens første-næstformand, Frans Timmermans, og EU’s ombudsmand Emily O’Reilly, som begge vil optræde på en konference, der skal diskutere, hvorfor EU-borgernes demokrativærktøj ikke har haft nogen videre gennemslagskraft.

 

Tirsdag 14. april
Parlamentarikere vil slå ned på resistente bakterier 
EU’s folkevalgte vil have mere fokus på patientsikkerhed på europæiske hospitaler, når det kommer til såkaldte superbakterier, ligesom de vil have gjort noget ved problemet med antibiotikaresistens generelt. Derfor stemmer Parlamentets Miljøudvalg om en ikke-bindende resolution om emnet for at sætte problemet højere op på den europæiske dagsorden.

 

Afstemning om konfliktmineraler 
EU’s parlamentarikere i Udvalget for International Handel står til at presse på for at gøre et nyt mærkningssystem for mineraler udvundet i konfliktzoner bindende. EU-Kommissionen har foreslået et frivilligt arrangement.  Systemet skal gøre det sværere for militante grupper at udnytte naturressourcer i krigszoner.

 

Kontroversiel afstemning om biobrændstoffer i Parlamentet 
Europa-Parlamentets Miljøudvalg skal stemme om nye kvalitetskrav til biobrændstoffer, der skal flytte produktionen fra fødevarebaserede brændstoffer til for eksempel alger, affald eller andre såkaldte avancerede biobrændstoffer. EU's ministre har dog ikke ønsket at gøre kravene særligt skrappe. Parlamentarikerne er derfor endt i en klemme, hvor de enten kan stemme for ministres mindre ambitiøse miljøkrav eller risikere at komme ud i en besværlig forligsprocedure.

 

Onsdag 15. april
Uformelle energi- og miljøministerrådsmøder
Det lettiske formandskab har kaldt EU’s ministre med ansvar for energi- og miljøspørgsmål sammen til et møde over tre dage i Riga for at diskutere presserende emner. På den fælles dagsorden står blandt andet spørgsmålet om bevarelse af biodiversitet og fremme af vedvarende energi. Dagen inden skal miljøministrene foretage en evaluering af EU’s biodiversitetsstrategi samt diskutere EU’s bidrag til en global klimaaftale forud for FN’s klimakonference i Paris til december. Dagen efter vil energiministrene i enrum blandt andet diskutere EU’s 2030-klimaplan samt fremmelse af vedvarende energi til brug ved opvarmning og nedkøling.

 

EU-Kommissionen foreslår nye GMO-regler 
Det forventes, at EU-Kommissionen fremlægger sit bud på en ny beslutningsprocedure for godkendelse af genmodificerede organismer. Proceduren indebærer i dag en kompliceret pingpongproces mellem eksperter, ministre og Kommissionen, som ofte ender i dødvande på grund af den notoriske splittelse blandt medlemslandene på spørgsmålet, hvilket betyder, at Kommissionen i sidste ende godkender GMO’er.

 

Vestager vs. Google 
Det er endnu ikke bekræftet, men der er heftige spekulationer i EU og omegn om, hvorvidt konkurrencekommissær Margrethe Vestager i denne uge vil tage de næste skridt i den verserende sag mod Google, der er anklaget for at misbruge sin dominerende stilling på søgemaskinemarkedet på en række områder. Vestager forvendtes at formulere en række konkrete klagepunkter mod den amerikanske it-gigant i en sag, der har været undervejs i fem år.

 

Alle øjne på Draghi 
Den Europæiske Centralbanks chef, Mario Draghi, vil orientere omverdenen om de seneste beslutninger fra Styrelsesrådet, der består af ECB’s direktion samt eurolandenes nationalbankdirektører. Der vil være særligt fokus på bankens attitude over for græsk gæld, eftersom de græske myndigheder står til at skulle tilbagebetale et milliardbeløb i løbet af ugen, som det bliver svært for den siddende regering at støve op.

 

Søndag 19. april
Præsidentvalg i Nordcypern 
Den tyrkiske side af den delte ø går til urnerne for at vælge præsident. Rollen er vigtig for de genforeningsforhandlinger, hvor de to sider støttet af det internationale samfund i årevis har forsøgt at samle Cypern i en føderation efter 40 års adskillelse. Den siddende konservative præsident, Dervis Eroglu, står til at vinde valget, men er udfordret af en kandidat fra venstrefløjen, Sibel Siber, som i en kort overgang var regeringschef for de tyrkiske cyprioter.

 

Finnerne går til valg 
Statsminister Alexander Stubb kæmper en brav, men svær kamp for at beholde magten i Finland forud for landets parlamentsvalg d. 19. april. Valgkampen har i høj grad handlet om økonomi og udenrigspolitik, herunder ikke mindst forholdet til naboen Rusland. 

Forrige artikel DF vil have betinget statsborgerskab DF vil have betinget statsborgerskab Næste artikel Embedsmænd tygger på velkomstpakke til ny regering Embedsmænd tygger på velkomstpakke til ny regering