Ellemann kender til indholdet i FE-sagen, og Messerschmidt debuterede: Fire nedslag i statsministerens spørgetime

https://vimeo.com/674762132

Venstres formand er informeret om indholdet i FE-sagen, hvor Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen lige nu er sigtet. Morten Messerschmidt fik sin debut og talte om energipriser. Altinget samler op på tirsdagens spørgetime.

*Rettet klokken 22.25: Tidligere fremgik det af rubrik og brødtekst, at Jakob Ellemann-Jensen var bekendt med indholdet i sigtelserne af Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen. Han har efterfølgende præciseret, at han kun er bekendt med indholdet af sagen og ikke selve sigtelserne. Altinget beklager fejlen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) parerede spørgsmål om både manglende arbejdsudbud, behov for indgreb i forhandlinger om elpriser og håndtering af spionsigtelser, da hun tirsdag modtog spørgsmål i spørgetimen.

Altinget har sorteret i alle spørgsmålene og svarene, og her får du en gennemgang af de fire væsentligste nedslag i ordudvekslingerne mellem statsministeren og de politiske ledere.

1. Ellemann kender indholdet af FE-sagen*

I løbet af spørgetimens debat mellem Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen kom det frem, at førstnævnte er bekendt med indholdet i sagen, som siden her medført sigtelser mod både partifællen Claus Hjort Frederiksen og spionchefen Lars Findsen.

”Jeg er helt med på, at statsministeren ikke vil kommentere indholdet. Men processen. Hvad vil statsministeren gøre for, at der kommer en afklaring på dette for Danmark dybt skadelige forhold,” spurgte Jakob Ellemann-Jensen om forløbet omkring sigtelserne.

Det blev returneret med et hurtigt svar fra statsministeren:

”Nej, det er præcis ikke en sag, der egner sig til Folketingssalen. Slet ikke taget i betragtning at både spørger og svarer er bekendt med indholdet. Det er netop sådan, at Venstres formand selvfølgelig er informeret om indholdet af den her sag,” svarede Mette Frederiksen.

Jakob Ellemann-Jensen uddybede efter spørgetimen, at det er korrekt, at han er bekendt med indholdet af selve sagen. Men han understregede ifølge Ritzau, at han ikke er bekendt med, hvad der ligger til grund for sigtelserne mod Hjort og Findsen.

2. Situationen i Ukraine og fremrykning af forsvarsforhandlinger

Statsministeren indledte selv spørgetimen med at fremhæve alvoren af den nuværende situation i Ukraine. Det sker efter, at regeringen tidligere på dagen har valgt at styrke det danske bidrag til Nato-alliancens forsøg på at afskrække Rusland.

”Det skal stå helt klart for Kreml, at en indtrængen i Ukraine vil få massive både politiske og økonomiske konsekvenser,” sagde hun.

Den forsvarspolitiske bold blev straks grebet af Jakob Ellemann-Jensen, da han som den første skulle stille spørgsmål. I lyset af den nuværende krise ser han nemlig gerne, at regeringen fremrykker forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Det nuværende udløber næste år.

Mette Frederiksen var dog ikke helt klar i mælet om, hvornår indkaldelsen til forhandlingerne vil ske.

”Vi er i gang med forberedelserne til et nyt forsvarsforlig, for det kræver et ordentlig analytisk arbejde,” sagde hun.

3. Papes opfordring til Frederiksen

Mens Ellemann dedikerede sine spørgsmål til forsvaret og sigtelserne mod Claus Hjort og Lars Findsen, valgte Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance i stedet at fortsætte den borgerlige kritik af regeringens reformaftale.

Konservatives formand Søren Pape Poulsen opfordrede blandt andet Mette Frederiksen til at genindkalde til forhandlinger om udenlandsk arbejdskraft, som de blå partier fortsat efterlyser en løsning på, eftersom partierne ikke er en del af regeringens aftale.

”Var tiden ikke kommet til, at vi kom til forhandlingsbordet igen, så Danmark kan få den arbejdskraft, som vi har brug for,” sagde Søren Pape Poulsen.

I stedet for at svare på den opfordring benyttede Mette Frederiksen det i stedet til at stikke til Papes største kollega i blå blok, Venstre.

”Konservative gik ud ad den forkerte dør. I skulle aldrig være gået ud ad den dør. Hr. Søren Pape skulle være blevet,” sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

”Og ladet være med at lade Venstre, som er på vej væk i fuld flugt fra at være et ansvarligt parti, definere, hvad de Konservative skal. Hr. Søren Pape skulle være blevet, og jeg tror med mit kendskab til Hr. Søren Pape, at hr. Søren Pape gerne ville være blevet.”

4. Messerschmidts debut blev til spørgsmål om energipriser

Tirsdagen bød også på en debutant. Som nykåret formand for Dansk Folkeparti skulle Morten Messerschmidt for første gang deltage i den traditionsrige spørgetime.

Han fortalte selv, at han havde overvejet en lang række spørgsmål, som skulle markere hans debut. Valget landede på de omdiskuterede energipriser, som har medført forhøjede elregninger rundt omkring i landet.

Morten Messerschmidt efterlyste, at Mette Frederiksen griber ind og finder en løsning på de stigende priser.

”Det er mange penge for helt almindelige mennesker. De folk har en forventning om, at vi hjælper dem. En forventning om at få en håndsrækning. Hvis ikke klima- og energiministeren er i stand til at håndtere det på nu fjerde måned er det så for meget at bede om, at statsministeren tager det alvorligt,” spurgte Morten Messerschmidt.

Det afviste statsministeren, som henviste til, at ændringer vil kræve et flertal i Folketinget, og derfor må det være op til partierne i forhandlingerne at finde frem til løsninger.

Forrige artikel Se spørgetime: Ellemann krævede svar om sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen Se spørgetime: Ellemann krævede svar om sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen Næste artikel Skatteminister indkalder til nye drøftelser om omstridte hybridbiler: Skatteminister indkalder til nye drøftelser om omstridte hybridbiler: "Jeg er klar til at kigge på det"