Elberth: Facebook er en digital gabestok

KLUMME: Der går en helt særlig mekanisme i gang i meningsdannerland og hos almindelige mennesker med adgang til et tastatur, når en politiker rammer skævt, skriver Benjamin Rud Elberth. Danmark er blevet et digitalt gabestok-land, hvor vi bruger Facebook i stedet for byens torv. 

Linket ind til Gitte Simonis officielle Facebookside er dødt. Siden er lukket ned, fordi Gitte for skade kom til at mene noget i et læserbrev i den forgangne uge i et læserbrev.

Hun havde stået til en juletræsfest, hvor konferencieren havde opfordret til at støtte Flygtningehjælpen og mente, at det ikke hørte hjemme til juletræsfesten, fordi det efter hendes mening var indoktrinering. Sådan noget synes vi alle sammen åbenbart er rigtig dumt at dømme efter den digitale straf, Gitte får.

Den digitale gabestok
I hvert fald får hun tæsk i en grad, så hun efter en weekend som Danmarks mest omtalte byrådspolitiker fremover vil kunne slæbe sit læserbrev og meningerne om det rundt som sine første 2-3 siders søgeresultater på Google, når kommende arbejdsgivere, venner eller hun selv søger på hendes navn. Faktisk kan hun også se et billede, hun selv har lagt ud af sit barn i en barnevogn, blive genstand for hån.

Så er vi ved at have ramt den højeste straf, en digital gabestok kan levere.

Man kan mene, at Gitte Simonis holdning er forkert. Og det står enhver frit for at fortælle Gitte Simoni det. Før digitale medier skete sådan noget i et mod-læserbrev, hvor man så gav hende tørt på inden for de rammer, debatredaktøren ellers tillod.

Lemminge-mekanismer
Men nu går der helt særlige lemminge-mekanismer i gang, når vi alle sammen på en gang synes, at vi skal fortælle Gitte Simoni, hvor meget hun egentlig tager fejl. Faktisk holder vi os ikke tilbage for i horder at fortælle Gitte Simoni, at hun er dum, en klaphat, underbemidlet og ord, der er værre. Vi holder os ikke tilbage for enten at trykke på deleknappen eller måske bare like-knappen, mens hun bliver slæbt rundt på nettet. For hun har åbenbart fortjent det.

Der er ingen politikere, der har ytret ukvemsord om Gitte, men store navne på tværs af journalist-, kendis- og politikerland med ret voldsomme digitale rækkevidder er nu fælles om at fortælle et almindeligt byrådsmedlem, hvor galt hun egentlig er på den. Indtil videre tæller hoben blandt andre Sofie Carsten Nielsen med 7.600 følgere på Facebook, Thomas Buttenschøn med cirka 42.000 Facebook-følgere, Manu Sareen med cirka 23.000 Facebook-følgere og en række digitale meningsdannere, der direkte lægger kommentarfelter til, at Gitte kan blive kørt rundt i sin egen sætning om, at man ikke skal indoktrinere børn med et billede af hendes eget barn med Gittes valgfoldere.

Det vil sige – hold lige fast engang – at Gitte lige nu i folks kommentarfelter kan se sit eget barn i en barnevogn blive brugt som hån, mens folk, hun ikke kender, skriver, hvor ynkelig hun er.   

Et udpluk af kommentarerne rundt på nettet:

”Ja, Gitte Simoni burde have dårlig samvittighed, hvis hun ellers kan evne det.”

”Gitte Simoni har roterende fis i kasketten.”

”Hun må være syg i hovede.t”

”Ynkeligt kvindemenneske.”

Vi hænger folk ud digitalt
Skal vi have ondt af Gitte? Det må være op til læserne selv at vurdere, men det er karakteristisk, at vi i Danmark har opøvet en særlig tradition for at bruge vores digitale platforme til at hænge folk som Gitte ud. Og mens du sidder derude og tænker, at det har hun da også fortjent, kan du nyde, at Gitte også får en tur på TV 2, BT og på de samme netavisers Facebook-sider, der i øvrigt er blandt Danmarks mest engagerende.

I øvrigt er artiklen om Gitte fra BT delt næsten 6.000 gange på Facebook. Fra Nikolaj Steens private Facebook-profil er en udmelding om Gitte Simoni indtil videre delt næsten 4.000 gange. Danmark er blevet et digitalt gabestok-land, hvor vi bruger Facebook i stedet for byens torv til at håne en forbryder og smide ukvemsord efter vedkommende.

Og vi har alle en gabestok, et like eller en deleknap at smide med.

Vi vil gerne have politikere, der mener noget og tør at stikke næsen frem. Vi vil gerne have lokalpolitikere, der aktivt gør en indsats.

Gitte er ikke den eneste
Gitte bliver nok ikke en af dem, der stiller op igen. For omkostningerne ser ud til at være for store, hvis man har ”de forkerte holdninger”. I øvrigt er Gitte ikke noget særtilfælde – i de seneste ti år har vi haft sociale medier i Danmark.

Det har blandt andet betydet en storm mod tidligere politisk medarbejder i Venstre, Ditte Okmann, som endte under dynen i et par måneder, da hun kunne se sine egen sarkastiske bemærkninger blive skrevet ud over Michael Jeppesens blog på Politiken.

Det er også sket for Christina Lund, der fik leveret en sætning, danskerne synes gjorde hende til et legitimt shitstorm-mål. Hun fik at vide undervejs, at hun var ”en af grundene til, at kræft eksisterer”.

-----
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Ældre Sagen: Boligpakken er et misfoster Ældre Sagen: Boligpakken er et misfoster Næste artikel Enhedslisten: Der er brug for nye klimaalliancer Enhedslisten: Der er brug for nye klimaalliancer