Efter Se og Hør-sagen: Flertal vil lade det offentlige retsforfølge medier

MEDIEETIK: Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil nu lade Straffelovrådet vurdere, om anklagemyndigheden skal kunne rejse tiltale mod medier, der hænger folk ud med urigtige historier og brud på privatlivets fred.

Usande historier og brud på privatlivets fred. Mennesker og firmaer, som uretmæssigt hænges ud i medierne, er på herrens mark, hvis de vil have erstatning ad rettens vej.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil derfor nu bede Straffelovrådet om at vurdere, om politi og anklagemyndighed skal have såkaldt påtaleret på området. Det meddeler justitsministeren i et svar til Folketingets Kulturudvalg i kølvandet på de to politiske arbejdsgrupper, der så dagens lys efter afsløringen af Se og Hør-skandalen.

Får det offentlige påtaleret, vil det ikke længere være op til den enkelte forurettede at lægge sag an mod et medie, fordi anklagemyndigheden også selvstændigt skal kunne beslutte sig for at rejse tiltale i en sag. Samtidig vil de forurettede ikke selv hænge på de store udgifter til sagsomkostninger, der følger med i dag.

Medieordførere hilser det velkomment, at justitsministeren nu vil få undersøgt, om det offentlige fremover selv skal kunne rejse sager.

”Det er positivt, at der sker noget. Og der er jo noget paradoksalt i, at hvis man får stjålet sin cykel, så skal politiet tage sig af sagen. Men hvis du bliver hængt ud af medierne, så skal du selv stå for hele det juridiske klagearbejde eller alternativt hyre en advokat for egne penge, og den erstatning, du måske får bagefter, står oftest på ingen måde mål med de omkostninger og tab, du har lidt,” siger Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby.

Erstatning står ikke mål med udgifterne
Også SF's medieordfører, Özlem Sara Cekic, er tilfreds med, at justitsministeren nu har lyttet til bemærkningerne fra arbejdsgruppen.

”Da vi lavede forarbejdet til beretningen, så vi tydeligt, at det, man kan få i eventuel erstatning, slet ikke står mål med de udgifter, der er forbundet med den slags sager. Derfor er det fint, at Mette Frederiksen nu vil bede Straffelovrådet om at vurdere sagen,” siger hun.

Som det er i dag, vil en eventuel erstatning slet ikke stå mål med skaderne, hvis de forurettede går rettens vej. I andre tilfælde kan sagsomkostningerne blive så store, at det på forhånd afholder folk fra at gå rettens vej.

 

,

Forrige artikel Partier kan stadig ikke blive enige om terrorpakke Partier kan stadig ikke blive enige om terrorpakke Næste artikel V-profil åbner for aktiv dødshjælp V-profil åbner for aktiv dødshjælp