Dom: Frederiksberg måtte gerne fyre direktør

FYRING: I dag har retten slået fast, at Frederiksberg havde ret til at fyre sin tidligere kommunaldirektør, Suzanne Aaholm, der ifølge retten har vildledt og tilbageholdt oplysninger fra kommunalbestyrelsen.

Frederiksberg Kommune har i dag, den 9. november, fået Voldgiftsrettens ord for, at det var i orden at fyre sin tidligere kommunaldirektør Suzanne Aaholm tilbage i 2010 på grund af pligtforsømmelse.

Retten mener, at Suzanne Aaholms handlinger tilbage omkring sommeren 2009 kan betegnes som grov misligeholdelse af ansættelsesforholdet og gør, at hun ikke var egnet til at varetage stillingen som kommunaldirektør.

Ifølge retten har Suzanne Aaholm bevist forsøgt at nedtone de økonomiske konsekvenser af en omorganisering af forvaltningen, tilbageholdt vigtige analyser og oplysninger for politikere samt forsøgt at vildlede politikerne i Frederiksberg Kommune.

Borgmester i Frederiksberg, Jørgen Glenthøj, er tilfreds med afgørelsen, men er ikke overrasket:

"Det har hele tiden været vores opfattelse, at afskedigelsen skete helt efter bogen, og jeg er glad for, at voldgiftsretten er enig. Jeg er tilfreds med, at denne sag nu er endeligt afsluttet. Nu kan alle parter komme videre," skriver han i en pressemeddelse.

Suzanne Aaholm er ansat på en åremålskontrakt, hvor det fremgår, at hvis Frederiksberg Kommune ønsker at afbryde ansættelsesforholdet, skal de udbetale op til tre års løn. Når der er tale om pligtforsømmelse, kan kommunen nøjes med at betale tre måneders løn.

KL: En rigtig dom
Karsten Thystrup, juridisk chef i KL, kalder dommen "rigtig og tilfredsstillende".

"Alle afskedigelsessager er konkrete - dette gælder særligt sager om grov misligholdelse. Når det er sagt, giver de tre højesteretsdommere god vejledning i, hvilke krav der stilles til topchefers adfærd og loyalitet over for borgmester og det politiske system, de er ansat til at betjene," siger han til Altinget.dk.

Djøf indledte kort efter fyringen en retssag mod Frederiksberg Kommune, fordi Suzanne Aahom og hendes fagforening på daværende tidspunkt mente, at kommunen havde "valgt at opfinde en række kritikpunkter for pligtforsømmelse".

"Jeg kan kun håbe, at det giver anledning til selvrefleksion hos Djøf og den del af pressen, som påstod, at kommunen ulovligt havde opfundet afskedigelsesbegrundelsen - dommen taler sit tydelige sprog om, at disse injurierende udsagn var helt uberettigede," siger Karsten Thystrup.

En byde af nye fyringssager
Henning Thiesen, formand for de offentlige chefer i Djøf, mener, at afgørelsen er korrekt, men han er bekymret over perspektiverne i sagen. 

"Men den er endnu en brik i en bekymrende udvikling de senere år, hvor vi har set stadig flere af den slags sager, hvor kommunerne påstår grov misligholdelse af kontrakter for at slippe billigst muligt ud af kontrakten. Det giver en helt unødvendig hård konflikt. For som regel kan vi aftale nogle fornuftige fratrædelsesvilkår, der respekterer vores medlemmers krav på økonomisk kompensation," skriver Henning Thiesen i en pressemeddelse og fortsætter:

"Med kendelsen i dag kan vi frygte en eskalering af antallet af sager og grovheden i sagerne. Det tjener hverken kommunernes eller medarbejdernes interesse. Vi vil nu nærlæse præmisserne for kendelsen for en vurdering af, hvordan vi som faglig organisation skal rådgive medlemmerne fremover," slutter formanden for de offentlige chefer i Djøf.

Forrige artikel Danskerne: Akutjob er ikke nok Danskerne: Akutjob er ikke nok Næste artikel Socialrådgiverne risikerer at gå baglæns Socialrådgiverne risikerer at gå baglæns