Dødsfald: Avistrykker Sven Togsverd (73)

Avistrykker, ejerleder Sven Togsverd, Solrød Strand, er død, 73 år gammel. Han døde natten til torsdag, mens endnu et parti aviser var på vej ud i folkestyrets tjeneste.

Demokrati og folkeoplysning har stjerner og vandbærere. Hvad enten de er statsministre eller avisbude, bidrager de til folkestyrets overlevelse.

En af dem, hvis jordiske produkt de fleste har haft i hånden, men de færreste har kendt personligt, var Danmarks gennem mange år nok største avistrykker, direktør og ejerleder Sven Togsverd. Han er nu død, 73 år gammel.

Hans Dansk AvisTryk A/S i Glostrup stod gennem tiden for trykningen af en række af landets dagblade og ugeaviser mv. Politiken, Jyllands-Posten og mange andre - Togsverds tryk satte papir på ordene.

Hans forældre ejede Glostrup Bogtryk, som Togsverd sammen med fire medarbejdere fra 1976 udviklede til den efterhånden store, veldrevne virksomhed, Dansk AvisTryk.

Han startede avistrykkeriet sammen med de fire, der hver skød 36.500 kroner i virksomheden, der senere skulle blive Danmarks største trykkeri og siden få Sven Togsverd som ene-ejer, noterer hans og sin anden hustrus avis, Folkebladet for Glostrup, Brøndby og Vallensbæk i en nekrolog.

Hér fremhæver de efterladte medarbejdere, hvordan "Sven Togsverd blev respekteret i trykbranchen i hele Europa, hvorfra folk kom til Glostrup for inspiration."

De oplevede en chef, der var hurtig i replikken og i handling, og han var dygtig til at gennemskue tal og regnskaber.

Selskabet evnede med Sven Togsverd at effektivisere og rationalisere produktionen og var blandt de første herhjemme til at trykke aviser i fire farver.

Stolt fagmand
Dansk AvisTryk blev kendt som en virksomhed, hvor der ikke var langt fra gulvet til chefen, og beslutninger blev truffet hurtigt.

Sven Togsverd stod i spidsen for det hele og trivedes, når han kunne forlade sit store kontor og vise gæsterne ud i produktionshallerne til guldet: rotationspressen. Han var ganske enkelt en stolt fagmand.

Han var også hovedaktionær i og formand for Fagbladsgruppen i Herning, nu FBG Medier, med 43 medarbejdere.

Ved siden af trykkeriet var Sven Togsverd en skønånd og stor kunstelsker, som opbyggede en samling af malerier og skulpturer, som bl.a. prydede virksomheden på Vestegnen. Indtil for få år siden boede avistrykkeren selv lige over for Christiansborg med udsigt til tidernes demonstrationer af vekslende størrelse og art.

Sven Togsverd efterlader hustruen, bladchef for fire udgivelser Mette Hviid Togsverd, og sønnen Mads Crone Togsverd med familie.

Forrige artikel Styrelsen for International Rekruttering og Integration får ny direktør Næste artikel Dødsfald: Fhv. landsdommer og forligsmand Niels Johan Petersen (81)