DF står fast på flere penge til dagpengesystemet

DAGPENGE: De lækkede, foreløbige konklusioner fra Dagpengekommissionen får ikke Dansk Folkeparti til at slække på kravene til et nyt system. Genoptjeningsreglerne er også centrale, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Et læk af Dagpengekommissionens foreløbige arbejde viser, at alle scenarier for løsningsforslag kommer til at betyde en lavere dagpengesats.

Kommissionens endelige anbefalinger, der ventes i september, er baseret på præmissen om, at et nyt system ikke må koste flere penge. Men Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, har klare ønsker til de kommende forhandlinger.

”Vi er klar til at bruge nogle flere penge, og vi skal have genoptjeningen halveret,” siger Bent Bøgsted.

Han ønsker dog ikke at forholde sig til de konkrete anbefalinger, der er blevet lækket til Politiken.

”Jeg betragter ikke det, der er lækket nu, som den endelige rapport. Hvis det var det, var der ikke grund til at holde flere møder og bede om udsættelse indtil september,” siger han.

Ønsker til forhandlingerne
Genoptjeningskravene er et af de helt store stridspunkter mellem partierne. Senest meldte Radikale sig klar til at tilpasse reglerne, så det bliver mere attraktivt at tage vikarstillinger. Bent Bøgsted bakker op.

”Vi skal have et dagpengesystem, der også gør det attraktivt at tage småjob. Men det er for tidligt at sige, hvordan det skal strikkes sammen. Vi skal se det endelige udspil først, og så kommer det an på forhandlinger,” siger han.

Under valgkampen gav DF's partiformand Kristian Thulesen Dahl og SF-formand Pia Olsen Dyhr håndslag på, at de kun vil gå med i en dagpengeaftale, hvis genoptjeningsperioden bliver halveret fra 12 til seks måneder.

Det har SF's finansordfører, Jonas Dahl, ikke glemt.

”Det er interessant, at man både har set på genoptjening og en forlængelse af dagpengeperioden. Men beregningerne her viser også, at der er behov for flere penge på bordet. Det nytter ikke noget, at de, der har mistet deres job, skal betale et andet sted,” siger Jonas Dahl til Politiken.

EL: Luk kommissionen
Meldingen fra Enhedslisten er endnu hårdere.

”Den kommission skal fyres her og nu. I stedet må politikerne ud af busken og melde klart ud, hvad de egentlig vil med dagpengesystemet. Det gælder især Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der sammen med Enhedslisten kan tvinge langt bedre løsninger igennem,” siger Finn Sørensen i en pressemeddelelse.

Indtil videre bliver Socialdemokraterne dog i busken. Partiet har ikke ønsket at kommentere på den lækkede rapport fra kommissionen.

Valgkampen bød også på et andet håndslag på området: Nemlig mellem daværende S-formand, Helle Thorning-Schmidt, og nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). De lovede begge at afholde sig fra at skære i dagpengene.

Forrige artikel Lækket rapport afslører kommissions tre dagpenge-forslag Lækket rapport afslører kommissions tre dagpenge-forslag Næste artikel Minister kræver redegørelse for persondata-rod i DSB Minister kræver redegørelse for persondata-rod i DSB