DF: Privathospitaler er blevet betalt for meget

PENGE: Dansk Folkeparti mener, at privathospitalerne er blevet overbetalt. Men det har været for at opbygge den private sektor og dermed sikre bedre hjælp til patienterne, argumenterer partiet.

Privathospitalerne er blevet betalt for meget. Og det er sket systematisk for at opbygge et privat marked, hvor 280.000 danskere siden 2002 har kunnet modtage behandling på den danske stats regning.

Så klar i mælet er Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, ifølge Politiken. Efter flere dages skænderier mellem regeringen og oppositionen om, hvorvidt der har fundet overbetaling sted, og hvor stor den i givet fald har været, er Dansk Folkeparti nu helt klar i sin udmelding. Men overbetaling er i orden, når det sker for at opbygge et marked, mener partiet.

"Vi har nogle patienter, der skal hjælpes. Det må vi tage i betragtning, for det er det vigtigste. Det er ikke sikkert, at vi kunne have fået det private marked i gang, hvis vi ikke havde givet den pris til at starte med," siger Liselott Blixt til Politiken.

Regering står alene
I sidste uge sagde sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til Folketingets Sundhedsudvalg, at "de private sygehuse er ikke blevet overbetalt, når de har udført opgaver for det offentlige".

Men den opfattelse står regeringen altså nu ganske alene med, idet oppositionen til venstre med SF, Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten i lang tid har ment, at der er fundet en overbetaling på omkring 1 mia. kr. sted siden 2002.

Desuden lancerede vicestatsminister Lene Espersen (K) i marts Konservatives sundhedsudspil med et mål om, at privathospitalernes betaling i gennemsnit skal sænkes med 25 procent.

"Jeg er glad for, at Dansk Folkeparti nu deler erkendelsen af, at der er foregået en overbetaling. Men det er stadigvæk beklageligt, at det er sket," siger sundhedsordfører Jonas Dahl (SF) til Politiken.

Udvalg efterlyser udredning
Det seneste år har Folketingets Sundhedsudvalg efterlyst en udregning og beregninger af priserne på de behandlinger, der foretages på både offentlige og private sygehuse. Sundhedsministeren har oplyst til Folketinget, at udredningen er afsluttet, men han vil alligevel ikke udlevere den til oppositionen.

Imidlertid erkender Jakob Axel Nielsen (K), at hans partiformand Lene Espersen kender udredningsarbejdet. Hun brugte det nemlig, da hun i marts præsenterede den konservative udmelding om at sænke privathospitalernes betaling.

Forløbet om beregningerne har nu fået et flertal i Sundhedsudvalget, støttet af løsgænger Pia Christmas-Møller, til at sende en formel klage til Folketingets Udvalg for Forretningsorden, hvor de kræver beregningerne udleveret.

Forrige artikel Topministre aflyser grundlovsfest Topministre aflyser grundlovsfest Næste artikel V og K hemmeligholder valgbudget