DF-ordfører afviser mangel på visioner

NYHED: Dansk Folkepartis sundhedsordfører afviser kritik fra tidligere DF-kandidat og læge om, at partiet ikke har nogen sundhedspolitik. Men sundhedsoplægget er fire år gammelt.

Kastede Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt med sten i sit glashus, da hun i sidste uge var med til at kritisere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) for at være gået i stå på sundhedsområdet?

Det mener læge og tidligere folketingskandidat fra Dansk Folkeparti Martin Kelkelund, der netop har skiftet til Konservative.

"Det er jo let nok at kritisere sundhedsministeren for at være visionsløs, men hvem er det, som er visionsløse? Man påpeger kun de ting, som ikke fungerer: ventelister og kræftpakker og alle de her ting. Men man kommer ikke selv med noget bud på, hvad man kan gøre anderledes," siger Martin Kelkelund til flere medier. Han mener ikke, at Dansk Folkeparti har en egentlig sundhedspolitik.

Overfor Altinget.dk afviser Liselott Blixt, at Martin Kelkelund har ret i sin kritik.

Er I kommet med visioner til, hvordan man løser problemerne i sundhedssektoren?

"Ja, det gør vi tit i sundhedsdebatten. Vi skubber til ministeren med forslag. Men vi kommer ikke med beslutningsforslag, fordi vi er et støtteparti. Mange gange så håber man jo på, at regeringen reagerer, eller at vi kan få indflydelse af anden vej. Den indflydelse kan være via pakker i finansloven. Hvis ikke det havde været for Dansk Folkeparti, så havde vi ikke haft kræftpakkerne og kræftplanen. HPV-vaccinen mod livmoderhalskræften var det første, jeg fik presset igennem, efter jeg blev valgt ind (2007, red)."

Hvad med mere grundlæggende ændringer i sundhedssystemet. På jeres hjemmeside der er jeres sundhedsoplæg fra 2005 altså fire går gammelt. Er det godt nok?

"Vi har faktisk i efteråret holdt en social- og sundhedskonference for at få skabt de store visioner for sundhedspolitikken i Dansk Folkeparti. Så det er ikke noget, der står stille. Men det kan da godt være, vi har været for langsomme med at skrive det ned. På konferencen vi havde samlet kommunal- og regionspolitikere. Her havde vi læger og andre til at komme med input til, hvor vi skal videre hen," forklarer Liselott Blixt og fortsætter:

"På konferencen kom der mange ting frem, og det spiller vi ind med, når vi går i pressen. Vi tager nok bare en ting af gangen.

Men det med en ting af gangen, er det ikke det, afhopper Martin Kelkelund kritiserer jer for, at I ikke har en samlet politik.

"Vi føler måske, vi får mere ud af det på den måde. Med de 25 mandater, vi har, kan vi jo ikke få det hele igennem. Vi har da vores plan, når man spørger ind til, hvordan sundhedssystemet og forebyggelse skal foregå, og hvad vi ønsker af en ny sygehusstruktur.

Vi ringede til fem af dine kolleger i regionerne. Og de synes alle, du gør det godt. Men de kan ikke nævne et forslag fra din side.

"Vi kommer ikke med egne beslutningsforslag. Vi forhandler direkte med ministeren. Her er livmoderhalskræftvaccinen et eksempel på, hvor jeg fik noget skubbet igennem. Nogle af de ting, der er på finansloven, er jo vores ideer. Samtidig så kommer jeg jo ikke bare ind fra højre, uden at jeg har undersøgt baggrunden først. Det skal nok komme - men man skal ikke gøre noget forhastet."

Hvor er du kommet med egne forslag til sundhedsministeren om løsningen af problemer?

"Jeg har været meget involveret i psykiatrien og er det stadig. Genoptræning, blodpropper, sjældne diagnoser, demente og hjerteområdet er andre eksempler."

Altså hvor du er kommet med Dansk Folkepartis svar på, hvordan man skal gøre?

"Ja. Og så har vi løbende noget på bedding - men det tager tid at få inspiration hos de forskellige patientgrupper og læger. Men det er nødvendigt for at sikre et godt forslag."

Du altså ikke enig med ham afhopperen i, at I selv er visionsløse?

"Nej, det er for nemt at sige, når han lige er hoppet fra partiet," siger Liselott Blixt.

Forrige artikel Energiordførere parate til at ændre energimærket Energiordførere parate til at ændre energimærket Næste artikel Der er noget udansk over nulskat Der er noget udansk over nulskat