DF frygter europaaftale

EFTERÅR 2013: En ny europapolitisk aftale kan ende som en spildt mulighed for at sætte en stopper for den spirende velfærdsturisme, frygter Dansk Folkepartis politiske ordfører, Kristian Thulesen Dahl.

Den politiske efterårs-sæson står for døren. Altinget.dk har spurgt de politiske ordførere, hvad der venter forude.

Kristian Thulesen Dahl (DF), hvad bliver de to største politiske udfordringer i efteråret?

"Noget af det mest interessante bliver, om en ny europapolitisk aftale kan sikre, at vores velfærdssamfund ikke bliver undergravet af andre EU-borgeres adgang til sociale ydelser i Danmark."

Hvorfor er den aftale vigtig?

"Regeringen ønsker en aftale, der understreger, at Danmark lægger sig op af euro-landene frem for eksempelvis Storbritannien. Vi ser regeringens vej som meget uheldig, fordi den gør det svært for Danmark at kæmpe med briterne for et EU, der respekterer landenes forskelligheder."

Hvordan kan Dansk Folkeparti spille en rolle i forhandlinger om en ny europaaftale, når I ikke længere er med ved bordet?

"Vores direkte rolle i forhandlingerne bliver lille, men vi kan påvirke de andre partier indirekte ved at påpege de åbenbare problemer, der sætter vores velfærdsydelser under pres."

Frygter du den nye europaaftale?

"Jeg frygter meget, at det ender i småretorik om, at man bare vil kigge på problemerne. Derfor vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at den fare for velfærdsturisme, som også Venstre anerkender, bliver reflekteret seriøst i en europapolitisk aftale."

Indflydelse på erhvervsskoler
"Den anden udfordring bliver finansloven, og herunder om det reelt lykkes at lave en reform, der sikrer, at vi får ændret, at flere unge går i gymnasiet, mens færre tager en erhvervsuddannelse.

I den forbindelse må der givetvis ses på ungdomsuddannelserne generelt. Det vil hurtigt flytte rundt på nogle penge, og derfor vil det være et naturligt punkt under finanslovsforhandlingerne."

Hvor vigtigt er det for Dansk Folkeparti at være med i en reform af erhvervsskolerne?

"Vi vil gå ganske langt for at komme med i en aftale. Det kommer til at bero meget på, om vi tror på, at det er en aftale, der kan flytte noget."

Hvad mener du med det?

"Der er en risiko for, at man egentligt ikke laver ret meget om andet end retorikken. Eksempelvis har regeringen afvist at lave karakterkrav på erhvervsuddannelserne for at signalere, at det her ikke er en taber-uddannelse, men et sted, hvor der faktisk stilles krav."

Når vi når frem til nytår, hvad vil du så helst kunne se tilbage på som veloverstået?

"At partierne på Christiansborg har anerkendt de angreb på den danske velfærdsmodel, der finder sted gennem EU, og lagt en plan for, hvordan man kan kæmpe den kamp sammen med blandt andet briterne.

Forrige artikel Her er de nye S-ordførere Her er de nye S-ordførere Næste artikel Her er klimaplanen Her er klimaplanen