Det sker i EU: Ny polsk regering i søgelyset

OVERBLIK: EU-politikere og diplomater tager for alvor hul på 2016 med årets første ministerrådsmøde, parlamentssamling og møde blandt de 28 EU-kommissærer. Sidstnævnte byder på en følsom diskussion om den nye polske regering.

Mandag 11. januar 

Parlamentarikere stemmer om skolefrugt og -mælk
Europa-Parlamentets landbrugsudvalg stemmer mandag om en sammenlægning og strømlining af ordningerne for mælk, frugt og grønt til EU’s skolebørn. Den foreløbige aftale er allerede indgået med EU’s Ministerråd, men skal nu have de folkevalgtes godkendelse.

Afstemning om industrispionage
En nys indgået aftale mellem forhandlere fra EU-Parlamentet og Ministerrådet om et omstridt direktiv til bekæmpelse af industrispionage kommer for Parlamentets retsudvalg mandag. Direktivet, der har til formål at beskytte virksomheders forretningshemmeligheder, har været under beskydning for at have den uheldige bivirkning at kunne kriminalisere journalisters forsøg på at afdække lyssky virksomhed. Det ser dog ud til at være blevet udbedret i den endelige lovtekst.

 

Onsdag 13. januar

Kommissionen tager livtag med ny polsk regering
De 28 EU-kommissærer tager på deres første møde i 2016 hul på den svære diskussion om, hvad de skal stille op i forhold til den nye polske regerings demokratisk dubiøse tiltag i forhold til Forfatningsdomstolen, medieuafhængighed samt udpegelse af højtstående embedsmænd. Det kan lede til igangsættelse af den såkaldte retsstatsprocedure, der blev etableret i 2014 for at give bedre mulighed for at gå i dialog med EU-lande, der bevæger sig på kanten af de fælles EU-værdier.

 

Torsdag 14. januar

Parlamentarikere stemmer om cybersikkerhed
Medlemmer af Indre marked-udvalget i Parlamentet skal nikke til den aftale om udvidede EU-regler om cybersikkerhed, de blev enige med EU-ministrene om i december. Reglerne pålægger firmaer at sikre sårbare sektorer som banker, sundhedsvæsenet, transportsektoren og energinettene mod cyberangreb.

Nettilgængelighed for alle
EU’s folkevalgte stemmer torsdag om åbning af forhandlinger med Ministerrådet om nye regler, der skal sikre bedre tilgængelighed til offentlige hjemmesider for for eksempel ældre og folk med et handicap.

Eurogruppen mødes
De lande, der er med i EU’s fælles mønt, skal blandt andet diskutere den økonomiske situation i eurozonen. De skal også tage bestik af, hvordan det går med den græske regerings håndtering af de sparekrav, der er bundet op på sidste sommers redningspakke.

 

Fredag 15. januar

Hjorten til Bruxelles
EU’s finansministre mødes i Bruxelles til en kort komsammen med en præsentation af planerne for de næste seks måneder under hollandsk EU-formandskab samt vedtagelse af konklusioner om tilsynet med EU-landenes økonomier i regi af det såkaldte europæiske semester og Kommissionens årlige vækstundersøgelse. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og kolleger vil også gøre status over bankunionen og diskutere bekæmpelse af terrorfinansiering og momssvig.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Opstart og stramninger Det sker i dansk politik: Opstart og stramninger Næste artikel KL vil have stort lønhop til borgmestre KL vil have stort lønhop til borgmestre