Det sker i EU: Europol-exit rykker nærmere

OVERBLIK: Europa-Parlamentet stemmer om den opdatering af Europol, der kan ende med at sende Danmark ud af det europæiske politisamarbejde. De folkevalgte ser også nærmere på urent trav i regnskaberne hos Morten Messerschmidts MELD-FELD-fonde, mens tre sæt ministre drager til Bruxelles.

Mandag 9. maj

Parlamentsformænd ser på Messerschmidts misbrugssag
DR kunne i sidste uge afsløre en revisionsrapport, der konkluderer, at de europæiske partifonde FELD og MELD, som Morten Messerschmidt var formand for, har brugt EU-midler i strid med reglerne. Det er blandt andet oplysningskampagner forud for folketingsvalget og afstemningen om det danske retsforbehold, der ikke burde have været finansieret. Rapporten skal behandles af Parlamentets præsidium mandag, der består af parlamentsformand Martin Schulz og parlamentets 14 næstformænd.

 

Eurozonemøde om Grækenland
Eurolandenes finansministre mødes mandag for at forsøge at blive enige, om hvilke sparetiltag grækerne skal gennemføre for at få del i den næste del af deres milliardlånepakke. Lykkes det, forestår de svære forhandlinger, om hvorvidt noget af grækernes store gæld skal eftergives, hvilket er en forudsætning for, at Den Internationale Valutafond vil være med på vognen.

 

Europadagen fejres
EU's helt egen årlige helligdag fejres 9. maj med begivenheder, EU-debatter og kommissærer i fri dressur i Bruxelles og de 28 EU-lande. Det betyder også, at EU-ansatte kan hæfte en ekstra fridag på deres Kristi Himmelfartsferie.

 

Onsdag 11. maj

Parlamentarikere stemmer om Europol
EU’s folkevalgte stemmer om den opdatering af EU’s politisamarbejde, Europol, som på grund af retsforbeholdet vil sende Danmark uden for døren i det grænseløse efterforskningsarbejde, hvis ikke den danske regering får forhandlet en aftale på plads med EU-institutionerne og de 27 andre lande om en ny tilknytning.

 

Torsdag 12. maj

Udviklingsministre til Bruxelles
EU’s udviklingsministre skal diskutere statusdokumentet for det europæiske udviklingssamarbejde, der går under navnet ”Den europæiske konsensus om udvikling”, som skal revideres i kølvandet på nye FN-udviklingsmål. På dagsordenen er blandt andet fælles programmering af udviklingsstøtten mellem EU og medlemsstaterne, samt hvilken rolle handelspolitik skal spille. Ministrene vil også diskutere, hvordan flygtninge og fordrevne i EU's nærområder kan hjælpes, ligesom de vil forberede det forestående humanitære verdens-topmøde, som finder sted i Istanbul 23.-24. maj. Den afghanske finansminister, Eklil Ahmad Hakimi, vil deltage i ministrenes frokost.

 

Generaladvokat ser på dansk skattesag
EU’s generaladvokat kommer med sin bedømmelse af, om danske Damixa skal betale skat af renter på et lån til sit tyske datterselskab i 2005 og 2006 til en værdi af små ti millioner kroner. Det er Vestre Landsret, der har rådført sig med EU-Domstolen, om hvorvidt det er imod den frie bevægelighed at beskatte renteindtægter, når udgifterne til dem ikke kan trækkes fra i det land, hvor de skal betales fra. Udtalelsen fra generaladvokaten er kun vejledende, men i langt de fleste tilfælde ender Domstolen med at komme med samme vurdering.

 

Fredag 13. maj

EU’s kræftdirektiv opdateres
Et EU-direktiv fra 2004, der sætter grænser for mængden af kræftfremkaldende stoffer, vi må udsættes for på arbejdspladsen, skal revideres. Beskæftigelseskommissær Marianne Thyssen vil fredag præsentere det nye forslag, som indeholder en række skrappere grænseværdier for et antal farlige stoffer.

 

Frihandel på ministerdagsordenen
EU’s handelsministre kommer til Bruxelles for at tage bestik af forhandlingerne om den omstridte frihandelsaftale med USA. De vil også diskutere den allerede indgåede EU-Canada-aftale, som, det er meningen, skal underskrives til oktober. Aftalen er dog løbet ind i problemer blandt andet i Belgien, hvor det vallonske parlament har gjort klart, at det ikke vil støtte op om den. Ministrene vil også følge op på WTO-mødet i Nairobi i december samt diskutere krisen i den europæiske stålindustri og forhandlinger med Europa-Parlamentet om såkaldte konfliktmineraler.

Forrige artikel Det sker i dansk politik: Løkkes demenstopmøde og middag med Obama Det sker i dansk politik: Løkkes demenstopmøde og middag med Obama Næste artikel Vælgerne: Alternativet minder mest om Enhedslisten Vælgerne: Alternativet minder mest om Enhedslisten