Det sker i dansk politik: Ny presseloge-formand, vækstkonference og Ulighedens Topmøde

OVERBLIK: Enhedslisten ønsker en ny definition af voldtægt, den nye politikadetuddannelse ser dagens lys, og så indtager danske teenagere Christiansborg for en weekend. Få overblikket over ugen i dansk politik her. 

Det er mandag og dermed tid til et nyt politisk overblik i dansk politik.

Ugen løbes i gang mandag med ikke mindre end et mini-valg på Christiansborg. Det er presselogen på Christiansborg, der skal vælge ny formand, fordi nuværende formand, Altingets redaktionschef Anders Jerking, skifter job. Det bliver efter alt at dømme Jyllands-Postens Marchen Neel Gjertsen, der afløser ham på posten.

Mandag holder Cevea 'Ulighedens topmøde', hvor blandt andet ulighed og atypiske ansættelser som freelancere, vikariater og flexstillinger sættes under lup. Blandt deltagerne er S-formand Mette Frederiksen.

Og så sætter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag kursen mod jylland, hvor han sammen med regionsrådsformand Bent Hansen (S) indvier det nye store hospitalsbyggeri i Skejby.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen tager også mandag turen til Jylland, hvor han i Herning skal mødes med repræsentanter fra flere forskningsinstitutioner for at få et indblik i potentialet ved at anvende droner i landbruget. 

Mandag bliver der også afholdt hele to høringer på Christiansborg. Det er Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, der holder høring om dansk landdistriktspolitik i nyere tid og i fremtiden, mens Danske Underviserorganisationers Samråd holder høring om stigende pres og mistrivsel blandt børn og unge i uddannelsessystemet. 

Vi springer hastigt videre til tirsdag, hvor De Økonomiske Råds formandskab præsenterer sin årlige rapport til Det Miljøøkonomiske Råd. Emnerne er landbrugets kvælstofudledning, grønne afgifter og ægte opsparing. Altinget følger sagen.

Tirsdag holder Dansk Byggeri konference om bygningers rolle i den grønne omstilling på Christiansborg. Her er der blandt andet paneldebat med DF, V, R, S, ALT og EL.

Det er også tirsdag, at man kan følge tre samråd på Christiansborg. Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er kaldt i samråd om private videregående uddannelser. Han skal blandt andet redegøre for, hvilke konkrete initiativer regeringen vil tage i forhold til at fremme private videregående uddannelser.

Og så skal sundhedsminister Sophie Løhde (V) i Sundheds- og Ældreudvalget forklare om både indsatsen overfor psykisk syge patienter og forholdene på de psykiatriske afdelinger.

I Folketingssalen tirsdag skal politikerne blandt andet 3. behandle et forslag om godtgørelse til forældre, der har mistet et barn som følge af skade påført i sundhedsvæsenet. Det var en del af aftalen om finansloven for 2017. Og så fremsætter Enhedslistens Rune Lund og Pernille Skipper et beslutningsforslag om en ny definition af voldtægt i straffeloven, der skal baseres på krav om samtykke.

Der bliver tirsdag afholdt pressemøde i Undervisningsministeriet, hvor ekspertgruppen om bedre veje til ungdomsuddannelser ventes at fremlægge deres anbefalinger til at få unge i uddannelse eller job. Altinget følger sagen.

Onsdag bliver dagen, hvor den nye politikadetuddannelse slår dørene op. Uddannelsen skal på et halvt år uddanne politikadetter til at varetage bevogtningsopgaver, fangetransport og grænsekontrol. Venstre har tidligere talt varmt for den nye uddannelse, som de mener er med til at sikre et trygt Danmark.

Cepos holder onsdag Vækstkonference med temaet 'Skattereform, Arbejdsmarkedsreformer & Velstand'. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner konferencen, som finder sted hos Dansk Industri.

På Christiansborg er der onsdag samråd med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om det militære samarbejde med USA, og i Beskæftigelsesudvalget er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kaldt i samråd for at svare på, hvordan han vil sikre, at kontanthjælpsmodtagere får den livsvigtige medicin, som nogen af dem har brug for. 

Det er også onsdag, at Folketingets Retsudvalg holder åben høring om krænkelser af ophavsrettigheder på internettet.

Og så tiltræder Bo Øksnebjerg onsdag som ny generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. Han tager over efter konstitueret generalsekretær Peter Bonne Eriksen.

Torsdag er der møde i Folketingssalen, hvor politikerne blandt andet skal tredjebehandle forslaget om, at kommuner skal kunne tegne ulykkes- og ansvarsforsikring for frivillige

Torsdag kan du se frem til ikke mindre end seks samråd på Christiansborg:

Danmark er torsdag medvært på en højniveaukonference i Bruxelles, som en del af den internationale alliance for kvinders rettigheder She Decides. She Decides er dannet som reaktion på genindførslen af den såkaldte Global Gag Rule, som kan betyde at millioner af verdens fattigste kvinder mister adgang til prævention, seksualoplysning og familieplanlægning.

Fredag mødes Europaudvalget, hvor de kommende rådsmøder om landbrug og fiskeri og udenrigsanliggender er på dagsordenen.

I Folketingssalen er der også fredag en række forslag, der skal behandles. Deriblandt et belsutningsforslag om ytringsfrihed for forskere samt et forslag om at indføre SU-handicaptillæg til elever på erhvervsuddannelser, ligesom der i dag er til studerende på de videregående uddannelser.

I weekenden indtager ungdommen Christiansborg på det årlige Ungdommens EU-topmøde. Her vil de unge blive tildelt de forskellige roller i EU-systemet og skal derefter forsøge at forhandle i et miljø, hvor 28 forskellige lande har hver deres interesser. Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) åbner topmødet, mens blandt andre Margrete Auken (SF) og Morten Løkkegaard (V) begge taler om deres arbejde i EU-Parlamentet.

Forrige artikel Regeringen trækker nødbremsen i pengeslagsmål om udsatte unge Regeringen trækker nødbremsen i pengeslagsmål om udsatte unge Næste artikel Radikale tøver med støtte til S Radikale tøver med støtte til S