Det er forrykt, at politikerne ikke vil evaluere coronahåndteringen

Tænk sig, at politikerne og myndighederne i godt to år har holdt os i et jerngreb og nu nægter at undersøge, hvad det har haft af konsekvenser, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.

For nyligt drøftede Folketinget et beslutningsforslag fra Liberal Alliance forslag om en evaluering af den danske coronahåndtering. Desværre stemte et flertal bestående af regeringen og Socialistisk Folkeparti imod forslaget. Det bekymrer mig meget.

Det er efterhånden lidt over tre år siden, at politikerne lukkede Danmark ned i coronabekæmpelsens navn og indførte de mest vidtgående statslige indgreb i danskernes liv og frihed i mands minde.

Og nu mener selvsamme politikere ikke, at der er behov for at evaluere deres egen og myndighedernes indsats og gøre boet efter coronahåndteringen op. Man fattes ord.

{{toplink}}

Og det bliver kun mærkeligere af, at Liberal Alliances forslag var ganske snævert formuleret. Der var ikke lagt op til en evaluering af den samlede coronahåndtering, endsige en vurdering af minkskandalen.

Tværtimod var der lagt op til en evaluering af "de menneskelige konsekvenser" ved coronahåndteringen med fokus på unges trivsel og beboere på bosteder.

I en tid, hvor regeringen og de øvrige politikere nedsætter kommissioner til at se på det ene og det andet, er det påfaldende, at man ikke ønsker at evaluere blot en flig af de konsekvenser, som den vidtgående coronahåndtering har haft.

Særligt påfaldende er Moderaternes totale uvending, når det kommer til at undersøge og evaluere coronahåndteringen. Tidligt i coronakrisen, allerede 3. april 2020, skrev Lars Løkke Rasmussen nemlig i en klumme i B.T., at der burde nedsættes en coronakommission på den anden side af nedlukningen.

Senere samme år holdt jeg en tale til en stor demonstration på Langelinie imod den daværende regerings ulovlige ordre om at aflive alle mink. Demonstrationen var arrangeret af Jeppe Søe, der i dag sidder i Folketinget for netop Moderaterne.

Han var dengang forarget over regeringens coronahåndtering. Det samme var Lars Løkke Rasmussen, der også holdt tale til demonstrationen. Dengang føltes det som om, at vi så ens på det her område. Sådan forholder det sig ikke længere.

Med den erindring in mente var det særligt smerteligt at opleve Moderaternes epidemiordfører Mike Fonseca undsige Lars Løkke Rasmussens ord fra 2020 på talerstolen i folketingssalen, da han var med til at nedstemme Liberal Alliances forslag.

{{toplink}}

Det undrer mig, at det kun har mødt begrænset kritik, at politikerne på denne måde freder sig selv. Vi burde alle være forargede.

Tænk sig, at politikerne og myndighederne i godt to år har holdt os i et jerngreb og nu nægter at undersøge, hvad det har haft af konsekvenser.

Når det her forbigås i nogenlunde stilhed, er det udtryk for, at vi alle ønsker at bevæge os videre fra den ubehagelige tid, som coronakrisen var.

Vi vil helst bare vende det blinde øje til, og i kombination med politikernes ønske om at feje det hele ind under gulvtæppet, risikerer det at føre til, at vi aldrig bliver klogere på, hvad der egentlig skete under coronakrisen, hvad coronahåndteringen har haft af konsekvenser – og hvordan vi kan håndtere fremtidige epidemier bedre. Det er et enormt svigt.

For prøv at høre her: Selvfølgelig skal vi evaluere den største krise, Danmark i nyere tid har været igennem. Og selvfølgelig skal vi også evaluere den politiske håndtering af selvsamme krise. Alt andet er at stikke hovedet i sandet.

Som Stinus Lindgreen, folketingsmedlem for Radikale Venstre og formand for Epidemiudvalget, siger til Ekstra Bladet: "Vi er nødt til systematisk at opsamle viden og vurdere de forskellige indsatser. Det handler ikke om at kritisere og pege fingre – jeg var jo selv en central aktør og står på mål for håndteringen – men om at blive klogere."

Hvis bare flere af politikerne tænkte som ham. Men det gør de – som behandlingen af Liberal Alliances beslutningsforslag så tydeligt vidner om – desværre ikke.

Derfor er vi nu efterladt her, tre år efter første nedlukning, uden nogle svar på, hvad den vidtgående coronahåndtering har haft af konsekvenser. Og uden udsigt til at få nogle.

Forrige artikel Det historisk plagede Polen kan udfylde Brexit-tomrum i EU Det historisk plagede Polen kan udfylde Brexit-tomrum i EU Næste artikel Retssystemet er klassekampens næste frontlinje. Lytter I med fra eliten? Retssystemet er klassekampens næste frontlinje. Lytter I med fra eliten?