Denne uge i dansk politik: Spørgetime med Frederiksen og EU-opgør i Enhedslisten

Den nye justitsminister skal i en stribe samråd, statsministeren skal svare på partiledernes spørgsmål, og der er lagt op til stor debat på Enhedslistens årsmøde. Få overblik over denne uge.

Velkommen til en ny uge i dansk politik. Her er de vigtigste planlagte begivenheder:

Mandag           

  • Klokken 8 begynder den store fejring i Moskva, hvor russerne fejrer sejren over Nazityskland i Anden Verdenskrig med militærparader. Ruslands præsident, Vladimir Putin, holder en tale, som er ventet med spænding – det er omkring klokken 9.30.

  • Klokken 9 er der debat om forsvarsforbeholdet i gården hos Altinget og Mandag Morgen, hvor Mandag Morgens tænketank har udenrigsminister Jeppe Kofod (S), Sophie Carsten Nielsen (R), Pernille Vermund (NB), Morten Løkkegaard (V), Morten Messerschmidt (DF) i politisk debatpanel.

  • På samme tidspunkt – klokken 9 – holder Landsorganisation af Kvindekrisecentre konference om partnerdrab og vold i nære relationer. Det foregår på Christiansborg.

  • Klokken 10 byder fiskeriminister Rasmus Prehn (S) velkommen til en slags udflytningsdag for hans ministerium, som er flyttet til Hirtshals for en kort bemærkning. Ministeren og embedsmænd fra ministeriet mødes mandag med fiskere, lokale politikere og fiskerierhvervet. Dagsordenen er, hvordan man kan fremtidssikre dansk fiskeri.

  • Klokken 14 holder Den Internationale Valutafond, IMF, pressemøde i Nationalbanken. IMF har været på besøg i Danmark for at gennemføre den årlige vurdering af den økonomiske og finansielle udvikling i Danmark. 

  • Og klokken 14.30 åbner justitsminister Mattias Tesfaye (S) en nærpolitistation i Toftlund i Tønder Kommune.

Tirsdag

  • Klokken 10 er statsminister Mette Frederiksen og en række ministre på besøg hos dronningen, som skal stadfæste vedtagne lovforslag.

  • Klokken 13 er Mette Frederiksen i spørgetime i folketingssalen – den sidste af slagsen før afslutningsdebatten 23. maj.

  • Samtidig holder Folketingets Udvalg til Valgs Prøvelse møde. På dagsordenen er blandt andet godkendelse af stedfortræder for Nick Hækkerup (S), som udtræder af Folketinget, og orientering om proceduren vedrørende folkeafstemningen den 1. juni.

  • Klokken 13.15 skal transportminister Trine Bramsen (S) i åbent samråd om kritikken i beretning om Femern Bælt-forbindelsen.

  • Også den nyudnævnte justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd klokken 13.15. Det handler om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed, straffeloven, lov om vagtvirksomhed, lov om social service og lov om fuldbyrdelse af straf med videre. Retsudvalget har blandt andet bedt ministeren fortælle, hvilke elementer i det fremsatte forslag, der efter regeringens opfattelse er presserende at få gennemført i indeværende folketingsår, og som ikke allerede er indeholdt i eksisterende regelsæt. 

  • Klokken 14 skal uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) i samråd om teknologipagtens målsætning. Han skal redegøre for, hvordan han forventer - i lyset af den politiske aftale om udflytning af uddannelsespladser - at regeringen kan leve op til teknologipagtens målsætning om, at 20 procent flere danskere skal fuldføre en ikke-dimensioneret videregående STEM-uddannelse i 2028.

  • Klokken 14.30 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om forbruget af opioider i Danmark.

  • Og klokken 15 er det igen Mattias Tesfayes tur, når han som justitsminister skal i åbent samråd om tvangsudsendelser. Udlændinge- og Integrationsudvalget ønsker en redegørelse for regeringens holdning til, at danske myndigheder bruger fysisk magt og beroligende injektioner på mennesker, der skal tvangsudsendes.

Onsdag

  • Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag behandles. Og så er der spørgetid med besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene fra klokken 13.

  • Klokken 13 skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om dødelige ulykker på arbejdsmarkedet. Ministeren er blevet bedt om at redegøre for, hvordan han vil sikre, at vi får færre dødsulykker på de danske arbejdspladser.

  • Klokken 14 er justitsministeren i samråd om EU-Domstolen.

  • Og klokken 14.05 er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Trine Bramsen (S) i samråd om valget af en kartelramt entreprenør, der har vundet kontrakt på Femern. Ministrene er blevet bedt om at redegøre for, hvad de mener om, at Femern A/S har udpeget en spansk kartel-anklaget virksomhed til at bygge på Fermern-forbindelsen.

  • Klokken 19.30 er DR vært for partilederdebat før folkeafstemningen om EU-forsvarsforbeholdet den 1. juni. Kåre Quist er vært. Med i studiet er også ti danskere, der er i tvivl om, hvad de skal stemme.

Torsdag

  • Klokken 10 er der møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag behandles. Der er blandt andet sidste behandling af forslaget om borgmestres og regionsformænds ekstraindtægter fra bestyrelsesarbejde og mellemkommunale hverv og førstebehandling af et forslag om indsats mod brud på brystbenet hos æglæggende høns. Der er også forhandling om social- og ældreministerens redegørelse om ældreområdet 2022.

  • Klokken 10.15 er transportminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om Lynetteholmen. De skal svare på, hvordan de forholder sig til kritikken af det videnskabelige grundlag for miljøkonsekvensvurderingerne af Lynetteholmen.

  • Klokken 11 er det igen beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards tur, når han skal i samråd om bevilling af ressourceforløb. Han skal redegøre for konsekvenserne ved »Aftale om bedre ressourceforløb« for personer over 50 år, herunder om borgere forsat trækkes igennem ressourceforløb igen og igen, selvom intentionerne med aftalen var det modsatte.

  • Klokken 12 skal justitsminister Mattias Tesfaye i samråd om, hvorfor regeringen ikke har indgået en samarbejdsaftale med Den Europæiske Anklagemyndighed (EPPO).

  • Klokken 13.30 skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) i samråd om puljen med tilskud til digital bogføring.

  • Og klokken 15 får uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) dagens sidste samråd. Det handler om det nu indstillede vaccinesamarbejde med Israel og Østrig.

Fredag

  • Enhedslisten åbner parties årsmøde, som varer til og med søndag. På dagsordenen er blandt andet et forslag fra tre af partiets topfolk om, at Enhedslisten skal droppe årtiers modstand  mod dansk EU-medlemskab. Årsmødet foregår i Hafnia-hallen i København.
  • Klokken 13.30 er der pressemøde i forbindelse med et stort klimatopmøde. Op mod 40 af verdens fremmeste klimaledere mødes i København til May Ministerial. Det er det nuværende britiske COP-formandskab samt det indgående egyptiske formandskab, der har bedt Danmark om at være vært. Mødet har fokus på implementeringen af resultaterne fra sidste års klimatopmøde i Glasgow og skal lægge de første trædesten frem mod COP27 i Egypten i november. Det er første gang siden COP26 i Glasgow, at de mest relevante klimaministre og fremtrædende politiske stemmer samles.

Læs også: EL-topfolk vil bryde med årtiers EU-modstand: ”Vi skal lære af Brexit”

Weekenden

  • Enhedslistens årsmøde fortsætter, og du kan selvfølgelig få alt det vigtigste at vide på Altinget.dk i løbet af weekenden og mandag.

Forrige artikel Dagens overblik: Enhedslisten-topfolk lægger op til historisk skifte, og Putin ventes at holde vigtig tale Dagens overblik: Enhedslisten-topfolk lægger op til historisk skifte, og Putin ventes at holde vigtig tale Næste artikel Hun har sat Holbæks skoler fri: ”Det ville være fuldstændig absurd at drive skole på den gamle måde igen” Hun har sat Holbæks skoler fri: ”Det ville være fuldstændig absurd at drive skole på den gamle måde igen”