Dansk økonom: Grønlands selvstændighed vil kun krænke den nationalkonservative følelse

Rigsfællesskabet er en enorm udgift for den danske økonomi. Det er rent sentimentalt sludder, som skatteyderne altså skal betale milliarder for, skriver Steen Leth Jeppesen. 

'Rigsfællesskabet’ mellem Danmark, Grønland og Færøerne står for skud. Den nylige valgkamp til det grønlandske Landsstyre afslørede igen de fleste betydende partiers stærke ønske om selvstændighed. Øen har nu fået en 'udenrigsminister’ med det opdrag. Færøernes profil er i så henseende lidt mindre klar.

Sagen har selvsagt to sider. Dels Danmarks interesser og holdninger, dels de færøske og grønlandske folkeslags ønsker og interesser. For navnlig Grønlands vedkommende indebærer den åbenbart endog den endelige afslutning på 'kolonial' undertrykkelse.

Lad os først se, hvad det er, Danmark går glip af ved 'rigsfællesskabets' eventuelle ophør.

Danmark mister ved Grønlands selvstændighed i givet fald sin opfattelse af at være en 'arktisk stormagt', medlemskabet af Arktisk Råd med videre (dertil sit 'udsyn', som det flot er blevet formuleret). I den forbindelse kan danske politikeres, diplomaters og andre embedsmænds mere eller mindre udtalte forfængelighed og selvbevidsthed selvfølgelig tage skade. For så må de ophøre med at 'vise Grønland frem', og at forberede og deltage i diverse forhandlinger og dermed tilknyttede aktiviteter.

Særlig Kongehuset har jo i øvrigt yndet at profilere sig i relation til Grønland.

Stor udgift

Det er svært at se andre - og da slet ikke målbare - fordele, der vil gå tabt. Derimod er det nemt at se omkostningerne ved konstruktionen: Et betydeligt årligt såkaldt bloktilskud - fastfrosset, men inflationssikret - plus yderligere direkte udgifter for statskassen.

I alt formentlig i nærheden af 5 milliarder kroner om året. Det er vanskeligt at forstå, hvad danske skatteydere reelt får for denne betragtelige udgift.

Så vidt jeg kan fatte det, er det nok især en særlig nationalkonservativ følelse, der vil blive krænket ved grønlandsk selvstændighed.

Som når Berlingskes lederskribent i den sag, Kristian Mouritzen, på sin redaktions vegne vil holde fast i 'rigsfællesskabet' med en appel fra "alle os, der holder af Grønland" og en henvisning til, at der er tale om et "forrygende smukt land".

Men "vi" kan vel blive ved med at "holde af Grønland", og bliver det nødvendigvis mindre "forrygende smukt" i selvstændighed ?

Sentimentalt sludder

Der er tale om rent sentimentalt sludder, som skatteyderne altså skal betale milliarder for.

Og i virkeligheden er det på tide at erkende, at Danmark slet ikke formår at deltage i det stormagtsspil, der er under udfoldelse i det arktiske område med især USA, Rusland og Kina som deltagere.

I stedet for er det en nærliggende risiko, at situationen vil føre til øget penge-afpresning mod Danmark, som man allerede har bevidnet i spørgsmålet om lufthavns-investering.

Heldigvis vil det dog efter alt at dømme være nemt at overdrage det sikkerhedspolitiske ansvar til vor vigtigste allierede USA, som har musklerne og åbenbart viljen til at tage over. Tilsyneladende også velkomment i Grønland.

Derfor bør bloktilskud og andre betalinger til Grønland ophøre i løbet af få år.

Det er en fordel at opløse rigsfællesskabet

For så vidt angår Færøerne, ligger det årlige subsidie-element lavere - på 600-700 millioner kroner. Men et stadig betydeligt byggeri af kostbare tunneller med mere - senest planer om en 26 kilometer lang tunnel til Suderø for anslået 3 milliarder kroner - må antages at skulle lånefinansieres på det internationale kapitalmarked med dansk kaution. Så dette - og andet tilsvarende - undgår ikke at blive en giftighed i dansk økonomi.

Der er snævrere historiske og personlige bånd mellem Færøerne og Danmark, end i forhold til Grønland.

Men ønsker Færøerne selvstændighed, kan det næppe skade Danmarks interesser i øvrigt, og personlige bånd ophører vel ikke af den grund. Eventuelt sikkerhedspolitiske betænkeligheder bør kunne løses i samarbejde med blandt andre den anden store allierede Storbritannien.

Så for Danmarks skyld vil det være en fordel at opløse 'rigsfællesskabet' og dermed ligeledes slippe af med den 'nordatlantiske' indblanding i Folketinget.

Så hurtigt som praktisk muligt. Andre 'små lande' som for eksempel Finland, Norge, Sverige, Østrig, Holland, Portugal har vist sig helt levedygtige uden diverse vedhæng.

Forrige artikel Joy Mogensen: Idrætten vil tabe på at få sit eget ministerium Joy Mogensen: Idrætten vil tabe på at få sit eget ministerium Næste artikel Tre debattører til Adam Holm: Her er svarene på, hvorfor vi ikke samarbejder med Assad-regimet Tre debattører til Adam Holm: Her er svarene på, hvorfor vi ikke samarbejder med Assad-regimet