Dansk Byggeri: Kommuner stjæler jobs fra private virksomheder 

DEBAT: Kommunerne prissætter deres udbud urealistisk lavt. Virksomheder sidder derfor tilbage og har brugt ressourcer på at deltage i en konkurrence, de har tabt på forhånd. Det skal nye regler lave om på, skriver Lars Storr-Hansen, direktør i Dansk Byggeri. 

Af Lars Storr-Hansen
Administrerende direktør i Dansk Byggeri

Forestil dig en fodboldkamp, hvor dommeren kigger passivt på, og man ikke vinder, selvom man har scoret flest mål.

Den følelse står mange virksomheder tilbage med, når kommunerne vælger deres eget ”tilbud” på de opgaver, som de har sendt i udbud. Det kaldes et kontrolbud og skal bruges til at sammenligne virksomhedernes tilbud med den kvalitet og økonomi, som kommunen selv kan tilbyde.

Kommunerne får uretfærdig fordel 
Men kommunerne kontrolbud er ofte prissat urealistisk lavt. Det giver kommunerne en uretfærdig fordel i konkurrencen om opgaverne. Det er blevet kaldt for ”jobtyveri”.

Konsekvenserne er til at tage og føle på for virksomhederne og samfundet. For det første bruger virksomheder forgæves mange ressourcer på at lave tilbud, hvis konkurrencen alligevel er afgjort på forhånd. For det andet koster det i sidste ende skattekroner og velfærd, når kommunerne udfører opgaver, som private virksomheder kunne have udført bedre eller billigere.

Det burde vel ikke være så svært for kommunerne at prissætte deres ydelser korrekt. Det gør private virksomheder hver dag. Alligevel oplever vi jævnligt eksempler på kontrolbud, der har så dårlig kvalitet, at de ikke burde være med i en udbudskonkurrence.

Nye regler skaber større fairness 
Det er derfor glædeligt, at regeringen har besluttet sig for at ændre reglerne, så der bliver større fairness i konkurrencen. Det handler ikke om, at vi er bange for konkurrencen. Tværtimod så vi gerne langt flere opgaver udsat for konkurrence. Men det skal være fair og med lige muligheder for at vinde opgaverne. Derfor anbefaler Dansk Byggeri:

  • at det skal kontrolleres, om de udførte opgaver svarer til kommunernes tilbud
  • at kommunernes tilbudsberegning skal offentliggøres, når kontrakten tildeles
  • at hvis der sker ændringer i det vindende bud, skal opgaven sendes i udbud forfra.

Hvis kommunerne kan løse opgaverne bedst og billigst på de betingelser, skal de have lov til det. For det handler alene om at give os fairplay.     

Forrige artikel Professor: Forskningsfriheden er til salg Professor: Forskningsfriheden er til salg Næste artikel Menneskeretsinstitut: Dansk EM-sølv i ligestilling kan blive sovepude Menneskeretsinstitut: Dansk EM-sølv i ligestilling kan blive sovepude