"Danmark har mistet en af sine store sønner"

FARVEL: Svend Auken (S) mindedes i Slotskirken for en betydning ud over sit parti og sin tid.

Med sine sidste ord "Danmark har mistet en af sine store sønner" indrammede Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt bevægende det indtryk, man forlod Christiansborg Slotskirke med ved middagstid efter mindegudstjenesten for Svend Auken (S).

Svend Auken får bisættelse og mindestunder i dag, der er en regerende statsmand værdig. Han var Folketingets næstformand ved sin død, dertil tidligere fagminister og vraget partiformand. Alligevel er det som om, at danskerne er glade for og støtter den særlige opmærksomhed, kirken, Folketinget, partiet og familien sikrer den afdøde 66-årige socialdemokratiske politiker gennem en lang menneskealder.

"Vi må selv bære drømmene videre", sagde Thorning i Slotskirken foran de tæt besatte rækker af bænke. Hun hentydede til, hvordan hendes forgænger som partiformand for hver sejr,  han vandt, så mod nye mål på Danmarks vegne. Svend lærte af sine nederlag for at komme videre, og "det er trods alt resultater og fremtiden, der tæller," som Thorning formulerede det.

1992-fane
Uden for blafrede de røde faner i vinden foran kirkens høje søjler - i sig selv at sjældent symbolsk udtryk for sammenfletning af den gejstlige og den verdslige verden, som mange i folkestyret ellers i disse tider ønsker trevlet op. På de to mest iøjnefalende faner stog "1992" og "Socialdemokratiet - Vejle". Dét år og dét sted hvor formandsopgøret med Poul Nyrup Rasmussen fandt sted. Dét år og dén begivenhed spøgte fortsat lige smask i synet på alle, da taberen, Svend Auken, skulle mindes ved gudstjenesten på Slotsholmen.

På sæt og mærkelig vis er der ingen tvivl om, at netop det formandsopgør så mange år efter var med til at give taberen dette usædvanligt kraftige skulderklap efter sin død. Som en kunstner, der først efter sin død kommer på museumsvæggen. I mange danske hjem er der den sidste uge blevet talt om, at "det nu også var for galt" og at "Svend var et sødt menneske".

Følelser, der gik igen i Slotskirken, hvor biskop over Århus Stift, vennen og partifællen Kjeld Holm forestod mindegudstjenesten.

"Svend rejste sig hver gang. Han havde en sjælden evne til at komme igen. Aldrig for egen vindings skyld - men for sagen", sagde Kjeld Holm, der også hæftede sig ved vennens "enorme begavelse og humor, tilsat ukuelig optimisme".

Biskoppen omtalte den afdøde nestors glæde ved en lille mail eller en ydmyg glæde ved at se naturens genopretning.

Gav politik ansigt
Så talte formanden for Folketinget Thor Pedersen (V), der delte præsidium med bl.a. sin næstformand Svend Auken. En tale hævet over partimæssige modsætninger, en tale der vidner om, at en fælles kærlighed til folkestyre - når det gælder, som ved et faldereb som i dag - trods alt står over værdifordeling og andre mere dagligdags stridspunkter.

"Svend Auken er en af vor tids mest betydningsfulde danske politikere, der var respekteret i brede dele af den danske befolkning," sagde Folketingets formand og mindede om, at Svend Auken havde været valgt til Folketinget i Århus lige siden 1971 - altid med store personlige stemmetal.

"Svend gav politik et menneskeligt ansigt. Han gik lige ind i den danske folkesjæl", som Thor Pedersen udtrykte det.

Kondolence-bøger og gravøl
Kl. 13.30 forestår Svend Aukens søster, præst og politiker Margrete Auken selve bisættelsen fra Frederiksberg Kirke, og fra kl. 15 er der på Christiansborg, Landtingssalen lagt kondolancebøger frem, hvor man kan give Svend Auken og hans familie og parti en sidste hilsen og drikke et glas gavløl med de mange andre, der satte pris på mennesket og demokraten Svend Auken.

Forrige artikel Helles mindeord til Svend Auken Næste artikel Auken satte aftryk fra Kyoto til kolonihaven Auken satte aftryk fra Kyoto til kolonihaven