Dan Jørgensen: Det er ikke afgørende om 15, 25, 10, 30 eller 1 virksomhed kobles på gasledning til Lolland-Falster

Beslutningen om at etablere en gasledning til Lolland-Falster handlede først og fremmest om Nordic Sugars behov samt at sikre Lolland-Falster lige så god adgang til gasinfrastruktur, som andre landsdele har. Antallet af interesserede virksomheder var derimod ikke afgørende, fortæller Dan Jørgensen. 

Antallet af virksomheder, der ønsker at blive koblet på den kommende gasledning til Lolland-Falster, var ikke afgørende for regeringens beslutning om at vedtage projektet til en værdi 792 millioner kroner.

I stedet handlede regeringens beslutning først og fremmest om Nordic Sugars behov og retfærdighed for Lolland-Falster som landsdel.

Det fortæller klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til Altinget.

"Der er ingen tvivl om, at det handlede om Nordic Sugar og så, at vi havde en hel landsdel, som ikke havde adgang til den gasinfrastruktur, som størstedelen af landet har - og det selvfølgelig uretfærdigt. Herunder er der så en række virksomheder, men om det er 15, 25, 10, 30 eller 1 er ikke så vigtigt for beslutningen," siger Dan Jørgensen. 

Derfor har ministeren heller ikke noget mål for, hvor mange virksomheder, der skal kobles på gasledningen, før projektet kan betegnes som en succes.

"Det er der ikke et mål for," siger Dan Jørgensen. 

 

Talforvirring
Meldingen kommer efter, at Altinget i slutningen af maj kunne fortælle, at fire virksomheder udover Nordic Sugar allerede har underskrevet kontrakter om at blive koblet på gasledningen. 

Der er tale om Hardi International i Nørre Alslev, Metalcolour i Øster Toreby, Raaco i Øster Toreby, NCC i Maribo udover Nordic Sugar i Nakskov og Nykøbing.

Derudover meddelte gasleverandøren Andel en forventning om, at omtrent 20 kunder vil være koblet på gasledningen, når den tages i brug i 2024.

Det svarer nogenlunde til regeringens udmeldinger fra februar, da beslutningen om at etablere gasledningen blev annonceret.

Her lød det, at "ud over Nordic Sugar har 15 til 25 andre virksomheder på Lolland-Falster tilkendegivet, at de gerne vil kobles på gasledningen. Det drejer sig bl.a. om producenter af morgenmadsprodukter, maling og asfalt."

I et folketingssvar fra Dan Jørgensen til Enhedslistens energi- og forsyningsordfører, Søren Egge Rasmussen, i maj lyder det at 15 selskaber har vist interesse for at blive tilsluttet til gasledningen udover de fem virksomheder, som har underskrevet en kontrakt. 

"Der er indgået aftale med fem virksomheder, herunder Nordic Sugar, og at yderligere 15 erhvervskunder har vist interesse for at blive koblet på gasledningen," skriver ministeren.

Udover de fem underskrevne kontrakter oplyste Andel til Altinget, at det samlede estimat om de 20 virksomheder var baseret på en række hensigtserklæringer. 

Jyllands-Posten har dog efterfølgende afdækket, at hensigtserklæringerne ikke var en tilkendegivelse om at blive koblet på gasledningen, men blot en tilkendegivelse af at virksomhederne ønskede at modtage et tilbud om at blive koblet på gasledningen. 

Derudover henviste avisen også til flere mundtlige tilkendegivelser.

Over for Altinget understregede Christian Bring, administrerende direktør i Crispy Food, der er kendt for OTA Solgryn, også i maj, at morgenmadsproducenten fra Nakskov ikke har underskrevet nogen kontrakt, selvom regeringenhenviste til virksomheden i pressemeddelelsen fra februar. 

"Vi har haft et møde med Andel 15. april, men vi har ikke skrevet under på noget endnu," sagde Christian Bring til Altinget.

 

Minister forklarer tal
Hvor mange virksomheder forventer du vil være koblet på gasledningen i 2024?

"Jeg har ikke andre oplysninger. Det, der fremgik af ministeriets pressemeddelelse, er bygget på oplysninger fra Energinet og Andel. Det var deres vurdering, og det står til troende. Jeg har hverken set eller hørt noget, der har gjort, at det ikke stadigvæk skulle være det mest sobre bud," siger Dan Jørgensen og tilføjer:

"Jeg kender ikke Andels og Energinets metoder, men såvidt jeg er orienteret, har de fået deres tal fra kontakt med virksomhederne."

Kan du ikke én gang for alle fortælle, hvordan I sondrer mellem hensigtserklæringer, underskrevne kontrakter og mundtlige tilkendegivelser?

"Det sondrer jeg sådan set ikke i mellem. Jeg har svaret i den mindst bindende del af spektret. For netop at undgå de forskellige niveauer, der kan være i, hvor meget man har bundet sig, siger vi derfor, at der overordnet set er 15 til 25 virksomheder, som har tilkendegivet, at de er interesserede. Det er en helt overordnet blød formulering for netop ikke at give indtryk af, at noget er mere sat i sten, end tilfældet er," siger Dan Jørgensen. 

Tilkendegivelser har ikke spillet ind på beslutning
Ministeren understreger endnu en gang, at antallet af virksomheder, der på den ene eller anden måde har indikeret en interesse i projektet, ikke har haft betydning for regeringens beslutning om at etablere gasledningen. 

"Antallet af hensigtserklæringer og tilkendegivelser har ikke spillet ind på regeringens beslutning. Det har været ment som en faktuel oplysning om, hvad den her beslutning har af betydning for Lolland-Falster. Det vil være underligt ikke at oplyse det både i en pressemeddelelse, og når vi bliver adspurgt om det," siger Dan Jørgensen og fortsætter:

"Ingen kan have fulgt regeringens kommunikation og være i tvivl om, hvad hovedbegrundelsen for at lave beslutningen var. For det første et meget presserende behov for Nordic Sugar, og for det andet, synes vi ikke, at det var rimeligt, at der var en hel landsdel, som ikke i samme grad som resten af landet var tilsluttet gasnettet."

Regeringen har ikke nærstuderet flere virksomheder
Radikales energi- og klimaordfører Rasmus Helveg Petersen har tidligere kritiseret regeringen for at lokke de resterende virksomheder på Lolland-Falster med et godt tilbud på gas.

"Alt, der kan drives på el, skal drives på el," sagde Rasmus Helveg Petersen til Jyllands-Posten i begyndelsen af juni. 

Ifølge Dan Jørgensen har regeringen ikke undersøgt, om de resterende interesserede virksomheder på Lolland-Falster kan få deres energibehov dækket på anden vis end gasledningen. 

Har ministeriet undersøgt i hvor høj grad de andre virksomheder, der har underskrevet en kontrakt om at blive koblet på gasledningen, kan drives på el?

"Nej, vi ikke har været inde og konkret behandle på enkelte virksomheder udover Nordic Sugar," siger ministeren. 

Dan Jørgensen understreger dog, at han ikke deler Rasmus Helveg Petersens holdning om, at "alt der kan drives på el, skal drives på el." 

"Der er jo en grund til, at vi i Danmark bruger ganske mange milliarder kroner på at støtte biogas. Det er jo fordi, at vi håber på, at en stor del af del af vores energiniveau i dag, bliver erstattet med biogas i fremtiden," siger han og tilføjer:

"Det vil være en individuel vurdering fra produktion til produktion, hvad der vil være den bedste måde at gøre det på. Det er meningen, at gasledningen skal omlægges til fuld biogas på sigt, og det er en C02-neutral energiform."

Forrige artikel Løkkes nye parti er godkendt og klar til at indsamle underskrifter Løkkes nye parti er godkendt og klar til at indsamle underskrifter Næste artikel Centralt rødt løfte om naturzoner er tidligst klar i 2023 Centralt rødt løfte om naturzoner er tidligst klar i 2023