Dagens overblik: Ukraines ambassadør sætter tal på danskere i kamp mod Rusland

Endnu et fald i unges mentale sundhed får partier til at kræve handling. Tidligere FE-chef er sigtet i ni forhold. Og ifølge Ukraines ambassadør er flere end 100 danske statsborgere sendt til kamp mod Rusland. Få overblikket over dagens nyheder.

God morgen og velkommen til Altingets korte gennemgang af nyhederne denne torsdag.

Over for DR sætter Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik, nu tal på, hvor mange danske statsborgere der allerede er sendt til Ukraine for at kæmpe mod Rusland.

Ambassaden har oprettet en særlig enhed, som rekrutterer hjælp til Ukraine, og ifølge ambassadøren er flere end 100 danskere allerede nu på ukrainsk jord.

”De er professionelle. De ved, hvor de skal hen - det er krig. Vi ved alle, der er en risiko for at miste livet. Vi får også henvendelser fra folk, som ikke har den erfaring. Så foreslår vi, at det er bedre, de hjælper med andre ting som humanitær bistand,” siger Mykhailo Vydoinik til DR.

Grønland kritiserer manglende inddragelse i forsvarsaftale 

Den grønlandske landsstyreformand kritiserer, at grønlænderne ikke blev inddraget i arbejder med den nye forsvarsaftale, skriver Altinget.

Det grønlandske landsstyre var ikke orienteret forinden udmeldingen og har ikke været inddraget i processen fremgår det af en pressemeddelelse fra landsstyreformanden mandag.

”Konsekvenserne for Grønland er dermed heller ikke kendte og det er endnu ikke klart for Naalakkersuisut (det grønlandske landsstyre, red.) om Arktis og Grønland har været drøftet af de danske partier,” sagde Múte B. Egede mandag.

På Færøerne kan landsstyret godt forstå, at det er et rent dansk anliggende at finde ekstra skattekroner til Forsvaret.

”Man har ikke taget stilling til, hvad disse nye midler til Forsvaret konkret skal bruges til eller hvilke kapaciteter der skal styrkes. Det arbejde går i gang nu, og landsstyret kommer selvfølgelig til at sidde med rundt om bordet og tage stilling til det, som vedrører Færøerne,” lyder det i en udtalelse fra lagmand Bárður á Steig Nielsens kontor.

{{toplink}}

Fald i unges mentale sundhed får partier til at kræve handling
Stadig flere unge mistrives, viser nye tal fra en stor national undersøgelse af danskernes sundhed.

Partier i både rød og blå blok opfordrer derfor regeringen til at sætte gang i en handlingsplan, der skal fremme den mentale sundhed, og forhandlingerne om en 10-årsplan for psykiatrien, skriver Altinget.

Undersøgelsen viser nemlig, at 34 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år og 21 procent af mænd i samme alder har dårligt mentalt helbred.

"Det haster efterhånden med at få leveret på det her område," siger gruppeformand og sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Han kalder rapportens konklusioner "alarmerende":

"Det giver mistrivsel, hvis man hele tiden har en oplevelse af ikke at kunne leve op til de krav, der bliver stillet. Vi skal simpelthen have en mere inkluderende tilgang, både i uddannelsessektoren og på arbejdsmarkedet, så unge føler sig værdsat," siger han.

Altinget giver et overblik over rapportens hovedkonklusioner her.

Lars Findsen sigtet i ni forhold om læk
Vi går videre til den spektakulære sag om tidligere FE-chef Lars Findsen, som er sigtet for læk af statshæmmeligheder.

Ifølge Jyllands-Posten viser oplysninger fra retsbogen, af Lars Findsen er sigtet i ni forhold, hvoraf retten finder begrundet mistanke i seks.

Antallet af forhold siger en del om omfanget af sagen, mener flere juraeksperter i avisen.

”Det er overmådeligt interessant, at der er flere forhold. Det må betyde, at der har været systematisk overvågning af enten Lars Findsen eller andre, eksempelvis journalister,” siger Jørn Vestergaard, professor emeritus ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Statsministeren undskylder ‘eksperimentbørnene’
Statsminister Mette Frederiksen (S) undskyldte onsdag de grønlandske børn, der blev fjernet fra deres familier og sendt til Danmark i 1951.

De seks nulevende får sammen med undskyldningen en erstatning på 250.000 kroner.  

Altinget var med, da undskyldningen blev giver under et arrangement på Nationalmuseet. Læs mere her.

Det sker i dag:

  • Rusland og Ukraines udenrigsministre mødes i Tyrkiet
  • Klokken 10:15: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) holder åben debat om behovet for at afskaffe forsvarsforbeholdet

Forrige artikel Sådan går det med danskernes sundhed Sådan går det med danskernes sundhed Næste artikel Manglende inddragelse i forsvarsaftale splitter Tórshavn og Nuuk Manglende inddragelse i forsvarsaftale splitter Tórshavn og Nuuk