Dagens overblik: Søren Pape efterlyser "naturlig balance" mellem Venstre og Konservative

NYHEDSOVERBLIK: Konservatives formand udfordrer Venstres rolle som lederpartiet i den borgerlige blok, mens en tidligere departementschef roser Statsministeriets pres på sundhedsmyndighederne. Samtidig falder Danmarks CO2-udspil og antallet af asylcentre. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til en hurtig gennemgang af onsdagens vigtigste nyheder om dansk politik. 

Altinget rullede i går ud med et spritnyt look, hvilket de faste læsere formentlig har bemærket. Hvis du vil vide mere om det nye site og de mange nye funktioner, kan du se en guide fra Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, her

Pape: Venstre har været "unaturligt store"
Men Altingets politiske nyhedsoverblik fungerer, som det plejer, og vi lægger ud med den historie, der pryder dagens forside af Berlingske

Her udfordrer Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, nemlig Venstres position som den naturlige leder af den borgerlige blok. 

Ifølge Søren Pape Poulsen har der for længe været et "unaturligt" størrelsesforhold mellem de to partier, og det er tiden inde til at rette op på. 

"Der har i for mange år været en ubalance mellem det konservativt sindede og det liberalt sindede Danmark. Venstre har været unaturligt store, og vi har været unaturligt små. Jeg tror, det bedste ville være, hvis der kommer en mere naturlig balance mellem V og K," siger Konservatives formand til avisen. 

Søren Pape Poulsen understreger imidlertid i interviewet, at det på baggrund af mandaternes logik på nuværende tidspunkt ikke giver mening at kaste sig ud i en stoleleg om, hvem der skal være de borgerlige partiers bud på en statsministerkandidat. 

Venstre sidder i dag på 41 mandater, mens Konservative sidder på 12. Altinget kunne dog i går fortælle, at flere prominente Venstre-profiler står til at ryge ud af Folketinget, hvis vælgerne skulle sætte deres kryds i dag. 

Tidligere departementschef roser Statsministeriets coronafokus
Vi springer videre til et stort interview, som Altinget Embedsværk og Altinget Sundhed bringer her til morgen. 

Her roser Sundhedsministeriets nyligt pensionerede departementchef, Per Okkels, statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes højre hånd i Statsministeriet, departementschef Barbara Bertelsen, for at udfordre sundhedsmyndighederne, da coronapandemien ramte Danmark. 

"Barbara var utroligt aktiv på dette område meget tidligt. Det var rigtigt af hende. Hun har også en stor en del af æren for, at Danmark har klaret det så godt," siger han i interviewet.

Han understreger samtidig, at han ikke kan se noget problematisk i, at statsministeren går i detaljer og presser på for handling og svar fra sundhedsmyndighederne. Det er ifølge ham "fuldstændig utopisk" at tro, at Statsministeriet ikke vil blande sig i håndteringen af en national krise.

Danmark reducerer sit CO2-udslip markant
Vi fortsætter i egne rækker lidt endnu, for Altinget kan her til morgen fortælle, at en ny opgørelse viser markante reduktioner i det danske CO2-udslip. 

Fra 2018 til 2019 er udledningen faldet cirka fem millioner tons fra 51,6 til 46,7 millioner tons. Det fremgår af den foreløbige danske klimaindberetning til EU og FN, som Aarhus Universitet har lavet.

Udviklingen skyldes i høj grad, at kul fylder mindre i Danmarks energiproduktion, lyder det fra Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling. Han advarer dog imod at drage forhastede konklusioner på baggrund af de positive tal. 

"Man kan ikke drage for store konklusioner på et enkelt år, man skal se det over en længere periode. Så det må ikke blive en sovepude," siger han.

Heunicke får massiv kritik
Vi hopper nu tilbage til Berlingske og en historie om, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) får massiv kritik for en udtalelse, han kom med i en udgave af Debatten på DR2 i sidste uge. 

Ministeren beskyldte i en debat med Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, Folketingets partier for at have svigtet det fælles politiske ansvar under forårets genåbning og dermed lade forhandlingerne ende som "Hjallerup Marked". 

Men ifølge flere partiledere er det en urimelig udlægning af forløbet. Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, opfordrer regeringen til at "udvise respekt", mens SF-formand Pia Olsen Dyhr i kommentar til Berlingske skriver, at det er "ærgerligt, at vores sundhedsminister underkender den store fælles indsats". 

Hos Venstre beskylder formand Jakob Ellemann-Jensen sundhedsministeren for at have "en meget lille forståelse for folkestyre". 

Asylcentre lukker på stribe
Vi slutter af med en historie fra Politiken, der i sin papirudgave kan fortælle, at antallet af indkvarteringssteder for asylansøgere i Danmark styrtdykker i takt med de faldende antal asylansøgere. 

På baggrund af tal fra Udlændingestyrelsen skriver dagbladet, at der i 2015 var der 94 indkvarteringssteder for asylansøgere i Danmark. Det tal er i dag skrumpet til 12. 

Tallet flugter således med det drastiske fald i antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark. I 2015 toppede statistikken, da 21.316 mennesker søgte asyl i Danmark. Men antallet er nu historisk lavt, og i 2020 registrerede Danmark kun 1.547 asylansøgere.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Samråd om Forsvarets servicekontrakt med ISS
  • Klokken 14.00: Virtuel lancering af ny strategi for tech-diplomati, Eigtveds Pakhus i København

Forrige artikel Nye tal: Danmark skærer på et enkelt år kraftigt i CO2-udslippet Nye tal: Danmark skærer på et enkelt år kraftigt i CO2-udslippet Næste artikel OECD får alligevel ikke dansk formand