Dagens overblik: Regeringen vil skrotte ghettobetegnelse og bekæmpe parallelsamfund med nyt udspil

Regeringen er på vej med et nyt udspil om parallelsamfund som i løbet af 10 år skal sænke andelen af ikke-vestlige beboer i landets boligområder. Juridiske eksperter kritiserer håndtering af coronasager. Få overblik over onsdagens politiske nyheder.

Velkommen til onsdagens udgave af Altingets politiske nyhedsoverblik, hvor vi i dag starter med et nyt udspil fra regeringen.

Ifølge Altinget By og Bolig er regeringen på vej med et udspil, der skal bekæmpe parallelsamfund. Målet er, at der om 10 år ikke er områder i Danmark, hvor mere end 30 procent af beboerne har en ikke-vestlig baggrund.

Det skal blandt andet ske ved at oprette nye særlige forebyggelsesområder, hvor det er muligt at gøre brug af de samme værktøjer, der bruges i områderne, som i dag er på ghettolisten. De nye områder skal udvælges ud fra samme kriterier som de udsatte boligområder, det bliver dog med lavere grænseværdier.

Regeringen foreslår desuden, at kommunerne får pligt at give fortrinsret til boligsøgende i de nye forebyggelsesområder, hvis de opfylder særlige beskæftigelses- og uddannelseskriterier.

En del af udspillet handler også om betegnelserne for de udsatte boligområder. Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad lægger op til, at brugen af ordet ghetto skal droppes i lovgivningen. Fremover skal de steder som i dag kaldes for ghettoområder eller hårde ghettoområder kaldes for henholdsvis parallelsamfund og omdannelsesområder.

Eksperter kritiserer hårdere domme i coronarelaterede sager
I løbet af de seneste dage har en række sager vakt opsigt, fordi kriminelle handlinger i forbindelse coronamodstanden har udløst særlige hårde straffe – heriblandt brugen af dobbeltstraf. Det får nu tre juridiske eksperter til at rette en skarp kritik mod politiets og domstolene hårde kurs i håndhævelsen af sagerne.

Det skriver Jyllands-Posten.

”Det er et klassisk eksempel på, at når man står i en krisesituation, så kan der bundfælde sig en frygt hos myndighederne. For mig at se er balancen tippet,” siger Jacob Mchangama, som er direktør i Tænketanken Justitia.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil ikke kommentere på de konkrete sager, men han understreger regeringens opbakning til politiet og forsvarer brugen af dobbeltstraf i sager om kriminalitet, der bliver begået i en krisetid.

Politisk aftale om undersøgelse af coronaudbrud på plejehjem
Tirsdag er regeringen og støttepartierne blevet enige om rammerne for en undersøgelse, som skal kortlægge, hvorfor det ikke lykkes at beskytte danske plejehjem mod coronavirussen.

Det skriver DR Nyheder.

Partierne lægger op til at undersøgelsen skal udføres af eksperter fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Men den skal forankres i Social- og Ældreministeriet, og ministeriet skal kunne hjælpe eksperterne med viden.

Netop forankringen i ministeriet betyder, at de borgerlige partier står udenfor aftalen. Partierne støtter forslaget om en undersøgelse, men de havde i stedet foreslået, at den skulle være forankret i et underudvalg til Folketingets Sundhedsudvalg.

923 beboere på landets plejehjem er døde med coronavirus, hvilket svarer til 39 procent af samtlige coronadødsfald i Danmark.

Mette Frederiksen og børnene i Syrien
Under tirsdagens spørgetime i Folketinget blev statsminister Mette Frederiksen (S) igen spurgt til, hvorfor Danmark ikke henter børn, som i øjeblikket sidder i Al-Hol-lejren i Syrien, og er født af IS-tilhængere med dansk statsborgerskab.

Trods det stigende pres fra støttepartierne fastholder statsministeren ifølge TV 2 dog, at hjemsendelsen af børnene ikke kan ske, hvis forældrene følger med:

”Man må gerne være uenig med mig. Det må alle mennesker gerne være, og jeg forstår omsorgen, men mennesker, der har vendt Danmark ryggen, skal ikke hertil igen,” sagde hun under spørgetimen.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er sagen med børnene i Syrien blevet en tabersag for Mette Frederiksen.

”Striden er blevet en udfordring for statsminister Mette Frederiksen (S) personligt, fordi støttepartierne udnytter statsministerens spørgetime hver anden tirsdag til at konfrontere hende med de strandede børn,” skriver Erik Holstein i sin analyse af tirsdagens spørgetime.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Nationalbanken holder pressemøde, hvor nationalbankdirektør Lars Rohde præsenterer ny prognose for dansk økonomi.
  • Klokken 13.00: Ministeren for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), skal i samråd om, hvorfor Danmark betaler et større millionbeløb til Kina i udviklingsbistand, nu hvor Kina har en voksende økonomi.
  • Klokken 13.00: Der er hasteforespørgsel i Folketingssalen med statsminister Mette Frederiksen (S) om vaccineproduktion og hendes besøg i Israel.
  • Klokken 14.00: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om hadforbrydelser begået mod minoriteter. Samrådet er indkaldt i kølvandet på nylige sager om overfald på muslimske kvinder.

Forrige artikel Valg i Holland: Højrepopulismen forsvinder ikke Valg i Holland: Højrepopulismen forsvinder ikke Næste artikel Regeringen vil droppe ghettobetegnelse og oprette ny klasse af boligområder Regeringen vil droppe ghettobetegnelse og oprette ny klasse af boligområder