Dagens overblik: Regeringen vil flytte uddannelser fra landets fire største byer

Der vil blive oprettet mindst 25 uddannelser udenfor København, Aarhus, Odense og Aalborg, fortæller minister. Skatteminister vil have flere penge til forsinket system for ejendomsvurderinger. Få overblik over torsdagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til en ny travl dag i dansk politik, hvor regeringen præsenterer et nyt udspil.

I går handlede regeringens udspil om grønne byer og udvikling af hovedstaden. I dag er turen kommet til provinsbyerne, som skal have flere uddannelsesmuligheder.

Ved et pressemøde hos Aarhus Universitets afdeling i landsbyen Foulum i Viborg kommune vil statsminister Mette Frederiksen (S), uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) fremlægge en plan for, hvordan uddannelser skal flyttes udenfor landets fire største byer.

Ifølge TV 2, Berlingske og Politiken vil regeringen både flytte uddannelsespladser fra universiteterne i København, Aarhus, Odense og Aalborg og oprette nye studiepladser rundt omkring i landet. Ane Halsboe-Jørgensen bekræfter overfor Berlingske, at udflytningsplanen blandt andet vil omfatte velfærdsuddannelser, men også flere af de større byers ”populære” uddannelser.

Udspil bekymrer studerende og støtteparti
Udsigten til at flere uddannelser skal udflyttes vækker bekymring blandt de studerende. Det skriver Jyllands-Posten og Politiken.

Danske Studerendes Fællesråd frygter, at udflytningen vil forringe kvaliteten af uddannelserne, og skade de studerendes trivsel, fordi det kan mindske fællesskabet, hvis de bliver spredt rundt på flere lokationer i landet.

Radikale er også allerede klar med kritik af udspillet, før det er blevet offentliggjort. Det skriver Ritzau ifølge Berlingske. Partiet reagerer på nyheden om, at studieoptaget i de fire store byer skal skæres 10 procent, som flere medier erfarer.

”Jeg synes, det er dybt bekymrende, at vi lige har revet uddannelsesloftet ned med regeringen, og nu ser det ud til, at regeringen er ved at sætte et nyt loft op over unges uddannelsesmuligheder,” siger Radikales uddannelsesordfører Katrine Robsøe til Ritzau.

Bødskov beder om flere penge til forsinket system
Skatteminister Morten Bødskov (S) har onsdag bedt Folketinget om at bevillige flere midler til at få færdiggjort det nye system for ejendomsvurderinger. Det skriver Altinget.

Det nye it-system, der skal sikre mere præcise ejendomsvurderinger, skulle have været færdig i 2019, men er blevet forsinket ad flere omgange. Der blev oprindeligt afsat 200 millioner kroner til at udvikle systemet, men flere ekstraregninger har betydet, at prisen er kommet over en milliard kroner – og nu kommer en ny regning.

Hverken Skatteministeriet eller Folketingets partier vil dog oplyse, hvor mange penge som skatteministeren beder om for at kunne fortsætte arbejdet med systemet.

Støttepartier kræver udvidet forbud mod brændeovne
Regeringens forslag om at forbyde ældre brændeovne får ros fra dens støttepartier. Men partier efterlyser samtidig større ambitioner end det, som regeringen har spillet ud med det. Det skriver Altinget Miljø.

I sit udspil til grønne byer har regeringen lagt op til, at kommuner skal kunne forbyde, at borgere har brændeovne, der er fra før 2008. Men står det til Radikale og Enhedslisten skal kravet strammes mere, så folk ikke blot udskifter en ældre brændeovn med en nyere.

”Men vi kunne godt tænke os at skrue mere op for ambitionerne for brændeovne. Det giver ikke mening at have brændeovne i byer, hvor der er fjernvarme. Heller ikke selvom det er de allernyeste,” siger Enhedslisten miljøordfører Rasmus Vestergaard Madsen til Altinget Miljø.

SF roser ligeledes forslaget, men foreslår, at det bliver suppleret med et krav om, at alle nye brændeovne skal have et filter, når teknologien bag det er godkendt. Derudover bør kravet om filteret gælde for alle brændeovne i byerne i 2025.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Møde i Folketingssalen, hvor folketingsmedlemmer blandt andet skal behandle Inger Støjbergs forslag om at ændre praksis for Rigsretten, så det bliver muligt at transmittere et direkte TV-signal fra hendes retssag.
  • Klokken 10.15: Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om sikkerhed for personalet i landets fængsler.
  • Klokken 10.15: Finansudvalget har kaldt transportminister Benny Engelbrecht (S) i samråd om dansk statsstøtte til PostNord.
  • Klokken 13.00: Statsminister Mette Frederiksen (S) vil sammen med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) præsentere regeringens udspil "Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund." Det foregår på Aarhus Universitet i Foulum i Viborg kommune.
  • Klokken 14.00: Reformkommissionen (Kommission for 2. generationsreformer) offentliggør sin første afrapportering ”Erkendt, forsøgt løst, uløst”. Her vil kommissionen præsentere de hovedudfordringer, der vil være omdrejningspunktet i det videre arbejde.

Forrige artikel Regeringens forbud mod brændeovne kan forhindre 100 årlige dødsfald – men støttepartier kræver mere Regeringens forbud mod brændeovne kan forhindre 100 årlige dødsfald – men støttepartier kræver mere Næste artikel Offentlige arbejdsgivere ansætter stort set ikke tekniske eux-elever Offentlige arbejdsgivere ansætter stort set ikke tekniske eux-elever