Dagens overblik: Pape i skarp kritik af Løkke, og regeringen vil øge grænsekontrol efter eksplosioner

NYHEDSOVERBLIK: Konservatives formand kalder Løkkes ageren i valgkampen for ”grotesk”. Og Radikale er ikke med på regeringens idé om mere videoovervågning ved grænserne. Få nyhedsoverblikket torsdag.

Godmorgen, så er vi klar med denne morgens overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Efter to eksplosioner i København, hvor Skattestyrelsen og en politistation er blevet angrebet, vil regeringen nu gøre noget for at forebygge flere lignende hændelser.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup (S) ved et pressemøde onsdag, efter at politiet nu mistænker to mænd fra Sverige for at stå bag eksplosionerne.

”Vi har en udfordring. Det skal ikke være sådan, at man skal kunne rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit midt i København,” sagde Mette Frederiksen ifølge Ritzau.

Regeringen vil derfor komme med en række konkrete forslag, når Folketinget åbner til oktober. Overordnet skal politiet have flere midler. Grænsen til Sverige skal sikres bedre, man vil overveje mere videoovervågning, og værnet mod sprængstoffer skal styrkes. Regeringen vil også se på bedre brug af automatisk nummerpladeskanning.

Om der skal indføres decideret grænsekontrol til Sverige, vides endnu ikke.

”Vi er ikke klar til at konkludere, hvordan det skal gøres, men grænsen har vores fulde opmærksomhed. Og den skal styrkes,” siger Mette Frederiksen.

Nej tak til mere overvågning
Regeringens umiddelbare forslag får en blandet modtagelse i resten af rød blok.

SF er positiv, også over for mere overvågning.

”Vi kan ikke bare hælde masseovervågning ud over københavnerne, men mere målrettet tv-overvågning er jeg åben over for,” siger retsordfører Karina Lorentzen (SF) i en skriftlig kommentar til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Enhedslisten og Radikale er mere kritiske.

”Der har fundet nogle meget alvorlige hændelser sted, og det kræver grundige løsninger. Vi skal passe på med hovsaløsninger som grænsekontrol og massiv overvågning, som begrænser uskyldige menneskers personlige frihed,” siger retsordfører Kristian Hegaard (R).

Pape skyder skylden på Løkke
Og så til Konservatives leder Søren Pape Poulsen, der er ude med meget skarp kritik af Lars Løkke i et interview med Berlingske.

Her giver Pape sin analyse af, hvad der gik galt for de blå partier ved folketingsvalget. Og ifølge Pape har Løkke gjort sig skyldig i ”et stort svigt” ved i valgkampen pludselig at åbne for en SV-regering for til sidst at gøre det til sin førsteprioritet.

”Det er et svigt, når man dagen før valget siger, at nu har jeg ikke længere det borgerlige Danmark som førsteprioritet. Farvel til det. Farvel til mine regeringspartnere. Farvel til VK-samarbejdet. Det hele røg ned i kloakken,” siger Søren Pape Poulsen i interviewet.

Han fortæller, at han faktisk ”ikke forstår, hvad der er sket”.

”Og jo mere, jeg tænker over det, jo mere grotesk bliver det. Det er en gåde for mig, at en formand for et parti, der kalder sig liberalt, vil agere på den her måde,” siger han.

Kritikken kommer midt i den interne kamp om ledelsen af Venstre, som for alvor kom til skue ved partiets sommergruppemøde i begyndelsen af august.

S skifter mening om hjemsendelse af kvoteflygtninge
I januar mente Socialdemokratiet og Mattias Tesfaye, at de særligt udsatte kvoteflygtninge skal kunne blive boende i Danmark, når de først har fået opholdstilladelse.

Men som integrations- og udlændingeminister mener Tesfaye nu, at kvoteflygtninge skal kunne sendes tilbage på lige fod med alle andre flygtninge.

Det skriver Politiken.

”Vores politik er, at kvoteflygtninge skal have en midlertidig opholdstilladelse, og de vil kunne få den inddraget på lige fod med alle andre flygtninge,” skriver han i en skriftlig kommentar.

Meldingen er ”deprimerende”, mener Enhedslisten. Og Radikale mener, det er imod partiernes aftale om grundlaget for den socialdemokratiske regering.

Flybilletter er underbeskattet
Der er ikke moms på flybilletter og ingen afgifter på flybrændstof, og det presser prisen på flyrejser i bund. Hvis man i stedet gør flyrejser dyrere, vil flere fravælge flyene til gavn for klimaet.

Det vurderer flere eksperter over for Altinget, efter at Radikale i forbindelse med sit sommergruppemøde onsdag gjorde det klart, at partiet vil kæmpe for at få indført flyafgifter ved de forestående finanslovsforhandlinger.   

”Når vi flyver, så betaler vi langtfra en pris, som står mål med omkostningerne ved CO2-udledningen. Og sammenlignet med almindelig vejtransport så er flytransporten underbeskattet,” siger Peter Birch Sørensen, der er professor i økonomi ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimarådet.

Det sker i dag

  • Klokken 15: Pressemøde efter dagens regeringsseminar på Marienborg. Statsminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) vil redegøre for regeringens prioriteter i efteråret.
  • Radikales sommergruppemøde fortsætter.

Forrige artikel Enige eksperter: Flyrejser er underbeskattede Enige eksperter: Flyrejser er underbeskattede Næste artikel Formanden for Folketingets presseloge trækker sig