Dagens overblik: Ny minister dropper regeringens klimaudspil for landbruget

NYHEDSOVERBLIK: Den nye fødevareminister aflyser regeringens klimaudspil for landbruget. Det koster en milliard om ugen at have de små skoleelever hjemme, og V står i målinger til at miste næsten halvdelen af sin folketingsgruppe. Få de politiske nyheder mandag helt kort her.

Godmorgen, her er den hurtige gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik mandag morgen.

Vi begynder i Fødevareministeriet, hvor tidligere minister Mogens Jensen (S) havde gjort regeringens varslede udspil om at gøre landbruget mere klimavenligt klar til at blive offentliggjort.

Men minksagen kom i vejen. Først blev præsentationen udskudt, og nu dropper den nye mand på posten, Rasmus Prehn, helt at lægge et udspil frem fra regeringen.

Det fortæller han i et interview med Avisen Danmark. Det handler om at undgå "en debat, hvor vi har traktordemonstrationer på den ene side og unge klimaaktivister på den anden," siger Rasmus Prehn til avisen.

Han fortæller, at han i stedet vil skyde forhandlingerne med de andre partier i gang med et stort virtuelt topmøde på onsdag, hvor landbrugs- og klimaorganisationer vil blive inviteret.

"Det er rent nøl"
Udskydelsen får kritik fra flere sider.

Regeringen bør som minimum sætte et mål for, hvad landbruget skal levere på CO2-regnskabet, skriver Maria Gjerding fra Danmarks Naturfredningsforening på Twitter.

Og i SF er klimaordfører Signe Munk "målløs".

"Det er helt tydeligt, at man bare trækker tiden, når regeringen i stedet for at fremlægge et klimaudspil og præsentere forslag indkalder til dialog. Det er rent nøl," siger hun til Ritzau ifølge JP.

Venstre står til at miste en halv folketingsgruppe
På blot en måned har Venstre mistet så mange vælgere, at det nu står til den laveste tilslutning i mindst 30 år. 

Ifølge Altingets nye kvalitetsvægtede snit af meningsmålingerne i januar, som er lavet af professor Kasper Møller Hansen, vil Venstre få 12,4 procent af stemmerne. 

Hvis der var valg i morgen, og tallene holder stik, ville Venstre miste næsten halvdelen af de 43 pladser i Folketinget, som partiet vandt ved valget i 2019, skriver Altinget.

Og skærmydslerne i Venstre fortsætter. I sidste uge skrev Politiken, at Inger Støjberg nægtede at mødes med ledelsen i folketingsgruppen for at diskutere hendes fremtid i partiet. Men nu skriver Avisen Danmark, at Støjbergs egen forklaring er, at hun har været indlagt på hospitalet.

Dyrt at holde små elever hjemme
Mange forældre til børn i 0.-4. klasse venter i disse dage spændt på regeringens melding om, hvorvidt de mindste elever kan få lov at komme tilbage til skolen - også tidligere end 28. februar, hvor alle andre restriktioner er forlænget til.

Og de, der håber på, at børnene snart forlader hjemmekontoret, får opbakning fra økonomer og erhvervsliv.

Det koster nemlig samfundet et sted mellem 150 og 250 millioner kroner om dagen i tabt produktion, at forældrene skal skal stå for hjemmeskolen og arbejde samtidig. Det vurderer økonomer i rapporten om genåbning af Danmark, skriver DR.

Vil tale med Bødskov om skolebørn
Også Dansk Erhverv sætter nu en offensiv ind for at få børnene tilbage i skole. Direktør Brian Mikkelsen vil tage budskabet med på et møde med fungerende finansminister Morten Bødskov i dag:

Samtidig viser de nyeste coronatal, at andelen af testede, som viser sig at være smittet, er den laveste siden august. Men forekomsten af den nye britiske variant stiger stadig på bekymrende vis, skriver Berlingske.

Kofod fordømmer militærkup
I Myanmar har militæret overtaget magten og erklæret undtagelsestilstand i mindst et år. Det skriver Politiken og flere andre medier.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod fordømmer kuppet:

Vil give ret til at være offline
Mens millioner af europæere er sendt hjem for at arbejde, vil et flertal i Europa-parlamentet give ansatte ret til at være utilgængelige for arbejdsgiveren.

Mennesket har brug for at kunne holde fri, mener flertallet, der derfor nu har bedt EU-Kommissionen om at skrue et direktiv sammen, som skal sikre retten til at være offline. Det skriver Jyllands-Posten.

Målet er at sikre folk fra konstant at stå til rådighed for deres arbejdsgivere via telefoner og digitalt. Forslaget er støttet af blandt andre SF.

Forrige artikel Snit af målinger: Venstre står til at miste 21 pladser i Folketinget Snit af målinger: Venstre står til at miste 21 pladser i Folketinget Næste artikel Folkemødet får økonomisk håndsrækning og melder klar til sommer Folkemødet får økonomisk håndsrækning og melder klar til sommer