Dagens overblik: Nu kommer velfærdsloven

Regeringen kommer nu med det konkrete forslag til en velfærdslov, Trine Bramsen beskyldes for at tale usandt om tolke, og to fagforbund opfordrer S til at droppe håndværkerfradraget. Få de politiske nyheder mandag morgen helt kort her.

God morgen og velkommen til et hurtigt overblik over nyhederne i dansk politik mandag morgen.

Vi lægger ud med et nyt lovforslag, som har været længe undervejs. 

Under valgkampen op til folketingsvalget i 2019 var det nemlig et af Socialdemokratiets helt store valgløfter, at en S-regering ville indføre en såkaldt velfærdslov. Den skal binde den til enhver tid siddende regering til ved lov at finde flere penge til det offentlige, når der bliver flere ældre, børn og andre grupper, som kræver ydelser eller hjælp.

Lovforslaget har været forsinket på grund af corona, men nu er finansminister Nicolai Wammen (S) klar til at sende det i høring en af de nærmeste dage, skriver Ritzau ifølge JP.

Finansministeriet har regnet ud, at det indtil 2025 hvert år vil kræve en stigning på mellem 2,75 og 3 milliarder kroner hvert år, hvis udgifterne i det offentlige forbrug skal afspejle ændringerne i befolkningssammensætningen.

"Det er vigtigt, at vi får lavet en lov, der holder hånden under velfærden, uanset om der sidder en rød eller blå regering," siger Nicolai Wammen.

Danmark brugte tolke ansat af briterne

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har på mange måder været i vælten, siden Taliban overtog magten i Afghanistan, og de vestlige lande har trukket tropper og tidligere lokale medarbejdere ud af landet.

I dag er hun så på forsiden af Berlingske, fordi hun i august gav oplysninger, man kan diskutere sandhedsværdien af.

Bramsen fortalte på et pressemøde i august, at det danske forsvar ikke har haft ansatte tolke i Afghanistan siden 2001.

Men ifølge tidligere udsendte soldater brugte Danmark afghanske tolke. De var dog hyret gennem Storbritannien og et privat amerikansk selskab, og derfor havde Danmark ikke det juridiske ansvar for dem, skriver avisen.

Læs hele historien her.

Hver fjerde klar til at flytte penge fra dagpenge til klima

Giv de nyuddannede mindre i dagpenge og brug i stedet pengene på tiltag, der kan fremme den grønne omstilling.

Sådan lyder det forslag, Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lancerede 11. august som led i partiets ambition om at stå i spidsen for et borgerligt klimaprojekt.

Men blandt vælgerne ser opbakningen til dén byttehandel umiddelbart ud til at være sparsom.

I en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR svarer 27 procent, at de er overvejende enige eller helt enige i udsagnet: "I Danmark bør man sænke dagpengesatsen for nyuddannede og i stedet bruge pengene på klimatiltag".

48 procent svarer, at de overvejende uenige eller helt uenige i forslaget, mens 19 procent svarer ”hverken eller”. 

Flere partier er dog åbne for at diskutere forslaget med Venstre, skriver Altinget. Læs mere her:

Måling: Venstre-forslag om at flytte penge fra dagpenge til klima savner opbakning i befolkningen

Fagforbund vil af med boligjobordning

Regeringens støttepartier har som fælles ønske ved finanslovsforhandlingerne, at boligjobordningen også kaldet håndværkerfradraget bliver afskaffet.

Det har regeringen afvist. Men nu kommer ønsket også fra Socialdemokratiets normale støtter i fagbevægelsen.

Hverken 3F eller Dansk Metal ser længere et behov for fradraget, der giver mulighed for at trække udgifter til visse håndværksydelser, rengøring og børnepasning fra i skat. Det fortæller DR Nyheder.

"Vi synes, det er en dyr ordning. Den understøtter i høj grad en branche, som er i bulderkog, og så er det støtte til en masse aktiviteter, der ville være sket alligevel. Og at den er social skæv har også betydning for vores syn," siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Læs mere her.

Merkel vil have dialog med Taliban  

Mens Taliban begynder at danne regering og sætte sig på styret af Afghanistan diskuterer Vesten med sig selv, hvordan man skal forholde sig til det nye styre, som hidtil har været betragtet som en terrorbevægelse. 

Nu vil den tyske kansler (lidt endnu) Angela Merkel indlede dialog med den islamistiske bevægelse om de fortsatte evakueringer fra Afghanistan. 

“Vi bliver simpelthen nødt til at tale med Taliban om, hvordan vi kan få folk, som har arbejdet for Tyskland, ud af landet og bringe dem i sikkerhed,” sagde forbundskansleren ved et pressemøde søndag, skriver Ritzau. 

Fredag blev EU-landenes udenrigsministre enige om nogle betingelser for begrænset samarbejde med Taliban. Udenrigschef Josep Borrell sagde blandt andet, at Taliban skal garantere, at Afghanistan ikke bliver en base, hvorfra der kan foretages terrorangreb, og at gruppen skal respektere menneskerettigheder og især kvinders rettigheder. 

Angela Merkel forlader efter 16 år posten som forbundskansler senere i denne måned i forbindelse med det tyske valg 26. september. I den anledning dykker Altingets Thomas Lauritzen og direktør for Tænketanken Europa Lykke Friis ned i forskellige dele af Merkels liv og karriere i en lækker podcast i fem dele. Find de første afsnit her:

I Merkels fodspor (1:5) – Pastorens datter fra Østtyskland

I Merkels fodspor (2:5) – Murens fald og vejen til magten

Det sker i dag

  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg fortsætter i Eigtveds Pakhus i København

  • Klokken 16: Partiledere debatterer på demokratifestival. Clement Kjersgaard og Musikkens Hus er initiativtagere til en ny demokratifestival, Genklang, der har til formål at skabe et fokuseret alternativ til den nuværende politiske debat. Festvalen finder sted den 5. og 6. september i Aalborg, og i dag afsluttes den med en debat mellem partilederne Kristian Thulesen Dahl (DF), Pernille Verrmund (NB), Mai Villadsen (EL) og Lars Løkke Rasmussen.

 

Forrige artikel Ugen i dansk politik: SF holder landsmøde og rigsretssagen fortsætter Ugen i dansk politik: SF holder landsmøde og rigsretssagen fortsætter Næste artikel Justitsministeriet opsiger aftale med omdiskuteret vagtfirma Justitsministeriet opsiger aftale med omdiskuteret vagtfirma