Dagens overblik: Morten Østergaard er i offensiv og grønt regnskab opstår imod regeringens ønske

POLITISK OVERBLIK: De Radikales leder lægger nu yderligere afstand til S med kritik af den økonomiske politik. Og en gruppe forskere med en overvismand i spidsen genopliver et grønt bnp, som regeringen ellers havde lukket. Her er dit morgenoverblik.

Det er ikke, fordi det skorter på politiske nyheder i disse dage, og onsdag er der også nok at tage fat på.

Vi lægger ud med udviklingen efter Mette Frederiksens melding om, at hendes parti, Socialdemokratiet, vrager Radikale og går til valg på en ren S-regering.

I dag er De Radikales leder, Morten Østergaard, i offensiven på forsiden af både Politiken og Børsen med meldinger, som sætter hans parti i klar opposition til Socialdemokratiet.

Han peger blandt andet på, at det ikke kun er udlændingepolitikken, der skiller S og R.

”Jeg opfatter en noget bredere uenighed end bare den, der handler om udlændingepolitik,” siger Morten Østergaard til Politiken

Han nævner europapolitikken, den økonomiske politik, forholdet til udenlandsk arbejdskraft og dele af uddannelsespolitikken som andre områder, hvor S og R er uenige.

I Børsen kritiserer han S for at ville gøre op med den ansvarlige økonomiske kurs, der ifølge Østergaard har defineret de to partiers samarbejde

"Lige nu er der kun lige omtrent dækning for at bevare den velfærd, vi har. Hvis man har ambitioner om mere, bedre sundhed og flere investeringer i uddannelse og forskning, skal pengene jo komme et sted fra. Og der tror jeg, man gør regning uden vært, hvis man tror, man kan basere sig på SF og Dansk Folkeparti," siger han. 

Mette F slipper ikke for røde krav om indflydelse
I samme spor runder vi også JP. Avisen har tjekket op på, hvad de traditionelle S-støttepartier siger til, at Mette Frederiksen vil kigge i den anden retning og føre udlændingepolitik med DF, hvis hun vinder næste valg.

Den går ikke, lyder svaret i kort version.

"Vi har mange stærke holdninger til, hvordan vi behandler mennesker på flugt i dag. Frihedsrettighederne er også under markant pres af den ghettopakke, som regeringen har lavet med Socialdemokratiet. Det betyder meget for os. Vi kommer aldrig i den situation, at vi bare kan sælge ud af det for at få noget andet," siger eksempelvis Uffe Elbæk.

Enhedslistens Pernille Skipper truer med at trække stikket på Frederiksen som statsminister, hvis hun går for langt til højre, og også SF insisterer – i blidere vendinger – på indflydelse.

Morten Østergaard (R) siger, at hans forventninger til en ny regering ”øges”, hvis De Radikale bliver holdt ude. 

Overvismand vil levere nyt grønt bnp
Og så til et grønt projekt, som regeringen egentlig havde lukket, men som nu vokser frem alligevel.

Danmark skal have nemlig have et grønt bruttonationalprodukt (bnp), mener en gruppe forskere og fagfolk, der for private fondsmidler nu vil levere både en model for og data til et nyt bnp. Det skal medregne, hvordan økonomisk vækst påvirker klima, miljø, natur og sundhed.

Det skriver Information

”I dag kan man år for år konstatere, at det traditionelle bnp er steget så og så meget. Men hvad nu hvis man også tager højde for miljøfaktorerne, har der så overhovedet været en vækst?” spørger tidligere overvismand professor Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet, der er med til at lede projektet.

Danmarks Statistik fik faktisk penge af den daværende SSFR-regering til et lignende projekt i 2015-2017, og det første grønne årsregnskab blev da også præsenteret i marts 2017. Men samme år lukkede VLAK-regeringen programmet, som nu genopstår for private midler.

”Et grønt bnp kan give redskaber til mere systematisk at indarbejde miljøpolitikken i den almindelige politiske planlægning,” siger Peter Birch Sørensen.

Dansk Flygtningehjælp kritiserer Løkkes asylplaner 
Også grundlovstalerne kastede i går nogle nyheder af sig.

Mest opsigtsvækkende var statsministerens melding om, at Danmark er i dialog med andre europæiske lande om at oprette modtage- og udrejsecenter "i et land, som ikke er på immigranternes liste over foretrukne destinationer".

Men de planer vækker bekymring i Dansk Flygtningehjælp, skriver Altinget.

"Asylsystemets bestemmelser sikrer, at du kan møde op i Danmark, søge asyl og enten blive sendt hjem eller blive tildelt asyl. Med det her forslag begynder vi at flytte en del af ansvaret uden for Danmark og rykke det til et andet land i Europa," siger generalsekretær Christian Friis Bach.

Det blev ikke specificeret, hvilke lande der kunne være tale om. Men uanset er regeringen på afveje, mener Christian Friis Bach.

"Jeg er bekymret for tiltag, som sender signalet om, at vi vakler i vores tro på flygtningekonventionen og asylsystemet," siger han.

Minister åbner for overvejelser om lavere selskabsskat
Danmark kan blive presset til at sætte selskabsskatten ned i kampen om arbejdspladser.

Det siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i et interview med Berlingske Business. I flere andre lande er selskabsskatten nemlig presset mod bunden i jagt på vækst og arbejdspladser, og det kan tvinge Danmark i samme retning.

”Hvis vi kommer i en situation, hvor beskatningen i landene omkring os bliver meget lavere end i Danmark, så presser det Danmark for at få os til at flytte os på selskabsskatten,” siger ministeren til avisen.

Han uddyber, at regeringen følger udviklingen af skatten tæt, men vil ikke sætte en formel på, hvor smertegrænsen går.

 Det sker i dag

  • 11.00 Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) præsenterer en handlingsplan for LGBTI-personer.
  • European Development Days løber af stablen i Bruxelles. Fokus er på ligestilling for kvinder og piger verden over, både økonomisk og socialt.
  • Statsløsesagen kører ved Højesteret.
    Højesteret skal afgøre, hvad konsekvensen skal blive, efter at en undersøgelseskommission i 2015 konkluderede, at en række statsløses ret til at modtage dansk statsborgerskab var blevet krænket. Landsretten tildelte de skadelidte en erstatning på 20.000 kroner, men de ønsker en højere erstatning. Sagen kører videre 7. og 11. juni.

Forrige artikel Alternativets vælgerkrise har aldrig været dybere Alternativets vælgerkrise har aldrig været dybere Næste artikel Trods krav: Hver tiende elev får ikke nok lektiehjælp Trods krav: Hver tiende elev får ikke nok lektiehjælp