Dagens overblik: Macron og Le Pen går videre til anden valgrunde, og Kofod giver garanti om forvarssamarbejde

Rekordhøj inflation i marts. Kofod giver garanti om ny folkeafstemning, hvis forsvarssamarbejde udvikler sig overstatsligt. Kommuner på stribe har sparet på integrationsindsatsen. Og Macron og Le Pen går videre til anden valgrunde. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

God morgen og velkommen Altingets rids over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med at følge op på gårsdagens valg i Frankrig.

Med næsten alle stemmer optalt ser det ud til, at det bliver højrefløjskandidaten, Marine Le Pen, og den siddende præsident, Emmanuel Macron, der skal mødes i den sidste og afgørende valgrunde.

Macron fik 27,6 procent af stemmerne, mens Le Pen fik 23,4 procent af vælgernes opbakning. Venstresocialisten Jean-Luc Mélenchon fik 22 procent af franskmændenes stemmer.

Men det afsluttende kapløb frem til anden runde 24. april bliver hårdt, og Macron advarer selv om, at resultatet ikke er givet på forhånd, skriver Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen.

”Intet er sikkert endnu. De næste to uger bliver afgørende for vores land og for Europa,” sagde Emmanuel Macron søndag aften. Læs mere om det franske valg her.

Rekordhøj inflation i marts

Det seneste år er priserne steget med 5, 4 procent. Og det er den højeste stigning i mere end 35 år, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik ifølge TV 2.

”For et år siden var inflationen på mindre end én procent, og nu er den altså fem gange så høj,” konstaterer Jeppe Juul, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til opgørelsen.

”Der er ganske enkelt tale om et meget markant løft i forbrugerpriserne for danskerne,” skriver han.

Ifølge Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, vil en gennemsnitlig familie med to børn opleve øgede udgifter for omkring 2000 kroner om måneden.

Kofod giver garanti om forsvarssamarbejde

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fastslår, at der ingen risiko er for, at det europæiske forsvarssamarbejde udvikler sig til en egentlig EU-hær.

Men skulle samarbejdet mod forventning blive overstatsligt, lover regeringen en folkeafstemning, skriver Ritzau ifølge TV 2.

Han kalder det ”fuldstændigt utænkeligt”, at EU-landene vil gå med til en overstatslig hær.

”Men selv hvis det skulle ske, så garanterer jeg, at regeringen vil insistere på en folkeafstemning. Og regeringen vil anbefale, at man stemmer nej,” siger Jeppe Kofod til mediet.

Den nye garanti kommer kort tid efter, at Jyllands-Posten har bragt en artikel om, at regeringen trods gentagne spørgsmål ikke vil garantere en ny folkeafstemning, hvis forsvarssamarbejdet senere udvikler sig i overstatslig retning.

”Samarbejdet er mellemstatsligt. Der bliver ikke afgivet suverænitet. Det har Justitsministeriet også slået fast. Vi beslutter fra gang til gang – ligesom i FN og Nato – om vi vil være med eller ej. Det er Folketinget, der beslutter det i henhold til grundlovens procedurer. Det kommer også til at gælde fremadrettet,” siger Jeppe Kofod til Jyllands-Posten.

Kommuner på stribe har sparet på integrationsindsatsen

Størstedelen af landets kommuner har de senere år skåret i antallet af medarbejdere, som arbejder med den kommunale integrationsindsats.

Det skriver Politiken på baggrund af en rundspørge blandt alle landets kommuner.

Ud af de 66 kommuner, som har besvaret rundspørgen, har 50 kommuner færre medarbejdere til at løfte integrationsindsatsen sammenlignet med i 2015.

Til sammen har de i perioden nedlagt, hvad der svarer til 214 fuldtidsstillinger, skriver avisen.

Det betyder, at der er færre medarbejdere til at sikre hjælp til de mange tusinde flygtninge fra Ukraine.

Kenneth Flex, der er direktør I DRC Integration under Dansk Flygtningehjælp, finder det bekymrende, at kommunerne har mistet erfarne medarbejdere til at løfte området i den kommende tid.

”Jeg har fuld forståelse for, at kommunerne ikke har råd til at have medarbejdere siddende, der ikke kan bruge deres faglighed. Men det med at sikre sin integrationsfaglighed er der måske nogle kommuner, der har forsømt, og som derfor står dårligere rustet, end andre gør”, siger han til Politiken.

  • Klokke 09:30: EU's udenrigsministre drøfter Ukraine
  • Klokken 14:00: Østrigs kansler mødes med Putin

Forrige artikel Hvem skal lede Frankrig? Macron vinder første runde, men tvekampen mod Le Pen bliver hård Hvem skal lede Frankrig? Macron vinder første runde, men tvekampen mod Le Pen bliver hård Næste artikel Mens Danmark “sover Tornerose-søvn”, arbejder 100 medarbejdere i en svensk styrelse for at “skabe momentum for ligestilling” Mens Danmark “sover Tornerose-søvn”, arbejder 100 medarbejdere i en svensk styrelse for at “skabe momentum for ligestilling”