Dagens overblik: Alvoren vokser for transportministeren, og Danmark får ny strategi for udenrigspolitikken

Drop fedtspilleriet, Pape, siger LA-leder, der vil afgøre, hvem partiet peger på som blå statsminister. 800.000 offentligt ansatte er ifølge en analyse gået glip af et milliard-lønhop. Og så ser det træls ud for transportministeren, der skal forklare sig i en sag om tilbageholdte klimaberegninger. Det og meget mere i dagens overblik.

Godmorgen og velkommen til en ny uge i dansk politik, som for nogle begynder blidere end for andre.

Én af dem, der måske nok kunne ønske sig en bedre start, er transportminister Benny Engelbrecht (S). Men det vender vi tilbage til, for vi begynder nemlig mandagen med lidt fedtspil på Christiansborg.

I blå blok er der nemlig to statsministerkandidater, mener Liberal Alliancens politiske leder, Alex Vanopslagh (LA): Venstres Jakob Ellemann-Jensen (V) og Konservatives Søren Pape Poulsen (K).

Men det er kun V-formanden som officielt bejler efter posten som landets regeringschef. Og Vanopslagh er ikke længere entydig i sin opbakning til Ellemanns kandidatur. Derfor har han i dagens Jyllands-Posten en klar opfordring til Pape Poulsen:

"Jeg har den opfattelse, at Søren Pape er statsministerkandidat. Han fedtspiller bare lidt endnu," siger LA-lederen:

"Derfor står vi i en sandsynlig situation med to statsministerkandidater, og der skal jeg træffe et valg. Hvem har det største ambitionsniveau? Hvad vil de med magten? Hvordan vil de skabe en holdånd i det blå samarbejde? Den diskussion synes jeg er vigtig. Og derfor håber jeg også, at han snart vil melde sig på banen, Pape."

Meldingen kommer oven på et større interview i Politiken i juledagene, hvor Søren Pape Poulsen udtalte, at "det er den kandidat, der har flest mandater bag sig, der selvfølgelig bliver forhandlingsleder". Uden dog at melde sig som kandidat til statsministerposten.

Du kan læse resten af interviewet, hvor Vanopslagh skitserer tre kriterier for, hvad der skal til for at få hans opbakning som kommende blå statsminister, her.

Socialdemokratiske værdier i udenrigspolitikken

Vi iler videre til Asiatisk Plads, hvor man i et halvt år har ventet med at præsentere landets næste udenrigspolitiske strategi. Men i dag, mandag, kommer den.

Det sker på et pressemøde klokken 16.00 på Marienborg, hvor statsminister Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) sammen præsenterer den.

Vi ved allerede på forhånd, at den skal have rod i de socialdemokratiske værdier. Det annoncerede regeringen for snart halvandet år siden.

”Den skal hvile på værdier som ret og pligt, lighed, frihed og forpligtende fællesskaber. Målet er at sikre en tryg ramme om Danmark og en verden, hvor en aftale er en aftale, hvor man tager ansvar, og hvor vi skaber og deler værdi sammen,” skrev udenrigsministeren i et debatindlæg i Altinget i september 2020.

Strategien, der blev forsinket grundet den kaotiske tilbagetrækning af danske styrker fra Afghanistan i sensommeren, forventes også at adressere Danmarks tilgang til EU og FN. Tirsdag afholder Altinget desuden et gratis debatarrangement om strategien. Her kommer både Jeppe Kofod samt en række af partiernes udenrigsordførere. Du kan tilmelde dig her.

Offentligt ansatte missede lønhop på milliarder

Og så skal vi til det offentlige. Her kunne sosu'er, sygeplejersker, pædagoger og resten af de andre +800.000 ansatte nemlig samlet set have fået op mod fem milliarder kroner mere i løn om året, hvis altså man havde skiftet til et nyere lønindeks i den såkaldte reguleringsordning. Det skriver Politiken, der har kigget på konklusionen i en analyse, som tænketanken Kraka står bag.

Reguleringsordningen har afgørende betydning for lønstigningerne i det offentlige. Den har i en årrække undervurderet lønstigningerne i den private sektor, når man sammenligner de enkelte medarbejdergrupper. Og det har haft en negativ betydning for lønkronerne til medarbejderne i det offentlige, skriver avisen.

Du kan dykke ned i tal-nørderiet og blandt andet læse, hvad reaktionen hos nogle af faggrupperne er, hos Politiken lige her.

"Det er jo greenwashing og hamrende alvorligt"

Vi stiger til slut af overbliksbussen hos transportministeren.

Benny Engelbrecht er over weekenden blevet kaldt i hastesamråd om tilbageholdte klimaberegninger under sidste års forhandlinger om en ny infrastrukturplan. Det kan du blandt andet læse hos Altinget, efter at både Ingeniøren og MobilityWatch har beskrevet, hvordan ministeren afviste beregninger af klimaeffekten af en række infrastrukturprojekter under forhandlingerne, selv om de rent faktisk eksisterede.

Samtidig bekræfter regeringens støttepartier overfor B.T., at de skal til individuelle møder med ministeren om sagen tirsdag og onsdag.

"Det er enormt alvorligt, det her. Det ligner, at transportministeren har holdt nogle klimatal tilbage, så deres egen vejaftale så grønnere ud, end den var. Det er jo greenwashing og hamrende alvorligt," siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, til avisen.

Du kan læse mere om sagen her.

Det sker i dag

Ud over præsentationen af Danmarks nye udenrigspolitiske strategi, som finder sted klokken 16.00, er der ikke meget på det officielle program.

Forrige artikel Hun er Radikales nye stjerne: Hun er Radikales nye stjerne: "Det kan godt være, der skal en anden statsminister til, hvis vi skal have de store reformer" Næste artikel Røde partier presser Hummelgaard for at skrinlægge arbejdskrav til arbejdsløse indvandrere Røde partier presser Hummelgaard for at skrinlægge arbejdskrav til arbejdsløse indvandrere