Mens Troels Lund gjorde sin formandsdrøm officiel, blev et Venstre-koryfæ hyldet for sit aftryk på dansk politik

Onsdag vendte Bertel Haarder "hjem" til Christiansborg for en stund i anledning af afsløringen af sit nye portræt. Receptionen fandt sted på et bagtæppe af krisen i Venstre, som skal have en ny formand, og som står historisk lavt i målingerne.

"Jeg havde en historielærer, som sagde, at hvis man vil til tops i politik, så skal man være kedelig, men klog. Og det er også derfor jeg synes, Troels Lund er velegnet til formandsposten i Venstre."

Ordene kom fra Bertel Haarder, da hans nye portræt onsdag eftermiddag blev afsløret i Samtaleværelset på Christiansborg. 

Da salen brød ud i latter over anekdoten, tilføjede han: ”Det har jeg ikke sagt.” 

Bertel Haarder blev valgt ind i Folketinget for Venstre for første gang i 1975. Han vinkede farvel til Christiansborg efter Folketingsvalget for et år siden.

Onsdag var han tilbage for at få sit portræt.

Portrættet skal hænge på Christiansborgs stueetage i "skufferummet", som er forbeholdt folketingsmedlemmer, som på den ene eller anden måde har sat et aftryk på dansk politik. Dermed kommer det til at hænge blandt portrætter af blandt andet Aksel Larsen, Erhard Jakobsen og Niels Helveg Petersen.

"Vi taler om originaler i ordets bedste betydning. Man kommer ikke op på væggen i skufferummet, hvis man er typen, der stiller sig tilfreds med at sidde på bagerste række og se malingen tørre på væggen," som Folketingets formand, Søren Gade (V), formulerede det, da han tog læsebrillerne på for at holde en tale for sin mangeårige partifælle.

Et politisk kraftværk

"Du nåede at være minister i 7.904 dage. Den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. En rekord, som bliver næsten umulig at slå," lød det fra Søren Gade (V).
 
"Men rekorden er ikke din største bedrift. Det er dit enormt store engagement. Din lyst til at ville noget i dansk politik. Din nysgerrighed og gejst. Du var i alle år et politisk kraftværk," fortsatte han. 
 
Bertel Haarder har sat markante aftryk på dansk politik og er især kendt for at han for sin rolle som mangeårig undervisningsminister.

"Det var her, du lagde din politiske hovedindsats gennem 15 år," som Søren Gade sagde. Han gav et par eksempler på, hvordan Bertel Haarder tog sine kampe med Danmarks Lærerforening og hvordan han "kæmpede en brav kamp for dannelsesfag som dansk og historie."

Han trak det grønne gardin fra og afslørede billedet, som er malet af kunstneren Maria Wandel. 

"Det er det 15. maleri, jeg har malet af Bertel," fortalte hun. "Det med spraymaling, det blev alligevel lidt for friskt." 

Fremmødte venstrefolk

Der var fyldte chokolader på store fade, salte nødder i skåle, drikkevarer på runde borde og et lattermildt publikum i lokalet.

Mens der i Samtaleværelset blev kastet et tilbageblik på Bertel Haarders rolle dansk politik, var der andre i Venstre, der koncentrede sig om fremtiden. Receptionen fandt nemlig sted, samtidig med at Troels Lund Poulsen annoncerede sit kandidatur til formandsposten for Venstre på et pressemøde et andet sted på Christiansborg.

Blandt de fremmødte kunne man alligevel finde en del venstrefolk. Lars Christian Lilleholdt (V) drak en gul sodavand. Morten Dahlin (V) og Marie Bjerre (V) stod side om side, indtil de efter talen gik sammen hen for at tale med Bertel Haarders kone, Birgitte.  

{{toplink}}

Thomas Danielsen (V) stod tæt ved døren, fordi han ankom som en af de sidste, og Louise Schack Elholm (V) var også at finde i menneskemængden.

Især Jan E. Jørgensen (V) var svær at overhøre, for det var ham, der grinede højest, da Søren Gade uddelte kærlige drillerier til Bertel Haarder: 
 
"I Venstre har vi mange gange oplevet dit temperament. I 2010 blev dit temperament landskendt, da du på TV skældte en journalist ud i et interview, der løb af sporet. Ved samme lejlighed afslørede du din yndlingsret. Ikke fin fransk kogekunst, men noget så jordnært som risengrød." 
 
Enkelte politiske modstandere og kollegaer gennem mange år var også at spotte til receptionen: Alex Ahrendtsen (DF) lyttede til talerne med et glas hvidvin i hånden, mens Karsten Hønge (SF) stod bagerst i lokalet.  

"Venstre er som ukrudt. Vi er svære at fjerne helt"

”Tak Søren, fordi jeg må hænge blandt de sjove. Du kommer til at hænge blandt de kedelige,” tilføjede Bertel Haarder i sin takketale med reference til, at Søren Gade kommer til at hænge i den portrætsamling, der hænger uden for Folketingssalen og viser alle Folketingets formænd.

Siden Bertel Haarder vinkede farvel til Folketinget for cirka et år siden, er der sket meget i hans parti. Det var ikke kun Jakob Ellemanns farvel og Troels Lunds formandskandidatur, som blev bagtæppe for Bertels Haarders reception.

For da Bertel Haarder onsdag trådte ind på Christiansborg - som han i sin tale kaldte "sit andet hjem" – ligger Venstre historisk lavt i meningsmålingerne. På nuværende tidspunkt står partiet til at få færre end 10 procent af vælgernes stemmer. 

Da Altinget spurgte ham til situationen, svarede han roligt: 

"Jeg har set det gå op og ned for Venstre flere gange."

Så du er ikke bekymret? 

"Jo, gu' er jeg bekymret. Men det skal nok gå op igen. Venstre er som ukrudt – vi er svære at fjerne helt," sagde han. 

Forrige artikel Topmøde: Nordiske lande kæmper mod, at EU’s pengekasse skal vokse Topmøde: Nordiske lande kæmper mod, at EU’s pengekasse skal vokse Næste artikel Folkebevægelsen mod EU vil omdanne sig til tænketank: Folkebevægelsen mod EU vil omdanne sig til tænketank: "Vi skal sikre EU-modstandens overlevelse i Danmark"