Cordua: Månedens trussel fra kamikazepiloten

KLUMME: Liberal Alliances leder Anders Samuelsen har gang på gang truet med at vælte Lars Løkke, hvis ikke regeringen leverer topskattelettelser. Men indtil videre har det ikke været andet end tomme trusler, skriver Jarl Cordua. 

For en måned siden truede Liberal Alliances (LA) leder, Anders Samuelsen, Venstre-regeringen med, at den bliver væltet, hvis ikke den leverer en skattereform, hvor topskatten sættes ned.

Det skete som konsekvens af, at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) pludselig meddelte via TV 2, at man blæste på det oprindelige løfte til LA og udskød skattereformforhandlinger fra foråret til efteråret. Og det havde Hjort ikke lige fået orienteret Samuelsen om.

Selvsagt måtte der komme en kraftig reaktion fra de selvbevidste LA’ere, der aldrig forsømmer en lejlighed til at gøre opmærksom på, at netop deres mandater er afgørende for regeringens fortsatte liv. Offentligheden er efterhånden så vant til Samuelsens trang til at lege hangorilla.

LA som politisk kamikazepilot 
Hvad var så årsagen til, at Samuelsen pludselig i går i Jylllands-Posten atter følte et uimodståeligt behov for at fare op for at slå sig for brystet og erklære V-regeringen død og borte, hvis ikke LA får, hvad de kræver? Det står ikke helt klart. Måske at journalisterne ved, at LA-lederen er leveringsdygtig i drama, hvis man spørger lidt ind til tidligere storladne erklæringer.

Samuelsen hævdede i denne ombæring, at vælgerne vil belønne ham for at vælte en borgerlig regering, hvis ikke regeringen kan levere de topskattelettelser, LA kræver. Det er en noget tvivlsom analyse. Sidst et borgerligt parti væltede en borgerlig regering var i 1929. Det kostede dengang de konservative seks ud af 30 mandater og 16 års borgerlig ørkenvandring. Det er nok spørgsmålet, om man nogensinde når til en situation, hvor regeringen ligesom i poker ”kalder LA’s bluff.”

Vurderet på de mange kække støtteerklæringer fra varmhjertede LA-støtter på Facebook, så skal der nok være et publikum for, at LA står sig bedst i rollen som politisk kamikazepilot. Om de så tæller samtlige af de cirka 8-9 procent af vælgerne, som LA står til i målingerne eller endda flere, ja det får man næppe nogensinde afgjort. Man kan i hvert fald konstatere, at Samuelsen har en interesse i at fremstille sagen over for offentligheden og regeringen, som at man i LA lever efter den amerikanske delstat New Hampshires motto ”Live free or die”.

I min fortolkning: ”Enten får LA de krævede skattelettelser eller også dør I!” Naturligvis i et forsøg på at presse regeringen – og især støttepartiet DF – til at indse, at LA skal have indrømmelser. Det uklare er naturligvis, hvordan regeringen, og også DF, tolker troværdigheden i den linde strøm af trusler. For det er især DF, der har kvaler ved at lægge stemmer til topskattelettelser.

Det ender altid med en fredning 
Helt nøgternt set, så har Samuelsen midt i strømmen af trusler indirekte forlænget regeringens deadlines for levering af topskattelettelser hele tiden. De kom ikke rigtigt med i regeringsgrundlaget ud over en hensigtserklæring om, at det var regeringens ”ambition” at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint. Og i de senere udmeldinger fra Samuelsen er dødsdommen over regeringen flyttet fra Grundlovsdag til efteråret og senest til 31. december i år, hvor vi åbenbart skal til folketingsvalg, hvis ikke regeringen føjer LA.

Samuelsens facon kan lede tankerne hen på det forkælede barn i supermarkedskøen, som er en pestilens for forældrene og omgivelserne i sin øredøvende insisteren på at få slik. Og det er tilsyneladende politisk kommunikation, som LA selv synes fungerer fint i forhold til vælgerne.

I mellemtiden ved vi, at LA har fredet regeringen i mere end et halvt år, hvilket er ret lang tid for en mindretalsregering med kun 34 mandater bag sig, og som lige nu kæmper med et væld af upopulære sager, den ikke rigtig kan få løst.

Så raffinementet ved Samuelsens trusler er, at LA ikke rigtig vil være ved regeringen, samtidig med at den sikrer dens liv.

Det kan vi så fordøje indtil næste gang Samuelsen popper op som en trold af en æske, truer regeringen med en dødsdom og forlænger dens levetid med yderligere et kvartal.

Erfaringsmæssigt vil det nok ske engang lige omkring påske.

---
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno” på Radio 24syv. Hver onsdag skriver han klummen 'Liberale Brøl' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Selvfølgelig kan Elbæk blive statsminister Trads: Selvfølgelig kan Elbæk blive statsminister Næste artikel Trads: Tænk hvis Connie Hedegaard var konservativ leder Trads: Tænk hvis Connie Hedegaard var konservativ leder