Chefredaktør forklarer det svenske valg: "Der bliver ballade, skænderier og dårlig stemning"

Hvad skal du holde øje med på valgaftenen? Og hvem står til at blive valgets store sejrherre? Bliv klædt på til det svenske valg med Altingets svenske chefredaktør, Sanna Rayman.

Søndag skal svenskerne til valg. Efter to valgperioder med de svenske socialdemokrater ved magten, skal det nu afgøres, hvem der får regeringsmagten og skal stå i spidsen for Sverige de næste fire år.

Og alt tyder på, at det endnu en gang bliver helt tæt.

Moderaternes Ulf Kristersson, og Socialdemokratiets Magdalena Andersson, kæmper om statsministerposten. Men meget tyder på, at især Sverigedemokraterna, som alle partier hidtil har afvist at samarbejde med, får en central rolle. Partiet er nemlig nu for første gang blevet en del af den borgerlige blok - og i flere målinger står Sverigedemokraterna endda til at blive det største borgerlige parti.

Hvis du lynhurtigt vil blive klogere på det svenske valg og den valgkamp, der nu er overstået, så læs med her, hvor Altingets svenske chefredaktør, Sanna Rayman, giver sit bud på, hvad der især er interessant.

Hvad skal man holde øje med på valgaftenen?

"Det er vigtigt at være opmærksom omkring klokken 20.00, hvor Valun frigives. Det er en exitpoll, der giver en indikation af, hvad resultatet kan blive. Hvis nogle af de mindre partier, såsom Miljöpartiet eller Liberalerna, ligger under fire procent, så betyder det, at de ryger ud af Riksdagen. Og det har stor betydning for de forskellige regeringsalternativers muligheder."

Har der udspillet sig nogle store politiske kampe i løbet af valgkampen?

"Mærkeligt nok, nej. Denne valgkamp har i stor udstrækning været kendetegnet ved en mærkelig enighed, der er foregået i en skinger tone. Især mellem Socialdemokraterna og Moderaterna er det tydeligt, at de følger hinandens udspil og politiske træk. Det her valg er ikke en skillevej mellem forskellige visioner, men snarere en kamp om, hvem man mener, kan udføre stort set den samme vision politisk bedst."

Hvem står til at blive valgets store sejrherre?

"Der bliver sandsynligvis ingen klar sejrherre ved dette valg, næsten alle tænkelige resultater vil være besværlige for vinderen. 

Men, næsten uanset hvordan det går, kan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson formentlig være tilfreds. Hvis der ikke kommer et regeringsskifte, vil det ikke blive betragtet som "hans skyld". Hvis der derimod kommer et regeringsskifte, vil han stå i en stærk forhandlingsposition. Og hvis Sverigedemokraterna desuden formår at blive større end Moderaterna, som nogle målinger har vist, så bliver det også en styrkeprøve."

Hvilke temaer har denne valgkamp været præget af?

"Det er mærkeligt, at vi så kort tid efter en verdensomspændende pandemi knap nok har haft tid til at tale om sundhedsvæsenet, som for blot få måneder siden ellers var "top of mind", men nye kriser har hurtigt taget over.

Den økonomiske situation og den forestående energikrise har naturligvis fyldt meget. Og så er spørgsmål om tryghed og orden med jævne mellemrum dukket op, hver gang opsigtsvækkende skyderier og mord har fundet sted."

Skiller den her valgkamp sig ud fra tidligere valgkampe?

"En forskel fra de sidste valgkampe er, at Sverige til en vis grad er vendt tilbage til, hvordan det var "før". Det vil sige, at den borgerlige fløj ikke længere har et så stærkt alternativ, som den havde i alliance-årene, hvor Moderaterne, Venstre, Kristendemokraterne og Centerpartiet gik til stemmeurnerne sammen.

I stedet er der løsere samarbejder, hvor der venter hårde forhandlinger efter valget, og hvor det slet ikke er en selvfølgelig at være enige om, hvordan for eksempel et samarbejde med Sverigedemokraterna skal se ud. På samme måde ser det ud på venstrefløjen, hvor Centerpartiet nu indgår som et parti, der ønsker at samarbejde med Socialdemokraterna, men ønsker at holde Venstrepartiet ude."

Er der nogle jokere, der kan ende med at overraske?

"Ikke rigtig. Der bliver ballade, skænderier og dårlig stemning. Og så kommer der en regering i sidste ende."

{{toplink}}

,

Forrige artikel Søren Pape Poulsen går til valg på at fjerne topskatten, men han vil ikke love vælgerne noget Søren Pape Poulsen går til valg på at fjerne topskatten, men han vil ikke love vælgerne noget Næste artikel Ugen i dansk politik: Årets sidste sommergruppemøde og tre partiers landsmøde afholdes Ugen i dansk politik: Årets sidste sommergruppemøde og tre partiers landsmøde afholdes