Brian Mikkelsen accepterer minimumsstraf

NYHED: Ved at kunne henvise til et flertal uden om regeringen lykkedes det DF at få justitsministeren med på minimumsstraffe for ulovlige skydevåben.

Mindst et år bag tremmer for at rende rundt med ulovlige skydevåben.

Det er et af de markante resultater af den bandepakke, justitsminister Brian Mikkelsen (K) nu har forhandlet færdig med Dansk Folkepartis Peter Skaarup, der er formand for Folketingets Retsudvalg.

Justitsministeren havde ellers oprindelig modsat sig minimumsstraffe, men da såvel SF-formand Villy Søvndal som Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup støttede metoden, når det gælder ulovlig besiddelse af skydevåben, måtte regeringspartierne kalkulere med, at der kunne materialisere sig et flertal uden om regeringen på dette punkt.  

Gennembrud
Minimumstraffen er afgrænset til "besiddelse af skydevåben med tilhørende ammunition på offentligt tilgængeligt sted under særlig skærpende omstændigheder."

Ikke desto mindre er forslaget et opgør med Justitsministeriets årelange modstand mod minimumsstraffe, og DF's Peter Skaarup lægger da heller ikke skjul på, at forhandlingerne på dette område har været særlig intense:

"Ingen tvivl om det. Det er et regulært gennembrud, at der kommer minimumsstraffe ind her," siger Peter Skaarup til Altinget.

Mens Justitsministeriet har bekæmpet denne metode, har dommerforeningens formand Jørgen Lougart over for Altinget udtalt sig i afslappede vendinger om minimumsstraffe, fordi man selv her kan gå under minimum i helt særlige tilfælde.

Spot på domstolene
Peter Skaarup har også på det langsigtede plan fået sat spotlys på, hvordan domstolene i højere grad kan bringes til at udnytte Folketingets strafferammer: 

"Vi har aftalt med regeringen, at vi fremadrettet beder Straffelovrådet vurdere, hvordan vi som politikere kan skære ud i pap for domstolene, hvilket straffeniveau vi ønsker på visse lovovertrædelser," siger Skaarup.

Formålet er at få domstolene til at lægge et gennemsnitligt straffeniveau, der i  højere grad harmonererer med Folketingets intensioner, når det gælder straffen for personfarlige forbrydelser.

"Det er selvfølgelig domstolene, der afgør spørgsmålet om skyld og straf i den konkrete sag. Men vi har som lovgivere en interesse i, at domstolene følger intentionerne med lovgivningen," siger Peter Skaarup.  

Dette element kan på længere sigt vise sig at være det mest gennemgribende resultat af bandepakken.

Fordobling af straffen
Justitsminister Brian Mikkelsen understreger i en pressemeddelelse, at der er brug for særlig skrappe midler i den ekstraordinære situation.

Forslaget til bandepakken indeholder også mulighed for en fordobling af straffen for forbrydelser, der har rod i bandeopgøret, øget mulighed for varetægtsfængsling ved overtrædelse af våbenloven og øget straf for chikane af politi og redningsfolk.

Derudover kan der idømmes frihedsstraf ved overtrædelse af et zoneforbud, hvor bandemedlemmer har fået forbud mod at opholde sig i et bestemt område, ligesom bandemedlemmernes økonomi skal finkæmmes ved hjælp af den såkaldte Al Copone-model.

Endelig lægger lovforslaget op til en skærpelse af udvisningslovgivningen, så kriminelle uden dansk statsborgerskab i højere grad kan sendes ud af landet efter endt afsoning.

På plads i maj
Selvom såvel Socialdemokraterne som SF har udtalt støtte til en række kontante initiativer mod bandekriminaliteten, er det aktuelle forslag til bandepakke udelukkende forhandlet på plads mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup har ikke haft lejlighed til st studere udspillet fra regeringen og DF endnu, men hun siger generelt:
"Vi har ikke noget imod en række af de mere barske ting, men det er også meget vigtigt for os, at man ikke glemmer den forebyggende indsats."  

"Omkring minimumsstraffe er jeg tilfreds med, at regeringen har lyttet til os. Vi havde tænkt at lave et forslag sammen med SF, hvor metoden med minimumsstraf for ulovlige skydevåben skulle revideres efter to år. Så jeg ved endnu ikke, om vi støtter forslaget fra regeringen og DF, eller vi holder os til vores eget forslag," tilføjer Karen Hækkerup.  

Bandepakken ventes senest vedtaget i løbet af maj.

Forrige artikel 60 vindmøller om året kan lyse halvdelen af Danmark op Næste artikel Statsrevisor: DR må redegøre for X Factor-misbrug Statsrevisor: DR må redegøre for X Factor-misbrug