Bredt forlig om sygedagpenge på plads

DOKUMENTATION: Alle partier på nær Enhedslisten har indgået aftale om en reform af sygedagpengene. Perioden med sygedagpenge bliver mere end halveret, til gengæld risikerer ingen sygemeldte helt at miste ydelsen. Se aftalen her.

En reform af sygedagpengene faldt på plads sent onsdag aften. Alle Folketingets partier på nær Enhedslisten er med i forliget.

Reformen betyder, at ingen sygemeldte længere risikerer helt at miste deres ydelse. Til gengæld bliver perioden, hvor man kan få sygedagpenge, mere end halveret fra et år til fem måneder.

Derefter skal det afklares, om den sygemeldte kan fortsætte på sygedagpenge under en af de otte undtagelsesregler for folk, der eksempelvis afventer lægebehandling eller lider af en livstruende sygdom.

De sygemeldte, som ikke kan fortsætte på sygedagpenge, får som noget nyt en lavere ydelse på niveau med kontanthjælp uden modregning i formue eller samleverens indtægt.

Dermed risikerer ingen sygemeldte at stå helt uden forsørgelse, det er tidligere sket for cirka 1.400 sygemeldte om året, når de har mistet retten til sygedagpenge.

Enhedslisten står uden for forliget, fordi partiet er utilfreds med, at de syge selv skal betale for forbedringerne i reformen.

Regeringen foreslog oprindeligt, at perioden med sygedagpenge blev halveret til 6 måneder. Men under forhandlingerne fik Venstre og Liberal Alliance forhandlet den periode ned til 5 måneder.

Dermed bliver der sparet lidt flere penge med reformen, hvilket var afgørende for V og LA. I 2020 forventes det, at reformen sparer statskassen for cirka 100 mio. kr.

Samtidig er partierne bag forliget enige om, at der skal iværksættes en tidligere indsats for at få de sygemeldte tilbage på arbejdsmarkedet.

I AFTALETEKSTEN STÅR DER:  

Reformen bygger på seks principper: 

  • Sygedagpengemodtagere skal have økonomisk sikkerhed under et sygdomsforløb. Frem for at bekymre sig om økonomi skal sygemeldte i stedet kunne bruge deres kræfter på at komme tilbage i arbejde.

  • Indsats og opfølgning skal ske tidligt i sygdomsforløbet.

  • Indsatsen for sygemeldte skal i højere grad afspejle den sygemeldtes behov for støtte til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, så ressourcerne kan fokuseres på de sygemeldte, der er i risiko for længerevarende sygemelding.

  • Den virksomhedsrettede indsats skal styrkes. Arbejdspladsen skal efter ønske inddrages i størst mulig grad, herunder igennem gradvis tilbagevenden til ar-bejdsmarkedet.

  • Den enkelte borger skal sikres mulighed for at afvise behandling, som pågældende ikke ønsker, uden derved at miste sit forsørgelsesgrundlag.

  • Sagsgangene i sygedagpengesager skal være så enkle som muligt - med mindst mulig administrativ byrde for sygemeldte, arbejdsgivere og kommuner. Herunder skal de digitale muligheder udnyttes bedre, hvilket skal skabe et mere effek-tivt sygedagpengesystem.

  • Sygedagpenge og den nye jobafklaringsydelse er midlertidige ydelser.

Senest efter 2 år i et jobafklaringsforløb skal kommunen sikre en systematisk vurdering af den enkelte borgers arbejdsevne og mulighed for at komme tilbage i arbejde, herunder:

  • om borgeren er rask og kan komme tilbage til arbejdsmarkedet således at borgeren skal overgå til fx dagpenge, kontanthjælp eller selvforsørgelse.

  • om borgeren har en betydelig nedsat arbejdsevne sådan, at sagen kan forelægges rehabiliteringsteamet med henblik på en vurdering af, om borgeren skal have fx et fleksjob eller på førtidspension.

  • om borgeren fortsat er uarbejdsdygtig som følge af sygdom og derfor skal have et nyt jobafklaringsforløb og dermed have sin sag forelagt rehabiliteringsteamet. 

Ikrafttrædelse

Aftalen indfases sådan, at ingen sygemeldte risikerer at stå uden offentlig forsørgelse fra 1. juli 2014.

Den 1. juli 2014 indføres den nye sygedagpengemodel med jobafklaringsforløb samt den nye forlængelsesregel ved livstruende, alvorlig sygdom. Endvidere iværksættes forsøget om muligheden for at sige nej til lægebehandling uden ydelsesmæssige konsekvenser.

Den 1. januar 2015 træder resten af forslagene i kraft. 

Forrige artikel Togfond afliver ikke Kattegatbro Togfond afliver ikke Kattegatbro Næste artikel Nye ordførere hos Konservative Nye ordførere hos Konservative