Bondo vil fortsætte forhandlingerne

SAMMENBRUD: Danmarks Lærerforening vil forhandle videre med KL om lærernes overenskomst. Det vil ikke give mening med konflikt, lyder det fra Anders Bondo Christensen. KL fastholder, at der er tale om et reelt sammenbrud.

Det kan godt være, at KL's chefforhandler, Michael Ziegler (K), natten til onsdag meddelte, at overenskomstforhandlingerne med lærerne var brudt sammen.

Men sådan ser formanden for Danmark Lærerforening, Anders Bondo Christensen, ikke på sagen, og han ønsker nu at fortsætte forhandlingerne med arbejdsgiverne.

"Jeg vil opfordre til, at vi mødes igen og tager fat forfra. Og det er måske naivt, men det vil vi gøre," siger lærerformanden onsdag på et pressemøde i DL's bygninger i København.

Forbløffet og målløs
Anders Bondo Christensen er dybt forbløffet og målløs, som han udtrykte det, oven på nattens sammenbrud i forhandlingerne om lærernes arbejdstid.

"Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvordan det her er endt i sammenbrud. Det er mig ufatteligt," siger Anders Bondo Christensen. 

"Hvis man er nået dertil, hvor en af parterne siger, nu vil jeg ikke give mig længere. Men det var overhovedet ikke der, vi var," siger Anders Bondo Christensen.

Men kravet for Kommunernes Landsforening er fast og er sådan set et synspunkt, KL har haft i mange år. Lærernes arbejdstidsaftale skal droppes, og det står kommunerne fast på.

"Det er meget nedslående. LC (Lærernes Centralorganisation, red.) er på intet tidspunkt gået i realitetsforhandlinger med afsæt i vores krav. Vi har forhandlet indgående om det her tema igennem de seneste måneder. Desværre uden resultat. I sådan en situation må én af parterne på et tidspunkt trække en streg i sandet og tage ansvaret for at konstatere, at forhandlingerne er brudt sammen. KL's bestyrelse vil inden for de nærmeste dage tage stilling til det videre forløb. Dette er en alvorlig situation," udtalte Michael Ziegler i en pressemeddelese natten til onsdag. 

Ikke det, vi aftalte
"Det er en helt skæv vinkel, KL her kommer med. Det var ikke det, vi havde aftalt," siger Anders Bondo Christensen.

Ifølge Anders Bondo afbrød LC og KL forhandlingerne tirsdag, så LC kunne gøre en række spørgsmål klar til KL, som de kræver svar på. Spørgsmålene sender lærerne til KL kl. 19.35 tirsdag, og KL meddeler omkring kl. 01.00 natten til onsdag, at forhandlingerne er brudt sammen. 

Spørgsmålene drejer sig om at sikre lærerne mod, at skolelederne frit kan bestyre lærernes arbejdstider, varslingsbestemmelser og overarbejde (læs dem herunder), og det er drøftelser, som LC kræver skal være aftalebestemmelser og ikke bare en "betryggelse", som KL's Michael Ziegler har udtrykt det.

KL holder bestyrelsesmøde i morgen, hvor de vil beslutte, om forhandlingerne skal fortsætte, eller om de to parter skal gå i konflikt, hvor der vil komme en forligsmægler på.

Forrige artikel Økonomer tvivler på regeringens jobskøn Økonomer tvivler på regeringens jobskøn Næste artikel Nedergaard: Skoleuge på 37 timer løser intet Nedergaard: Skoleuge på 37 timer løser intet