Forhandlinger mellem KL og lærerne brudt sammen

OVERENSKOMST: Overenskomstforhandlingerne mellem KL og LC brød natten til onsdag sammen. Ifølge KL kunne parterne ikke blive enige om lærernes arbejdstidsregler. Det afviser Anders Bondo Christensen, som er klar til at forhandle igen.

Der er endnu ikke kommet nogen ny overenskomst på lærernes område.

Det står klart, efter forhandlingerne mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) natten til onsdag brød sammen efter 12 timers forhandlinger.

Knasten er fortsat lærernes nuværende arbejdstidsregler, som kommunerne helt vil af med. Ifølge KL skal lærerne fremover undervise mere, og det kan kun ske ved, at skolelederne får fuldt råderum over lærernes 37 ugentlige arbejdstimer.

Det har lærerne afvist, og derfor brød forhandlingerne ifølge KL sammen.

“Vi beder ikke lærerne om at arbejde mere. Vi beder alene om, at overenskomsten ikke regulerer, hvor meget tid lærerne kan bruge til bestemte arbejdsopgaver. Det ser vi som en nødvendig forudsætning for, at vi kan udvikle og forbedre folkeskolen til gavn for eleverne,” udtaler KL's chefforhandler Michael Ziegler (K) i en pressemeddelelse.

KL: "Meget nedslående"

Ifølge Michael Ziegler er lærerne blevet tilbudt en konkret arbejdsmodel, som tager hensyn til lærernes arbejdsvilkår. Men den har lærerne afvist, siger han og betegner det som “meget nedslående”.

”LC er på intet tidspunkt gået i realitetsforhandlinger med afsæt i vores krav. Vi har forhandlet indgående om det her tema igennem de seneste måneder. Desværre uden resultat. I sådan en situation må én af parterne på et tidspunkt trække en streg i sandet og tage ansvaret for at konstatere, at forhandlingerne er brudt sammen,” siger Michael Ziegler og understreger, at KL's bestyrelse i de nærmeste dage vil tage stilling til, hvad der nu skal ske.

I sidste ende kan det ende med lockout af lærerne og lukkede folkeskoler.

"Det er en meget alvorlig situation," siger han.

Bondo: Vi er klar til at forhandle
Den udlægning af forhandlingsforløbet kan Anders Bondo Christensen dog ikke genkende, og han er “helt uforstående over”, at KL har erklæret sammenbrud i forhandlingerne.

“Vi har ikke afvist nogen krav, og vi har bestemt heller ikke selv stillet ultimative krav. For Lærernes Centralorganisation er forhandlingerne på ingen måde brudt sammen,” siger han i en pressemeddelelse og understreger, at lærerne har arbejdet konstruktivt med kommunernes krav.

"Vi har tilbudt at undervise 25 timer om ugen, at diskutere tilstedeværelse på skolen, at løse aktivitetstimer uden forberedelse, at gå ind på samme overenskomst som skolepædagogerne. Vi har brugt den sidste forhandling på at drøfte KL’s forslag og efter aftale formuleret nogle spørgsmål, vi gerne ville have svar på. Det drejede sig om, hvordan vi kunne få helt normale bestemmelser med ind i KL's udspil. I stedet for at få de ønskede svar ringede Michael Ziegler kl. 1 og fortalte, at forhandlingerne var brudt sammen. Jeg er helt uforstående over den opringning,” siger han.

"Grotesk" med lockout
Anders Bondo Christensen har tidligere udtalt, at den nuværende arbejdstidsaftale ikke er hellig, og at lærerne er villige til at se på alternativer, hvis den kan rumme de samme kvaliteter som den nuværende.

I december foreslog han, lærerne kunne undervise op til 25 timer om ugen, hvis man gjorde op med de traditionelle 45 minutters lektioner og faste frikvarterer. Og under weekendens forhandlingsmøde foreslog lærerne, at man laver en arbejdstidsaftale, der svarer til den, som skolepædgagoerne har. Selvom der stadigvæk er afsat et antal timer til forberedelse og andre opgaver end undervisning, er den mindre detaljeret end lærernes nuværende aftale.

Anders Bondo Christensen håber derfor, at lærerne og kommunerne snart kan vende tilbage til forhandlingsbordet igen.

"Vi er parate til at gå videre i forhandlingerne, hvis KL ringer," siger Anders Bondo Christensen.

Han kalder det samtidig "helt grotesk", hvis det skulle ende med en lockout af lærerne.

"Det er eleverne, der bliver taberne, hvis man sender lærerne hjem," understreger lærerformanden over for TV2 News.

Forrige artikel Regeringen lancerer vækstplan til 15 milliarder Regeringen lancerer vækstplan til 15 milliarder Næste artikel Krag: Patientforeningernes sponsorer skal frem i lyset Krag: Patientforeningernes sponsorer skal frem i lyset