Alle pile peger på Mette Frederiksen

NY FORMAND: Alt tyder på, at Mette Frederiksen bliver ny formand for Socialdemokraterne, efter Helle Thorning-Schmidt trak sig på valgnatten. 

Den næste formand for Socialdemokraterne bliver efter alt at dømme afgående justitsminister Mette Frederiksen (S).

Det står klart, efter Helle Thorning-Schmidt natten til fredag meddelte, at hun træder tilbage som statsminister og socialdemokratisk formand.

"Lederskab er også at træde tilbage på det rigtige tidspunkt. Og det tidspunkt, det er nu," sagde Helle Thorning-Schmidt til pressen og de forsamlede partisoldater ved Socialdemokraternes valgfest på Christiansborg.

"Jeg er Danmarks første kvindelige statsminister. Men ved I hvad? Jeg bliver ikke den sidste," fortsatte hun.

Om Mette Frederiksen kan blive Danmarks anden kvindelige statsminister, må tiden vise. Men det skulle være stort set sikkert, at hun bliver den anden kvindelige formand for de danske socialdemokrater.

S-profiler sætter sig sammen
Det største spørgsmål lader til at være, hvordan kroningen skal foregå.

Det ventes, at centrale figurer som Mette Frederiksen selv, erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen, finansminister Bjarne Corydon, fødevareminister Dan Jørgensen og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen vil gå sammen og forsøge at blive enige om fordelingen af magten og de vigtigste poster.

Dertil skal de blive enige om den politiske linje. Skal man lave en Miliband, rykke til venstre og dermed trække modsætningerne med blå blok tydeligere op? Eller skal man måske frigøre sig fra Radikale, men ellers holde den midtersøgende kurs?

Kan partitoppen enes om disse spørgsmål, vil Mette Frederiksen nok blive valgt uden et egentligt kampvalg. Kan de ikke enes, er det muligt, at en seriøs modstander som Nicolai Wammen kommer på banen. Uanset hvad, ventes Frederiksen dog at ende som formand.

Hovedpersonen uden kommentarer
Selv har Mette Frederiksen ind til videre afvist at forholde sig til, om hun skal være Socialdemokraternes næste formand. Flere top-socialdemokrater er dog klar til at støtte hende.

"Jeg synes næsten, at Helle sagde det selv. 'Danmarks skal have en kvindelig statsminister igen'. Det bud, der er at give, er Mette Frederiksen. Hvis hun vil være formand, så vil jeg støtte hende," siger sundhedsminister Nick Hækkerup til Altinget.

Også Henrik Dam Kristensen peger over for Altinget på Mette Frederiksen.

"Jeg synes, at Mette Frederiksen er en helt oplagt formandskandidat."

Så hende vil du støtte?

"Ja, det vil jeg. Mette har nogle helt oplagte kvaliteter, der gør hende til et glimrende bud på Danmarks næste kvindelige statsminister," siger Henrik Dam Kristensen.

Han har ikke på forhånd været med til at snakke om, hvordan valget af Mette Frederiksen skal foregå, siger han.

"Sådan noget kan du ikke snakke om på forhånd. Men vi skal hurtigst muligt videre. Vi har ingen formand nu, men det skal vi hurtigst muligt have."

Også udviklingsminister Mogens Jensen kalder over for Altinget Mette Frederiksen for "et godt bud", men tilføjer, at der også er mange andre gode formandsemner i Socialdemokraternes folketingsgruppe. Han vil dog ikke nævne nogen navne.

Tidligere socialdemokratisk formand Mogens Lykketoft tager Helle Thorning-Schmidts beslutning om at trække sig "til efterretning", men vil ikke udtale sig om, hvem der nu skal være formand.

Socialdemokraterne gik ved valget tre mandater frem og blev med 47 mandater Folketingets største parti.

Forrige artikel Elbæk folder drømmens faner ud Elbæk folder drømmens faner ud Næste artikel Her er det nye folketing Her er det nye folketing