Antorini: Ministerens kursskifte ændrer intet

INTERVIEW: Der er ikke et nyt folkeskoleforlig lige rundt om hjørnet, selv om undervisningsministeren er villig til at forhandle om offentliggørelsen af de nationale test, lyder meldingen fra Christine Antorini (S).

Det ændrer ikke stort ved forhandlingerne om et nyt folkeskoleforlig, at undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) har meldt ud, at han gerne vil forhandle om offentliggørelsen af resultaterne af de nationale test. Sådan lyder det fra Christine Antorini, Socialdemokraternes uddannelsesordfører.

Ifølge Christine Antorini bringer regeringens kursskifte ikke en aftale meget nærmere.

"Det ændrer ikke noget i forhandlingerne. Vi skriver ikke under på resten af pakken, bare fordi de siger ja til ikke at offentliggøre resultaterne. Regeringen har vidst fra begyndelsen, at hvis vi overhovedet skulle videre i forhandlingerne, ville det blive uden offentliggørelse af de nationale test," siger Christine Antorini.

Offentliggørelsen har ellers været et af Socialdemokraternes hovedargumenter for ikke at ville indgå en ny aftale om folkeskolen.

Statsministeren bakker op om Troels Lund Poulsens udmelding, selvom det har været et centralt punkt for regeringen siden Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister, at resultaterne af prøverne skal offentliggøres. Men med de nye udmeldinger står det nu til diskussion, når partierne i forligskredsen forhandler om et nyt folkeskoleforlig.

Den udstrakte hånd fra regeringen er ikke kun godt nyt for Socialdemokraterne. Det kan også lægge pres på partiet for at nå til enighed om et nyt forlig, nu hvor en af de helt store barrierer er til forhandling. På den ene side kan det ligne en sejr for Socialdemokraterne, hvis resultaterne af prøverne ikke bliver offentliggjort. På den anden side virker det måske som en stor foræring at lade regeringen få æren for at forhandle en ny aftale på plads lige op til et valg.

Enige om mål - uenige om indhold
Selv om parterne er enige om de overordnede mål, er der stadig stor uenighed om, hvordan man når dem, siger Christine Antorini.

"På overskrifterne er vi enige på mange områder. Men det er ikke nok at sætte nogle fine mål, der skal også være en realistisk plan for, hvordan man når dem, og det mangler vi at se. Derfor må vi bare sige til regeringen: Kom og dokumenter, at der er realisme i jeres forslag, det er ikke nok med fine ord på et stykke papir," siger Christine Antorini.

Stor uenighed om udskolingen
Udskolingen er et af de punkter, hvor der er så stor uenighed, at en aftale ikke er lige på trapperne, fortæller Christine Antorini. Selvom hun er enig i regeringens mål om, at eleverne skal have større mulighed for at vælge mellem forskellige fag, er hun langtfra enig i, hvordan det skal gøres.

"Indholdet i regeringens forslag er totalt uambitiøst. I forhold til udskolingen har der været stor opbakning fra alle sider til, at den skal forbedres og gøres mere varieret. Men vi kan konstatere, at regeringen mener, at det skal koste nul kroner, og at kommunerne selv skal kunne vælge, om de har lyst til at gøre det eller ej. Når kommunerne i forvejen må skære ned, er det urealistisk at tro, at det initiativ vil få en effekt i virkeligheden," siger Christine Antorini.

Hun ryster også på hovedet over regeringens metode, når det gælder om at løfte fagligheden i undervisningen.

"For eksempel foreslår de, at man skal løfte fagligheden i dansk, matematik, engelsk og naturfag. Det er et godt mål. Men det mest konkrete initiativ, de har til at nå målet, er at afskaffe 'klassens time'. Det giver 240 timer på et helt skoleforløb, og dem vil regeringens så sprede ud over hele skolegangen. Det er simpelthen for useriøst. Regeringens mål er klare og gode, men det er svært at se seriøsiteten i initiativerne bag," siger Christine Antorini.

Ikke en købmand
Alt i alt falder Socialdemokraterne altså ikke på halen over regeringens villighed til at forhandle om offentliggørelsen af de nationale tests. Partiet skylder ikke regeringen noget for udmeldingen om de nationale prøver, mener Christine Antorini.

"Det er jo ikke en købmand, hvor 'hvis I giver lidt, så giver vi lidt'. Vi går seriøst ind i det her, fordi vi mener, at der er en kæmpe opgave for folkeskolen, og den tager vi meget alvorligt," siger Christine Antorini.

Forrige artikel Socialdemokrater vil have særlige naturzoner Socialdemokrater vil have særlige naturzoner Næste artikel Budgetsvar til EU udsat