91 danske kulturskatte forfalder og risikerer at gå tabt: Partier vil have minister på banen

Uerstattelig kulturarv risikerer at gå tabt, hvis der ikke findes penge til talrige nationale fortidsminder i alvorligt forfald, lyder det fra ordførere. Ifølge Konservative og Dansk Folkeparti bør kulturministeren omlægge prioriteringer i kulturbudgetterne. 

Der skal skrides til politisk handling for at bevare ældgammel kulturarv, som reelt er i fare for at gå tabt for altid.   

Sådan lyder det fra kulturordførerne hos Konservative, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne, der vil have regeringen til at prioritere flere penge til formålet.

"Det er vores historie og vores kulturelle arv. Det er vi nødt til at passe på. Og det haster. For tilstanden af fortidsminderne bliver kun værre år for år," siger Helle Bonnesen fra Konservative.

Hun henviser til, at talrige fortidsminder såsom storstensgrave fra stenalderen og slotsruiner fra middelalderen ifølge Slots- og Kulturstyrelsen reelt er truet af sammenstyrtning eller nedbrydning.

Skal man udbedre de mest presserende skader alene på de 91 mest betydningsfulde ruiner, vil det koste i omegnen af 225 millioner kroner, vurderer styrelsen i sin seneste tilstandsrapport. 

Også hos Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti mener man, at pengene må findes – eventuelt ved at omprioritere pengene på statens kulturbudgetter.  

"Jeg mener bestemt, at pengene skal skaffes. Det er en bunden national forpligtelse – på linje, eksempelvis, med digerne ved Jyllands vestkyst. Beløbet må findes i kulturens budget, som udgør cirka 14 milliarder kroner," skriver Søren Espersen (DD) i en sms til Altinget. 

Kan forsvinde for altid 

På den seneste finanslov er der afsat 15 millioner kroner til istandsættelse af fem konkrete fortidsminder. Og både kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) og Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, har slået fast, at der også skal afsættes penge til fortidsminder på de kommende finanslove.

 

"Jeg mener, det er vigtigt, at vi beskytter vores fortidsminder mod forfald, og derfor har vi også i fællesskab i regeringen afsat ekstra penge til det på årets finanslov. Der er et stort behov, og derfor vil vi også i de kommende år skulle finde yderligere penge til indsatsen," skriver Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, i en sms til Altinget.  

Men det haster, og de nyligt afsatte penge rækker langt fra tilstrækkeligt, mener partierne. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) bør derfor gennemgå budgetterne og omprioritere penge fra mindre akutte initiativer, lyder det.  

"Der er nogle poster på vores kulturbudget, som er fuldstændig vanvittige, når man har in mente, at vi har vigtig dansk kulturarv, som risikerer at forsvinde for altid, hvis ikke det bliver vedligeholdt og restaureret," siger kulturordfører Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti.  

De 95,6 millioner kroner afsat til 'Oplysning om den Europæiske Union' i 2024-2027 burde regeringen eksempelvis i stedet overveje at bruge på at restaurere fortidsminder, mener han.  

"Vi skal selvfølgelig omprioritere fra alle de poster, som ikke grundlæggende handler om vigtig dansk kulturarv, som kræver penge her og nu, hvis ikke vi skal miste den for altid," tilføjer Mikkel Bjørn.  

Flere steder er der behov for at sætte relativt hurtigt ind, hvis ikke kulturarv skal risikere at gå tabt. Og det får også Konservative til at rette kritik mod flere af de nuværende kulturpolitiske prioriteringer. 

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi aldrig har været så begejstrede for kulturpasset, som der med et fingerknips blev afsat 140 millioner kroner til over fire år," siger Helle Bonnesen.  

"Det er mange penge, man har sat af, før en egentlig plan er på plads," tilføjer hun. 

{{toplink}}

Kommuner kan bidrage mere 

Konservative foreslår at fritage renovering af fortidsminder fra den såkaldte anlægsramme, som lægger loft over, hvor mange penge kommunerne må bruge på bygge- og renoveringsopgaver årlig.

På den måde kan man få kommunerne til at løfte en større del af opgaven, mener Helle Bonnesen.  

Men mange kommuner er pressede på økonomien. Har du tiltro til, at de ville prioritere at restaurere fortidsminder?  

"For det første er der mange kommuner, som ikke er pressede på økonomien, når det kommer til anlægslofter. Selvfølgelig er det ikke alle kommuner, der ville have samme muligheder for at prioritere restaureringer af fortidsminder. Men der er en stribe kommuner, som ville kunne finde penge her."

"Og hvis man er meget specifik omkring, i hvilke situationer loftet må brydes, så kan man jo styre det." 

Ifølge eksperter er der tale om fortidsminder af stor national betydning, så er det ikke hovedsageligt en statslig opgave at passe på fortidsminderne? 

"Jo, det er det. Men vi forsøger at finde pengene. Og vi kan ikke bare finde 225 millioner kroner på kulturbudgettet. Derfor prøver vi at anvise nogle muligheder, og vi har konkret peget på to muligheder."  

Det er nok trods alt urealistisk, at flertalsregeringen opgiver sit løfte om forsøg med kulturpas?   

"Det er betingelserne med en flertalsregering. Det er da sandt, at det er urealistisk. Men derfor er det stadig beklageligt."  

Men hvis man skulle gøre noget inden for de statslige kulturbudgetter, har Konservative så nogen andre bud på, hvor man kunne finde pengene?   

"Ikke konkret. Men vi sætter os rigtig gerne sammen med andre partier for at gøre et forsøg på at finde pengene." 

Altinget har henvendt sig til Kulturministeriet for at få en kommentar fra kulturministeren. Ministeriet henviser til tidligere kommentarer til Altinget og DR.  

Her fastslår Jakob Engel-Schmidt, at han vil prioritere at passe på danske fortidsminder. Han hæfter sig ved, at der på finansloven er sat penge af til formålet, men håber at der kan "tages endnu større skridt næste år". 

{{toplink}}

Forrige artikel Før skæbnestund i Dansk Atletik sår Lars Werge tvivl om modkandidats uvildighed Før skæbnestund i Dansk Atletik sår Lars Werge tvivl om modkandidats uvildighed Næste artikel Ole Ryborg: Steffen Smidt var Danmarks kompromisløse redningsmand, der mistede en toppost for at gøre det rigtige Ole Ryborg: Steffen Smidt var Danmarks kompromisløse redningsmand, der mistede en toppost for at gøre det rigtige